Alman Yeşiller Partisi Heyeti Cizre'de - Son Dakika
Güncel

Alman Yeşiller Partisi Heyeti Cizre'de

Alman Yeşiller Partisi Heyeti Cizre\'de

Kuzey Irak'taki temaslarının ardından Şırnak'ın Cizre ilçesine geçen Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth, Türkiye'deki barış sürecinin her iki tarafın yararına olacağını ve kadınların da bu süreçte büyük rol oynayacağını düşündüğünü...

29.03.2013 16:19

Kuzey Irak'taki temaslarının ardından Şırnak'ın Cizre ilçesine geçen Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth, Türkiye'deki barış sürecinin her iki tarafın yararına olacağını ve kadınların da bu süreçte büyük rol oynayacağını düşündüğünü belirterek, barış sürecine katkı vermeye hazır olduğunu söyledi.

Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth, Kuzey Irak'taki temaslarının ardından Habur Sınır Kapısı üzerinden Türkiye'ye geldi. Roth, Yeşiller Partisi Danışmanı Jörz Böhme, Basın Danışmanı Julia Jorch, Berline Zeitung gazetesinden Frank Nordhausen ve tercümanı Ulrike Dufner ile birlikte Cizre'ye geldi. Roth ve beraberindekileri Cizre'de Belediye Meclis üyesi Hanım Onur ve Şırnak Barosu avukatlarından Sertaç Özkan tarafından karşılandı. Kuzey Irak'taki temaslarının ardından Şırnak'ın Cizre ilçesine gelen Alman Yeşiller Partisi Lideri Claudia Roth, Şırnak Barosu tesislerinde gazetecilere açıklamalarda bulundu. Eş başkan Claudia Roth, Türkiye'deki bu barış sürecinin her iki tarafın yararına olacağını ve kadınların da bu süreçte büyük rol oynayacağını düşündüğünü, barış sürecini katkı vermeye hazır olduğunu belirtti. Roth, "Türk ve Kürtlerin bir dostu olarak bu güneşin barışın güneşi olacağını umut ediyorum.Türkiye'de başlayan barış sürecinin sonucunda bir barış çıkacağını çok umut ediyorum. Geçmişteki dönemlerde Türkiye'de gerçekten çok kan dökülmüş, gözyaşları dökülmüş, insan hayatları kaybedilmişti ancak o nedenle bu barış sürecinin her iki taraf içinde yararlı olacağı ve her iki tarafta bu süreç için çaba sarf edecektir. Özellikle kadınlarında bu süreçte büyük bir rolü olacağını umut ediyorum. Alman Yeşiller Partisinden Claudia Roth olarak bu barış sürecini katkı vermeye hazırım. Hepimizin de bildiği gibi istikrarın temeli demokrasidir. Demokrasi kadınların ve erkeklerin eşit haklara sahip olduğu bir ülkede azınlıkların, Kürtlerin, Lazların, Alevilerin başka etnik ve dini kökenli halkların eşit haklara sahip olduğu zaman demokrasinin olacaktır ve böyle bir ülkede istikrarlı bir ülke olacaktır ve Türkiye'de ancak böyle istikrarlı olabilir. Bu istikrarı ve demokrasiyi sağlayan yeni bir anayasa ve bu hakları garanti altına alan yeni bir anayasanın çıkmasını çok umut ediyoruz ve buna büyük bir ihtiyaçta olacağını, böyle istikrarsız bir bölgede Türkiye istikrarlı bir ülke haline gelebilir" dedi.

Öcalan'ın silahların susturulması ve PKK'nın geri çekilmesi önerisine olumlu baktığını ifade eden Roth, "Yıllardır bahsedilen barış ortamı ancak silahların susturulması ile başlanabilir. Silahlar susmuyorsa barışın da olmayacağını düşünüyoruz ve gerçekten bu Türkiye için barış getiren bir adım olabilir. Öcalan'ın ilan ettiği silahların susturulması ve diğer şeyleri bir ilk adım olarak görüyorum. Biz tabiki de demokrasinin gelişmesi için başka adımlarında atılması gerektiğini düşünüyoruz. Öbür tarafın da adımlar atması lazım. Mardin'de bir çocuğun bana söylediği bize bir gelecek lazım, bir umut lazım sözünün artık gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Kuzey Irak'taki temaslarının ardından Türkiye'ye gelen ve Şırnak Baro Sosyal Tesislerinde Cizre Belediyesi Meclis Üyesi Hanım Onur ve Avukat Sercan Özkan ile bir araya gelen Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth ve beraberindekiler burada yenilen öğle yemeğinin ardından Mardin'in Midyat ilçesine gitmek için Cizre'den ayrıldı.

Roth ve beraberindekilerin, ilk önce Midyat'taki Mor Gabriel Kilisesi'ni ziyaret edip daha sonra Mardin'e geçeceği, akşam yemeğinde de Mardin bağımsız milletvekili Ahmet Türk'le bir araya geleceği öğrenildi. - ŞIRNAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Alman Yeşiller Partisi Heyeti Cizre'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement