Almanya'da Asgari Ücret Yılbaşında Hayata Geçiyor - Son Dakika
Güncel

Almanya'da Asgari Ücret Yılbaşında Hayata Geçiyor

Almanya\'da Asgari Ücret Yılbaşında Hayata Geçiyor

Almanya'da yılbaşıyla birlikte pek çok yeni uygulama hayata geçecek.

25.12.2014 17:29

Almanya'da yılbaşıyla birlikte pek çok yeni uygulama hayata geçecek. Bunlardan en önemlisi Hristiyan Birlik Partileri CDU/CSU ile Sosyal Demokrat Parti SPD koalisyonunun çıkardığı asgari ücret yasası. Bu yasa ile 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren çalışanlar brüt 8,50 Euro asgari saat ücretine tabi olacaklar.

İSTİSNALAR VAR

Asgari ücret prensip olarak tüm çalışanlar için geçerli; ancak istisnalar da var. Örneğin gazete ve broşür dağıtıcıları 2015 yılı sonuna kadar asgari ücretin yüzde 75'ini, 2016 yılında ise yüzde 85'ini yani saat başına 7,23 Euro alacaklar. Kuaförlük mesleği ve et endüstrisinde olduğu gibi branşa yönelik asgari ücretin toplu sözleşmelere girdiği sektörlerde ise iki yıl geçiş süreci olacak. Bu sektörlerde 8,50 Euro asgari ücret tam olarak 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren uygulanacak. Yaşı 18'den küçük olan çalışanlar, asgari ücret yasası kapsamında değiller. İş Ajansı'na kayıtlı ve bir yıldan daha uzun süre işsiz olanlar da iş bulduklarında ilk 6 ay asgari ücretin altında bir miktara çalıştırılabilecekler.

YASAYA UYMAYAN İŞVERENİ AĞIR CEZALAR BEKLİYOR

Yeni asgari ücret yasasının uygulanıp uygulanmadığını Maliye Bakanlığı bünyesindeki Gümrük İdaresi'ne bağlı birimler denetleyecek. Asgari ücret yasasını ihlal eden işverenleri 500 bin Euro'ya kadar para cezası bekliyor. Ayrıca kamu ihalelerine üç yıl girememe gibi yaptırımlar da söz konusu. Asgari ücret, mini-job olarak bilinen ve 450 Euro'ya kadar olan kısa süreli işler için geçerli. Emeklilerin yaptığı ek işler de yine asgari ücret kapsamında olacak.

İKİ YILDA BİR TEKRAR BELİRLENECEK

Asgari ücretin arttırılması konusunda Asgari Ücret Komisyonu yetkili. İşçi, işveren ve sendika temsilcilerinden oluşan komisyon iki yılda bir toplanacak ve ilk toplantısını 2016 yılında yaparak 2017 yılı için asgari ücret miktarını belirleyecek. İnşaat sektöründeki gibi asgari ücretin 8,50 Euro'nun üzerinde olduğu sektörlerde mevcut durum devam edecek. Yani işveren asgari ücreti gerekçe göstererek bu işçilerin saat ücretlerini düşüremeyecek.

Federal Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı bu yasa ile ilgili özel bir hat açtı. Yasanın getirdiği yenilikler konusunda sorularınıza 030/60 28 00 28 numaralı telefondan cevap alabilirsiniz. Hat pazartesiden perşembeye kadar 08.00- 20.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

SENDİKACI ŞÜPHELİ, İŞVEREN MEMNUN DEĞİL, İŞÇİ SEVİNİYOR

Sendikacılar yasayı yetersiz buluyorlar. IG Bau Sendikası Köln Sekreteri Erman Oran'a göre 8,50 Euro saat ücreti yetersiz. Saat ücretinin en az 10 Euro olması gerektiğini savunan Sendikacı Oran, yasanın uygulanıp uygulanmadığını denetlemenin de çok zor olduğuna dikkati çekiyor.

Özellikle gastronomi ve taksi sektöründeki işverenler 8,50 Euro asgari saat ücretinin kendilerini zorlayacağını ifade ediyorlar. Köln'de kafeterya işleten Sinan Koçaloğlu, yasa nedeniyle işçi çıkartmak zorunda kalabileceğini belirtti. Taksiciler ise maliyetlerdeki artışın taksi müşterilerine yansıyacağını dile getiriyorlar.

Bugüne kadar 8,50 Euro saat ücretinin altında çalışan işçiler ise yasadan memnun. Bir restoranda garsonluk yapan Erkan Çetin artık geçim sıkıntısının biraz azalacağı düşüncesinde.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Almanya'da Asgari Ücret Yılbaşında Hayata Geçiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement