2012 yılında Bremen Eyalet Meclisi'nden geçen, ancak yüksek mahkemeden geçmeyen araştırma projesi milletvekilleri arasında üzüntü yarattı. Yüksek mahkemenin projeyi yedi hakimden altısının olumsuz oyuyla red ettiği ve Alman Anayasası'na aykırı bulduğu öğrenildi.
TEK ÇÖZÜM ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ
Bremen Eyalet Milletvekili Sülmez Doğan, Almanya'da yaşayan göçmenlerin en azından yerel seçimlerde oy kullanma hakkına sahip olmaları gerektiğini söyledi. 2012 yılında göçmenlerin yerel seçimlerde oy kullana bilmeleri için eyalet meclisince 9 kişiden oluşan bir komisyon kurduğunu, komisyonun uzun bir çalışma sonrasında bir proje hazırladığını ve bunu yüksek mahkemeye sunduğunu anlatan Yeşiller Milletvekili Sülmez Doğan, 'Ne yazikki bu proje yedi hakimden altısının onayından geçmedi. Gerekçe olarakta Anayasa Mahkemesi'nin Almanyada'da sadece Alman vatandaşları oy kullanabilir kararı alması. Başta Türkler olmak üzere Almanya'da uzun süredir yaşayan, vergi ödeyen ve bu ülkeye katkı sağlayan göçmenler, en azından yerel seçimlerde oy kullanabilmelidir. Bu insanlar kendi sokaklarındaki okulun yapımına, sokağın düzenlemesine karar vermelidir. 1991 yılında alınan karar nedeniyle bu insanlar burada oy kullanamıyor. Bremen'de 80 bin dolayında göçmen bu haktan mahrum bırakılmaktadır. Artık Almanya değişti, nüfus değişti. Federal hükümet bu konuda somut adım atıp anayasayı değiştirmeli' diye konuştu.
ADİL DEĞİL
SPD Eyalet Milletvekili Ruken Aytaş ise göçmenlerin yerel seçimlerde oy kullanamamalarının adil olmadığını söyledi. Araştırma komisyonunun mahkemeye sunduğu projenin mahkeme tarafından geçmeyeceğini bildiklerini, ancak buna rağmen bir adım atarak Almanya genelinde bir ilke imza atmak istediklerini dile getiren Aytaş, 'Bu sorunun tek çözümü federal meclistir. Biz SPD olarak zaten bu meseleyi hep savunuyoruz. Bencede bu ülkede yaşayan Alman vatandaşı olmayanlarında seçme hakkı olmalı. Bu konuda anayasa değişikliği yapılmalı. Ancak CDU bu konulara şimdilik uzak duruyor' diye konuştu. Almanya'nın Bremen Eyalet Meclisi, 2012 yılında göçmenlere yerel seçimlerde oy hakkı verilmesi için bir araştırma komisyonunun kurulması yönünde karar almış, 9 kişiden oluşan ve meclisi arkasına alan komisyon bir proje hazırlayarak Bremen Eyalet Mahkemesi'ne sunmuştu.Bremen meclisinde oluşturulan komisyona CDU dışında tüm partiler destek vermişti.
Son Dakika › Güncel › Almanya'da Göçmenlerin Oy Kullanmasına Mahkeme Onay Vermedi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?