Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, Barın'da kurmayı planladıkları termik santralin sürecine ilişkin, "Buraya 10 yılda 380 milyon avro yatırım yaptık. Yapılan çalışmalarda bölgede yaklaşık 1 milyar ton kömür rezervinin olduğu tespit edildi. ÇED raporu itiraz sonrası reddedildiği için kömür çıkartamıyoruz. Yer altında toplamı 23 kilometreyi bulan galeriler açtık. Şu an bunları beton ile kapatıyoruz." dedi.
Hattat, ilçeye kurulması planlanan termik santral için gereken "kömür hazırlama tesisi" projesine alınan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun, Bartın Platformu üyelerinin açtığı dava sonrası reddedilmesinin ardından gelinen aşamaya ilişkin bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Mehmet Hattat, karar sonrası yer altındaki kömürü çıkartamadıklarını söyledi.
Bartın'ın Amasra ilçesinde termik santralle ilgili olarak 10 yıldır süren çalışmalara değinen Hattat, "Buraya 10 yılda 380 milyon avro yatırım yaptık. Yapılan çalışmalarda bölgede yaklaşık 1 milyar ton kömür rezervinin olduğu tespit edildi. ÇED raporu itiraz sonrası reddedildiği için kömür çıkartamıyoruz. Yer altında toplamı 23 kilometreyi bulan galeriler açtık. Şu an bunları beton ile kapatıyoruz. Mahkeme kararı sonrası geçen ay buradaki çalışmaları 3 aylığına durdurma kararı aldık. Burada bin 800 kişi çalışıyor. Buraya santral kurulmadığı takdirde kapatmak mecburiyetindeyim." diye konuştu.
Bölgede depremlerden etkilenmemiş gayet sakin ve düz tabakaların var olduğunu ifade eden Hattat, şunları söyledi:
"ÇED süreci devam ediyor. Buradaki çalışmalarımızı 3 aylığına durdurduk. Bu süreç tamamlandığında gereken çalışmalar yeniden başlayacaktır. Amasra'ya termik santralin kurulması halinde ilçeye sıcak su vereceğimiz konusunda söz verdik. Amasra'ya termik santral kurulduğu zaman, ilçeyi sıcak suyla ısıtmayı planlıyoruz. Buraya santral kurulduğunda, Amasra Belediyesince projelendirildiği zaman, İller Bankası destekli Amasra'ya sıcak su, kalorifer veya kullanma suyu vermeye hazırım. Bu konuda söz veriyorum. Ben yöre için ne gerekiyorsa yapmaya hazırım. Başta Tarlaağzı, Gömü ve Kazpınar köylerinin ücretsiz elektrik veya sıcak suları olmak üzere Amasra'nın da sıcak suyunu veya kullanma suyunu vermeye hazırım. Bunu özellikle belirtmek isterim."
Amasra Belediye Başkanı Emin Timur da her zaman yatırımcıların yanında olduklarını dile getirerek, "Bölgede kömür çıkartılmasına hiçbir zaman karşı çıkmadık. Santral konusunda ise ben seçilmiş bir belediye başkanıyım. Halkımın kararı benim için çok önemlidir. Santral suyu ile Amasra'nın ısıtılması ile ilgili teknik bir konu bunun için bir şey söylemem mümkün değildir." şeklinde konuştu.
Hattat Holding tarafından kurulması planlanan santral için gereken "kömür hazırlama tesisi" projesine verilen ÇED raporu, Bartın Platformu üyelerinin mahkemeye yaptıkları itiraz sonrası reddedilmişti. Hattat Enerji ve Maden Ticaret AŞ de 20 Ağustos'ta, ÇED süreçlerinin uzaması, raporun alınamaması ve kömür üretiminin uzamasından ötürü uluslararası kredi firmalarının projeye finans sağlamadığı gerekçesiyle, 3 ay boyunca çalışmalara ara verildiğini ve çalışanların ücretsiz izne çıkarıldığını açıklamıştı.
Son Dakika › Güncel › Amasra'ya Kurulması Planlanan Termik Santral - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?