Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, AA'nın Ortadoğu'da en çok Arapça haber üreten ajans haline geldiğini, AFP, Reuters ve AP'yi geride bıraktığını belirterek, dünyada etkili 5 ajansın içinde yer alabilmek için teknolojinin, iletişimin ve haberciliğin buluştuğu yeni ürünler oluşturmak gerektiğini bildirdi.
Öztürk, AA'nın 2014 Planlama Toplantısı'nın açılış konuşmasında, AA yöneticileri ve ailelerine hitap etti.
Başdöndüren bir yılın geride kaldığını, agresif bir büyüme gerçekleştirerek, rutin gündemde göreve başladıkları yıla göre yüzde 110'luk bir büyüme sağlandığını vurgulayan Öztürk, geçen yıl kasım ayında ABD'ye yaptığı ziyaretlerde dünyanın büyük ajanslarında bu agresif büyümenin dikkat çektiğini ve şaşkınlıkla karşılandığını gördüğünü anlattı.
Öztürk, "İki yıl gibi kısa sürede bu kadar hızlı büyümeyi, 6 dilde yayını, bir global network oluşturmayı nasıl başardığımızı bana ısrarla sordular. Tablosu bu, cevabı da bu. Söylediğim şey, bütçemiz değil. Anadolu Ajansının çok büyük bütçeleri yok ama büyük bir ailesi var. Kurumunu sahiplenen, sabahları mutlu gelen, akşamları mutlu çıkan, evine gittiğinde de mutlu olan bir ekibin başarmayacağı bir şey yoktur. O yüzden bizim sihirli formülümüz bu. Bu sihirli formülü gerçekleştirenler de sizlersiniz" diye konuştu.
Bu başarıda ailelerin de payı olduğunu belirten Öztürk, "İnşalah, ümit ediyorum ki önümüze koyduğumuz 2020 yılı vizyonunda bu hikayenin tamamlandığını görmek de nasip olur bu büyük aileye" dedi.
Öztürk, "2020 yılında 100. Yıl ekibi olarak 2012'de şöyle bir hikayeye başlamıştık" diyeceklerini dile getirerek, "Ümit ediyorum aramızdan birileri bu günleri görür, anlatır, yazar" ifadesini kullandı.
-"Bütün birimler 2014'te nasıl bir Anadolu Ajansı planlandığı tartışılacak"
Öztürk, toplantılarda bütün birimlerin 2014'te nasıl bir Anadolu Ajansı planlandığını tartışacağını da söyledi.
Ortadoğu'da savaş ortamında çalışanların çok zor şartlarda işlerini yaptıklarına işaret eden Öztürk, "Onlara minnettarız. Anadolu Ajansının hikayesinde en büyük pay Ortadoğu, Afrika bölgesinde çalışan arkadaşlarımıza aittir. Çünkü savaş ortamındalar. Yaralanlar oldu, buraya getirip tedavi ettirdiğimiz arkadaşlarımız oldu. O yüzden onlara ve ailelerine ayrıca hürmet göstermek istiyorum" diye konuştu.
- "Balkanlar ve Ortadoğu'da bir numaralı ajansız"
Bugün gelinen noktada AA'nın Ortadoğu'nun tam ortasında bulunan ve ürettiği haberler, videolar ve fotoğraflarla bölgenin en güçlü ajansı olduğunu vurgulayan Öztürk, bu skalaya Reuters ve AP'nin de dahil olduğunu söyledi.
AA'nın Balkanlar'da ve Ortadoğu'da bir numaralı ajans haline geldiğini dile getiren Öztürk, "Özellikle Ortadoğu'daki büyük gücümüz bizi bütün dünyada tanınır hale getirdi. Şimdi New York Times'ın, Washington Post'un, The Guardian ya da Le Monde'un sayfalarında, internet sitelerinde Anadolu Ajansının Ortadoğu fotoğrafları yer alıyor. Bu büyük başarı, herkes tarafından artık konuşulur hale geldi. Özellikle Getty Images ile yaptığımız anlaşma sonucunda ürünlerimizin dağıtımı, bilinirliği ve algısı bütün dünyada yerleşmiş durumda" değerlendirmesinde bulundu.
Ortadoğu'da, Balkanlar'da ve Kafkaslar'da en güçlü ajansın AA olduğunu ve buradan bütün dünyaya açıldığını belirten Öztürk, "Stratejimiz bölgesel bir ajans olarak bir numara olmak. Dünyada da ilk 5'in içerisinde olmak" dedi.
"Ortadoğu'da bir kuş uçtuğunda haberimiz olması yetmiyor artık. O kuşun kaç tane kanat çırptığını da bilmemiz gerekiyor. Çünkü bu bölge bizden sorulur" diyen Öztürk, şöyle devam etti:
"Bu bölgenin en kadim ülkesi, en güçlü ülkesi, en eski ülkesi ve çaldığı her kapının açıldığı ülke Türkiye'dir ve Türkiye'nin ajansı bu bölgede uçan kuşun çırptığı kanat sayısını da bilmek zorundadır. Hiçbir şeyin bizden habersiz ve bizden gizli olmaması lazım. Yaşanan her şeyden bilgimizin olması lazım. Sadece bilgimizin olması yetmiyor. Onun neden olduğunu da bilmemiz gerekiyor. Bugün Suriye'de bir radikal örgüt, bağımsızlık savaşı veren bir başka örgüte, oluşuma savaş açmışsa bunun haberini vermek yetmez. Neden savaş açtığını da bilmemiz, neden bir başka Müslüman gruba karşı savaş açtığını da analiz etmemiz gerekiyor."
-"Analiz haberciliğini ön plana çıkarmalıyız"
Öztürk, 2014'te ajansın analiz habercilik yönünü güçlendirmeyi planladıklarını bildirdi. Analiz haberlere daha fazla yer verileceğini vurgulayan Öztürk, "Başmuhabirlerimizi, analiz yapacak ekiplerimizi daha fazla ön plana çıkartarak, sağlıklı, tarafsız bir dil, sağlam fikirlere dayanan analiz modeliyle nerede, ne oluyor, kim ne yapıyor, bunları anlatacağımız analiz haberciliğini ön plana çıkarmamız lazım" değerlendirmesinde bulundu.
Enerji haberciliği konusunun da önem taşıdığına dikkat çeken Öztürk, bu konuda AA'nın 2014'te kesinlikle ses getirmesi gerektiğini söyledi. Öztürk, bu konuda ilk adımların atıldığını anlattı.
-"Bize ait yeni ürünler bulmamız lazım"
AA'nın rakipleriyle arasında çok önemli farklar olduğunu belirten Öztürk, AA'nın Arapça servisini 1,5 yıl önce, AFP'nin ise 42 yıl önce kurduğunu anımsattı.
Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bugün Ortadoğu'da en çok Arapça haber üreten ajansız. AFP'yi de Reuters'i de AP'yi de geçtik. Fakat bizim bütçemizle onların bütçesinin kıyaslanmayacak derecede bir farkı var. Sadece Ortadoğu'da geçmek bizi ilk 5'in içerisine sokmayacağı için onlardan farklı bir şey yapmamız gerekiyor. Onlarda olmayan bir şey yapmamız gerekiyor. Konvensiyonel habercilikte evet yakalayabilirsiniz ama yine bizden öndeler. O yüzden bize ait yeni ürünler bulmamız lazım. Yeni ürünler ve yeni fikirler. Habercilik alanında, bilginin iletilmesi konusunda, bilginin dağılması konusunda, teknolojinin, iletişimin ve haberciliğin buluştuğu yeni ürünler, bunun üzerine fikirler oluşturmamız lazım, tartışmamız lazım. Bunun üzerine sistemler kurmamız, organizasyonlar yapmamız lazım."
-Multimedya ürün, global network, global tv
Multimedya'nın taşıdığı önemi vurgulayan Öztürk, multimedya ürünün Avrupa'da çok yaygınlaştığını aktardı.
AA'nın çıkaracağı multimedya ürünün tanıtımının bu ay yapılacağını belirten Öztürk, multimedyanın Türkiye'de pek bilinmediğini, ajanslar arasında ilk olarak AA'nın bunu gerçekleştireceğini kaydetti.
Global network, Global Tv projesinin yine bu ay tanıtılacağını ifade eden Öztürk, bunların yanında sadece AA'nın ürettiği, keşfettiği yeni ürünler ve stratejiler geliştirilmesini istediğini, bu konuda öncü olunması gerektiğini söyledi.
Öztürk, şöyle konuştu:
"Anadolu Ajansının yazılı haber servisinin en yakın rakibiyle arasında belki 5 kategori var. Fotoğraf departmanımızın Türkiye'deki en yakın rakibiyle belki 10 kategori fark var. Yani artık rakibiniz Türkiye'de yok. Rakip, Türkiye'de bakmamamız lazım zaten. Kendimizle yarışmamız lazım Türkiye'de. Ama bizim hedeflerimiz ve yarıştığımız kişiler var. Uluslararası bir kurumun yarışacağı ve yarışmak istediği rakipleri var. Bizi zorlayacak rakipler bunlar. O yüzden öncü ve yenilikçi olmamız, önümüze bakmamız lazım. Nereye gitmemiz lazım? Bu sistem nereye gidiyor? Sosyal medya ve habercilik nerede kesişecek, nerede kesişiyor, ne yapmak lazım ki habercilikte öne geçelim? Yenilikçi ve öncü rolü oynamazsak sektörde geri kalırız."
-"Habercilikte yeni bir kavram doğuyor"
Habercilikte yeni bir kavram doğduğu kanaatini taşıdığını belirten Öztürk, isminin de "multimedya muhabiri" olduğunu düşündüğünü söyledi. Öztürk, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bizim yeni nesil haberci dediğimiz, belki kavramlaştırmak için de multimedya diyebileceğimiz bir habercilik alanı doğuyor. Yani bir fotoğrafı çektiğinizde, haberi yaptığınızda orada kalmıyor artık. Bunun Twitter'a, Facebook'a girmesi, sosyal medyada dolaşıma girmesi lazım. Web sitesine girmesi, web sitesinden alıntı yapılması lazım. Haber metninin kısa, fotoğrafının güçlü, videosunun etkin olması lazım. Bütün bunları yapacak artık entegre ve eklentili bir muhabirlik sistemi doğuyor. Bizim buna öncülük yapmamız lazım. Belki de haber akademisinde bundan sonra yapacağımız eğitim programı multimedya muhabirliği eğitimi olabilir. Yabancı dili bilen, dünyadaki gelişmeleri takip eden, yaptığı bir haberi aynı zamanda fotoğrafını, sosyal medyada altyapısını, flaşını, sistemini hepsini yapabilen çok özellikli, çok amaçlı bir muhabir modeli. Bunun üzerine tartışmamız lazım. Çünkü artık geleneksel yöntemlerin kısa süre sonra ortadan kalacağı kanaatindeyim. Buna hazırlıklı olmamız lazım."
İnsan kaynakları konusunun da sıkça tartışılması gereken konulardan olduğunu ifade eden Öztürk, artık AA'da sadece Türkçe bilen, yabancı dil bilmeyen eleman işe alınmadığını söyledi.
Öztürk, "Mevcut insan kaynağı potansiyelimiz bizim uluslararası alanda yarışta büyük farklar atmamıza yeterli değil. O nedenle akademide özel insanlar yetiştiriyoruz, eğitiyoruz, onların yabancı dillerini güçlendiriyoruz" dedi.
İnsan kaynakları departmanının nasıl bir insan kaynağına ihtiyaç olduğunu, hangi özelliklere ihtiyaç duyulduğunu tartışması gerektiğini dile getiren Öztürk, şunları kaydetti:
"Benim kanaatime göre artık yazılı medya alanında insan kaynağı ihtiyacımızı tamamlamış durumdayız. Türkçe haberler, Türkçe yayınlar konusunda doyuma ulaştığımızı düşünüyorum. Hatta fazla bile üretimimiz var. Şimdi daha fazla diğer dillerde üretim, daha fazla görsel medyada üretim."
Haberin artık "bir kare fotoğraf altında bir paragraf yazı" olarak görülmek istendiğini dile getiren Öztürk, "Belki bizim yaptığımız habercilik bir süre sonra sadece uzmanların takip ettiği bir habercilik modeli olacak. Daha geniş haberler, daha uzun analizler, belki bunu çok spesifik bir ekip takip edecek. Ama genel bir tablo olarak söylüyorum, gelecekteki haber modeli bir kare fotoğraf, iki paragraf yazı bu şekle dönüşecek. Bir dakika video, iki paragraf yazı. O yüzden insan kaynakları stratejimizi buna göre yapmamız lazım."
Öztürk, bu konunun da tartışılıp gelecek yıllar için planlanması gerektiğini söyledi.
AA Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş da çalıştay yönetimine ilişkin bilgi verdi ve geleceği planlamanın önemine işaret etti.
Daha sonra direktörlüklerin 2014 planlamaları hakkında görüş alışverişinde bulundukları çalıştay toplantılarına geçildi. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Anadolu Ajansı 2014 Planlama Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?