Anadolu Ajansı'nın Yeni Yayın Dönemi - Son Dakika
Son Dakika Logo
Güncel

Anadolu Ajansı'nın Yeni Yayın Dönemi

Anadolu Ajansı\'nın Yeni Yayın Dönemi
03.09.2012 22:48

Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, "Arakan'daki yetim çocuğun, Halep'teki sivilin, Şam'daki garibanın, Filistin'deki ya da Kahire'deki kim olursa olsun zalime karşı mazlumdan yana olan bir milletin, bir"...

Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, "Arakan'daki yetim çocuğun, Halep'teki sivilin, Şam'daki garibanın, Filistin'deki ya da Kahire'deki kim olursa olsun zalime karşı mazlumdan yana olan bir milletin, bir insanlığın sesi olmak bizim için tatmin edici, gurur verici bir şeydir" dedi.

Öztürk, AA Konferans Salonu'nda, kurumun bir yıllık faaliyet raporunu ve yeni yayın dönemine ilişkin hedefleri çalışanlarla paylaştığı toplantıdaki sunumuna, Beytüşşebap'taki hain saldırıda şehit düşenleri rahmetle anarak başladı.

Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiğine işaret eden Öztürk, AA'nın bu sürece tarihsel tanıklık yaptığını belirtti. Öztürk, "Bu tarihsel dönemde not tutan, fotoğraf çeken, görüntü çeken bir ajans olarak ve bütün Arap Baharı'nın yaşandığı bölgelerde bizzat muhabir bulundurarak, muhabirlerimizle şahitliğimizi pekiştirdik. Gerçekten dünya siyasi tarihinin çok önemli bir kırılma noktasıdır bu. Bu kırılma noktasında bizzat Anadolu Ajansı'nın haberleri olması bizim açımızdan da büyük bir şanstır" diye konuştu.

Foto muhabiri Dilek Mermer'in AA'nın internet sitesinde de yayımlanan

"Arakan'ın yetimleri" başlıklı fotoğraflarına değinen Öztürk, şöyle devam etti:

"O yetimhanedeki o çocukları dünyada bizden başka tanıtan hiç kimse yoktur. Eğer biz o fotoğrafları yayınlamazsak, dünyanın Arakan bölgesinin, o mülteci kampının o yetimhanesindeki insanların haricindeki hiç kimse bundan haberdar olamayacak.

Biz haberdar ettik, ediyoruz, edeceğiz. O yüzden, Twitter'dan bir arkadaşımın gönderdiği beni çok duygulandıran bir ifade; Anadolu Ajansı mazlumun sesidir. Belki de bütün bu çektiğimiz sıkıntılar, dertler, stresler işte Arakan'daki yetim çocuğun, Halep'teki sivilin, Şam'daki garibanın, Filistin'deki ya da Kahire'deki kim olursa olsun zalime karşı mazlumdan yana olan bir milletin, bir insanlığın sesi olmak bizim için tatmin edici, gurur verici bir şeydir. O yüzden de bu açıdan baktığınızda son derece gurur verici bir iş yapıyoruz."

100. Yıl Vizyonu'nun mart ayında çalışanlarla, 9 Nisan'da düzenlenen toplantıyla da kamuoyuyla paylaşıldığını hatırlatan Öztürk, "En önemli hedefimiz dünyanın ilk 5 ajansından biri olmaktır" dedi.

Geçen yıldan bu yana çalışanların yaş ortalamasının gençleştiğini ifade eden Öztürk, 25 yaş altındaki çalışanların sayısının da AA Haber Akademisi mezunları sayesinde yükseldiğini anlattı.

Geçen bir yılda AA'da ikinci bir sendika kurulduğunu, şu anda 495 çalışanın Medya-İş'e, 81 çalışanın da TGS'ye üye olduğunu belirten Öztürk, bir yıllık süre zarfında kurumsal yapının değiştiğini, AA'nın logosunun yenilendiğini, kurumsal kimlik konusundaki bu çalışmaların olumlu karşılandığını söyledi.

Öztürk, oluşturulan yeni organizasyon şemasıyla çalışanların kariyer yolunun belirlendiğini, görev tanımlarının yapıldığını kaydetti. Ajansın pazarlama ve finans bölümlerinde değişiklikler yapıldığını anlatan Öztürk, tüm haber kategorilerine ve paketlerine ait fiyat listesi belirlendiğinin, kategorilere göre fiyatlandırma yapıldığının altını çizdi.

-Abone gelirleri yüzde 45 arttı-

Abone gelirlerinin bir yılda yüzde 45 arttığına dikkati çeken Öztürk, Finans Terminali'nin ücretlendirilmesiyle yıl sonunda gelirlerin daha da artabileceğini vurguladı.

Yenilenen ve güçlenen AA'nın dünyaya açıldığını belirten Öztürk, "Bir yıl içinde beni en çok mutlu eden konulardan bir tanesi dünya dillerinden birkaç tanesinde yayını hayata geçirmek oldu. Bu bizi yarış pistine hızlı soktu" ifadesini kullandı.

100. Yıl Vizyonu kapsamındaki hedeflerden biri olan Boşnakça yayına başlandığını, günlük 50 haber yayınlandığını vurgulayan Öztürk, Boşnak, Hırvat ve Sırp gazetelerinin büyük bölümünün dış haberler sayfalarının AA'nın haberlerinden oluştuğunu dile getirdi.

AA'nın Ortadoğu'daki en büyük ofisinin Kahire'de açıldığını ve Arapça yayının hayata geçtiğini söyleyen Öztürk, Arapça servisinin günlük 150 haber gibi çok yüksek bir performansa ulaştığını kaydetti. Öztürk, "Ortadoğu'da beklediğimizin çok üstünde bir ilgiyle karşılaştık" dedi.

Rusça yayının da kısa süre önce başladığını, Bakü'de bölge müdürlüğü kurulduğunu ifade eden Öztürk, AA'nın uluslararası performansından dolayı İngilizce haberlere de ilginin arttığını kaydetti.

"Habere daha hızlı ulaşmak" anlayışıyla bölge yapılanmalarının gözden geçirildiğini, kurumun dünyadaki örgütlenme şeklinin değiştirildiğini, 80 ülkede 9 bölge müdürlüğüyle örgütlenme çalışması yapıldığını belirten Öztürk, şöyle konuştu:

"Retorik olarak güç elde edemezsiniz. Konuşma ya da söylemle gücünüzü ifade edebilirsiniz ama önemli olan sahada operasyon yapmaktır. Eğer Kahire'de, Tunus'ta, Mısır'da meydana gelen bir olayı haber yapabiliyorsanız güçlü demeksiniz. Orada ofis, eleman bulundurmak maharet değil orada operasyon yapabilmek önemli olan. Halep'ten fotoğrafı çekip Türkiye'ye ulaştırmak ve yayınlamak, operasyon gücü bu demektir. Bizim Şam'da elemanımız, ofisimiz varmış, bu mesele değilir. Mesele operasyonu yönetebilmektir."

Savaş ve kriz ortamlarında haber, görüntü ve fotoğraf geçebilmek için gerekli teknik donanımların da alındığını belirten Öztürk, "Savaş ve kriz ortamında hiçbir mazeretimiz olmadan anında görüntümüzü ve fotoğrafımızı geçebileceğiz. Operasyon gücü ajansa fark yarattıracak bir güçtür" dedi.

-Günlük haber sayısı 942'ye yükseldi-

Daha önce 636 olan günlük ortalama haber sayısının 1 Ağustos 2011-31 Temmuz 2012 arasındaki dönemde 942'ye çıktığını ifade eden Öztürk, haber sayısında yüzde 48'lik artış yaşandığını söyledi. Öztürk, 100. Yıl Vizyonu çerçevesinde bu sayısının 4 bin olmasının hedeflendiğini vurguladı. Aynı dönemde günlük fotoğraf sayısının yüzde 21'lik artışla 508'den 613'e, görüntü sayısının da yüzde 43 artışla günlük 104'ten 145'e çıktığını bildirdi.

Öztürk, AA'nın, Arap Baharı başta olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki sıcak gelişmeleri yakından takip ettiğini de dile getirdi.

Editör Masası'nın çok önem verdikleri bir proje olduğuna işaret eden Öztürk, teknik olarak istenen düzeye gelindiğini, her yerden toplantıların izlenebildiğini ve ortak toplantı yapılabildiğini, bunun kurumu güçlendirdiğine, hızlandırdığına ve kaynaştırdığına işaret etti.

-Kaynak Planlama ve Yönetim Sistemi devreye girdi-

Finans haberlerinin önem verilen projeler arasında yer aldığını ifade eden Öztürk, Finans Terminali uygulamasının hayata geçtiğini söyledi.

Şirket haberleri uygulamasının geçen yıldan itibaren aktif hale geldiğinin ve Türkiye'nin en büyük firmalarının AA abonesi olduğunun altını çizen Öztürk, geçen bir yıl içinde kameraların ve fotoğraf makinelerinin de yenilendiğini belirtti.

Haber Akademisi ve Savaş Muhabirliği eğitimlerinin mezunlarını verdiğini hatırlatan Öztürk, 20 kişinin daha savaş muhabirliği eğitiminden geçirileceğini bildirdi.

Yapılan uluslararası ve kurumlar arası anlaşmalar hakkında da bilgi veren Kemal Öztürk, Azerbaycan, Pakistan, Bulgaristan, Kuveyt, Moritanya ve Katar ile karşılıklı işbirliği anlaşmaları imzalandığını söyledi.

Fiziki imkanlardaki değişiklikleri de anlatan Öztürk, Genel Müdürlük binasındaki konferans salonunun yenilendiğini ve yangın söndürme sistemi oluşturulduğunu anlattı. İstanbul Bölge Müdürlüğü'nün yeni binasına taşındığını da anımsatan Öztürk, teknoloji alanında Kaynak Planlama ve Yönetim Sistemi'nin devreye girdiğini belirtti.

AA'nın internet sitesinin 5 dilde yayına geçtiğini, Haber Takip Sistemi'nin devreye girdiğini belirten Öztürk, düzeltme verilen haber sayısının geçen yıla oranla yüzde 55 azaldığını da vurguladı.

Yedekleme Merkezi Projesi'nin kurulumuna yönelik çalışmaların da devam ettiğini anlatan Öztürk, kullanım ömrünü dolduran 2 milyon 400 bin bültenin dijital ortama aktarıldığını, 451 bin 596 negatif filmin dijital ortama geçirildiğini söyledi. Öztürk, 474 video kasetin 464'ünün dijital ortama aktarılarak 4 bin 300 klip oluşturulduğunu da belirtti.

Özellikle gelecek yılın Ajans açısından çok önemli olduğunu ifade eden Öztürk, "Teknik altyapımız bitmiş, teknolojimizi yenilemişiz, kadrolarımız yerine oturmuş, tecrübesiz arkadaşlarımız tecrübe kazanmış... 2013 yılında haberciliğimiz konuşmaya başlayacak Allah'ın izniyle" dedi.

AA'nın Türkçe, İngilizce ve Arapça tanıtım filmlerinin gösterildiği toplantıda, AA Genel Müdür Yardımcıları Ahmet Tek ve Ebubekir Şahin, Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş ve muhabir Sarp Özer de birer konuşma yaptı.

Muhabir: Ferdi Türkten/ Eda Ünlü Özen/ Sarp Özer

Yayıncı: Tarkan Demir - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Anadolu Ajansı'nın Yeni Yayın Dönemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement