Anadolu'nun İlk Kadın 'Valisi' Kayseri'de Görev Yapmış - Son Dakika
Güncel

Anadolu'nun İlk Kadın 'Valisi' Kayseri'de Görev Yapmış

Anadolu\'nun İlk Kadın \'Valisi\' Kayseri\'de Görev Yapmış

Tarihçi, araştırmacı- yazar Mehmet Çayırdağ, beylikler ve Selçuklular döneminde Kayseri'de ilk kadın valilerin görev yaptığını, bunların başında Eretna Beyi Alaattin Eretna'nın eşi Sulipaşa veya tarihteki bilinen adıyla 'Doğa Hatun'un 1330-1340...

05.03.2013 10:56

Tarihçi, araştırmacı- yazar Mehmet Çayırdağ, beylikler ve Selçuklular döneminde Kayseri'de ilk kadın valilerin görev yaptığını, bunların başında Eretna Beyi Alaattin Eretna'nın eşi Sulipaşa veya tarihteki bilinen adıyla 'Doğa Hatun'un 1330-1340 yılları arasında Kayseri'de vali yetkisinde yöneticilik yaptığını söyledi.

Mehmet Çayırdağ, Dünya Kadınlar Günü'nde, kadınların yerel ve genel yönetimlerdeki rolünün tartışmaya açıldığını hatırlatırken Anadolu'da ilk kadın valinin günümüzden yaklaşık 673 yıl önce Kayseri'de valilik görevi yapan Sulipaşa Hatun olduğuna dikkat çekti. Kadın haklarının, Anadolu'da Selçuklular ve Beylikler döneminde, günümüzden çok daha ileri düzeyde olduğunu anlatan, Kayseri'de Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Müze Müdürlüğü ve Erciyes Üniversitesi Kayseri ve Yöresi Tarih Araştırma Merkezi'nde (KAYTAM) okutmanlık yapan, Tarihçi-Araştırmacı Mehmet Çayırdağ, şöyle dedi:

"Anadolu Selçuklular ve Beylikleri döneminde, kadın hakları günümüzden daha ileri düzeyde olduğunu, kadın valilerin görev yaptıklarını, yurt dışına elçi gönderdikleri, medrese, şifahane ve hamam yaptırarak eğitim ve sağlık alanlarında önemli katkılarda bulundukları görülmüştür. Merkezi Sivas'ta olan Erenta Beyliği'nin kurucusu Alaattin Eratna'nın eşi olan 'Sulipaşa' adıyla da bilinen Doğa Hatun'un, 10 yıl boyunca Kayseri'de bir anlamda valilik görevi yapmış, şehrin güvenliğinin sağlanması, halkın huzurunun temin edilmesi, ticaretin gelişip yaygınlaşması ve kente gelip giden kervanların yol güvenliklerinin sağlanması için tam yetkiyle görev almıştır. Yurt dışından gelen elçileri kabul eden, yurt dışına elçi gönderen Doğa Hatun, mezarının bulunduğu Köşk Medrese'nin ve imaretinin de yaptırılmasını sağlamıştır."

ANADOLUNUN İKİNCİ KADIN VALİSİ MISIR HATUN

Mehmet Çayırdağ, Kayseri ve çevresinde uzun yıllar hüküm süren Dulkadiroğulları'ndan Nasrettin Mehmet Bey'in eşi Mısır Hatun'un da tıpkı Doğu Hatun (Sulipaşa) gibi Kayseri'de 1425-40 yılları arasında valiye benzergörevde bulunduğunu, daha sonra Mısır'a elçi olarak gittiğini, burada Memluklarla görüşmeler yaptığını, asıl adı Hatice olan kadın valiye daha sonra bu geziden kaynaklanarak Mısır hatun adının verildiğini belirtti. Mısır Hatun'un, Mısır seferine çıktığı sırada, 1435 yılında gittiği Kudüs'te kendi adına medrese yaptırdığını ve vakıf kurduğunu bildiren Çayırdağ, "Kayseri'de bulunan Hatuniye Medresesi de Mısır Sultan adına yaptırılmış" diyerek sözlerini tamamladı. - Kayseri

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Anadolu'nun İlk Kadın 'Valisi' Kayseri'de Görev Yapmış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement