Ercan ATA, Ankara-DHA
Anayasa Mahkemesi, Bağımsız Spor Federasyonları ile ilgili olarak 6215 sayılı Kanunla yapılan düzenlemelerin Anayasa'ya aykırı olmadığına karar verdi.
Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına Grup Başkan vekili M.Akif Hamzaçebi ve Muharrem İnce'nin Bağımsız Spor Federasyonları ile ilgili 6215 sayılı Kanunla yapılan düzenlemelerin Anayas'ya aykırı olduğu gerekçesi ile açtıkları iptal davasında Anayasa Mahkemesi 31 Aralık 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 2011/63 E. ve 2013/28 K. sayılı kararı ile yapılan düzenlemeleri aykırı bulmayarak tartışmalara son noktayı kodu.
"ANAYASA'YA AYKIRI OLDUĞU GEREKÇESİYLE İPTALİ İSTENEN VE REDDEDİLEN KARARLAR"
Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına Grup Başkan vekili M.Akif Hamzaçebi ve Muharrem İnce'nin açtığı davada düzenlemelerin Anayasa'ya aykırı olduğu belirtilerek iptali istenen kararlar:
"Bu kanunda belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmeyen federasyonların tüzel kişilikleri bu maddede belirtilen usulle iptal edilir ve mal varlıkları Genel Müdürlüğe devredilir.
"Genel Müdürlük tarafından yapılan yardımlar ve tahsis edilen kaynaklar kullanılarak alınan taşınmazların mülkiyeti Genel Müdürlüğe ait olur. Bu taşınmazlar Genel Müdürlüğün mevzuatı çerçevesinde kullanılır.
"Denetleme Kurulu: iki üyesi seçimde belirlenen, üç üyesi ise Genel Müdürlükçe görevlendirilen beş üyeden oluşur.
"Bağımsız Spor Federasyonlarının il temsilcileri, Federasyon Başkanı'nın teklifi ve Genel Müdür'ün onayı ile görevlendirilir.
"Genel kurul üye sayısı Olimpik ve Paralimpik Spor Dalları'nda 150'den az 300 üyeden fazla, diğer branşlarda ise 100'den az 200 üyeden fazla olamaz.
"Olağan Genel Kurul: Olimpik ve Paralimpik Spor Dallarında ilgili olimpiyat oyunlarının, diğer spor dallarında yaz olimpiyat oyunlarının bitiminden, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra kurulacak federasyonlarda ise: kararın resmi gazetede yayımlandığı tarihten üç ay içerisinde yapılır.
"Sportif Değerlendirme ve Geliştirme Kurulu raporlarında yeterli düzeyde görülmeyen federasyon başkanı veya yönetim kurulu üyeleri hakkında karar almak üzere bakanın istemi üzerine olağanüstü genel kurula gidilmesini.
"Genel kurulun delege sayısının yüzde 10'u Genel Müdürlük temsilcilerinden oluşur.
"Federasyon başkan adayları arasında aranan şartlar arasında yer alan, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar ile casusluk gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suçtan hükümlü bulunmamak.
"Spor federasyonlarının Bakana verecekleri taahhütnamenin esaslarını belirlemek ve yıl sonu itibarıyla taahhütlerini uyup uymadıklarını değerlendirerek Bakana sunmak.
"Bakana sunulan taahhütname ile mastar planı ve performans ölçütlerine uyulup uyulmadığı konusunda altı ayda bir Bakana rapor vermek.
"Genel Müdürlükçe yapılan her türlü yardımların "amacına uygun ve" denetimi ise Genel Müdürlükçe yapılır. Genel Müdürlük tarafından yapılan ayni ve nakdi yardımların mevzuata "ve amacına" uygun olarak harcanmaması halinde oluşacak zarar, kusurları bulunan federasyon başkanı ve yönetim kurulu üyelerinden tahsil edilir ve bunlar hakkında suç duyurusunda bulunulur "düzenlemelerdeki" amacına uygunluk ibareleri.
"Teknik eleman ve sporculara ödenecek ücretler hariç, federasyonda çalışan personel ve diğer görevlilere verilecek üçret ve yolluklar kamu kaynakları ve Spor Toto Teşkilat Başkanlığından sağlanan reklam gelirlerinden karşılanamaz.
Bu düzenlemelerin Anayasaya aykırı olduğu belirtilerek iptalleri istenmişti.
"SİGORTA VE VERGİ BORCU OLANLAR FEDERASYON BAŞKANLIĞINA ADAY OLABİLECEK"
Ancak Anayasa Mahkemesi bu düzenlemelerin Anayasaya aykırı olmadığı kararını vererek, açılan iptal istemi davasını reddetti.
Anayasa Mahkemesi ayrıca aynı davada Federasyon Başkan adaylarında aranacak şartlar arasında yer alan "kesinleşmiş sigorta veya vergi borcu olmamak" biçimindeki düzenlemeyi ise, vergi ve sigorta mevzuatından kaynaklanan bir mükellefiyeti kasten yerine getirilmemesi söz konusu olabileceği gibi taksirle de gerçekleşebileceği belirtilerek başkan adaylığına engel olan bu hak yoksunluğunun adil ve orantılı olmadığı gerekçesi ile Anayasa'nın 2. Maddesine aykırı olduğuna ve iptaline karar verdi. Anayasa Mahkemesi bu kararı ile uzun zamandan beri spor kamu oyunda tartışma konusu haline gelen, Bağımsız Spor Federasyonlarının genel kurullarında Spor Genel Müdürlüğü temsilcilerinin oy kullanması ve denetime ilişkin düzenlemelerin Anayasa'ya aykırı olduğu yönünde iddialarının da önünü kesmiş oldu. Söz konusu Anayasa Mahkemesi kararında, mali kaynak sağlayan vesayet makamlarına kanunda açıkça ifade edilmiş olmak şartıyla yerindelik ve amaca uygunluk açısından da denetim yetkisi verilmesinde Anayasaya aykırı bir yön almadığı gerekçesine yer verildi
EA(MA)
Son Dakika › Güncel › AYM'den Bağımsız Spor Federasyonlarını Rahatlatan Karar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?