'Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Sisteminin Desteklenmesi Ortak Projesi" - Son Dakika
Güncel

'Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Sisteminin Desteklenmesi Ortak Projesi"

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Direktörü Christos Giakoumopoulos, "Anayasa Mahkemesi, hak ihlalleri konusunda her türlü keyfi uygulamaya karşı kişiyi korumayı temin etmektedir ve edecektir.

01.06.2017 22:19

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Direktörü Christos Giakoumopoulos, " Anayasa Mahkemesi, hak ihlalleri konusunda her türlü keyfi uygulamaya karşı kişiyi korumayı temin etmektedir ve edecektir. Davaların Anayasa Mahkemesi tarafından vakitlice ele alınmasını bekliyoruz. Bu alanda sizi destekleyeceğiz." dedi.

"Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Sisteminin Desteklenmesi Ortak Projesi" çerçevesinde 3 gün sürecek konferans ve yuvarlak masa toplantılarının Swissotel The Bosphorus'taki açılışında konuşan Giakoumopoulos, 15 Temmuz darbe girişimi ve hain terör saldırılarını şiddetle kınadığını, olaylardan dolayı sarsılan Türkiye'nin acısını derinden hissettiğini ve Türkiye'nin yanında olmaya devam edeceklerini söyledi.

Etkinliğe değinen Giakoumopoulos, bununla Anayasa Mahkemesinin daha da güçlenmesinin hedeflendiğini aktardı. Giakoumopoulos, 2010'da kabul edilen, 2012'de yürürlüğe giren bireysel başvuru hakkının Türk sisteminde insan haklarını korumanın temel unsurlarından biri olduğunu ifade etti.

Giakoumopoulos, "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin teşvik ettiği 'ikincilik ilkesi', 'yerindelik ilkesi' ile tutarlı olan bu sisteme tam destek veriyoruz. Bu bağlamda şunu hatırlatmak istiyorum. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin, Türkiye'deki bireysel başvuru sistemini, Avrupa İnsan Hakları sözleşmesinin 13. maddesi açısından etkin bir iç hukuk yolu olarak tanıdığını hatırlatmak isterim." şeklinde konuştu.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) bireysel başvuru sayısının arttığını anımsatan Giakoumopoulos, Türk başvurucularının AİHM'den önce bireysel başvuru sistemini kullanmaları gerektiğini vurguladı.

Anayasa Mahkemesinin, anayasanın koruyucusu olarak özgürlükten mahrumiyet, adil yargılanma ve temyiz hakkı gibi konularda gerekli korumayı sağlaması gerektiğinin altını çizen Giakoumopoulos, şunları söyledi:

"Anayasa Mahkemesi, hak ihlalleri konusunda her türlü keyfi uygulamaya karşı kişiyi korumayı temin etmektedir ve edecektir. Davaların Anayasa Mahkemesi tarafından vakitlice ele alınmasını bekliyoruz. Bu alanda sizi destekleyeceğiz. Aynı zamanda bazı olumlu gelişmeler var ki onların da altını çizmek isterim. Yani Olağanüstü Hal (OHAL) uygulanmasından bu yana tutukluluk süresinin 60 günden 30 güne ve bundan sonra da azami 7 güne düşürülmesi tartışmalarımız açısından oldukça önemli."

Giakoumopoulos, OHAL Komisyonunun Anayasa Mahkemesinin yükünü azaltmaya yardımcı olacağını vurgulayarak, "Bu komisyon, kamu hizmetlerinden ve eğitim kurumlarından ihraç edilen tüm bireylerin yanı sıra, OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle kapatılan tüm kurumlar için de bir çözüm sistemi sunacaktır. Bütün bu davalarda komisyonun lehlerine karar vermediği tüm davalarda bireyler ilgili mahkemelere yine de itirazlarda bulunabilecek ve en nihayetinde iç hukuk yolları tüketildikten sonra Anayasa Mahkemesinin yanı sıra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuruda bulunabilecektir."

Christos Giakoumopoulos, ihraç edilen hakim ve savcıların davalarının Danıştay tarafından incelenebileceğini de belirterek, Avrupa Konseyi'nin özellikle bu zorlu görevinde yeni komisyona destek olarak Türkiye'ye gerekli yardımı sunmaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

"Anayasa Mahkemesi misal kararlar almıştır"

Etkinlik kapsamında düzenlenen konferansta konuşan Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera Vinals ise Türkiye'de Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuru davalarında somut ve olumlu örnek kararlar aldığını söyledi.

Vinals, bireysel başvuru haklarını koruma altına alma mekanizması sağlanması gerektiğini dile getirerek, Anayasa Mahkemesinin, vatandaşların haklarını korumaya yönelik kararlar aldığını vurguladı.

Avrupa İnsan Hakları Komisyonunun, Türkiye'deki bireysel hakları garanti altına alan kurumları desteklediğini kaydeden Vinals, "Bu da AB standartlarına uygun bir uygulamadır. 36 aylık proje, aynı zamanda genişletme ve geliştirme sistemini de içermektedir. Aynı zamanda hakimler ve savcılar ve avukatlar yer almaktadır. Burada başka projeler ve fevkalade ciddi eğitimler uygulanmaktadır. Anayasa Mahkemesinin, bu projeye katkısı çok büyük olmuştur. Anayasa Mahkemesi temel hakların koruması konusunda Türkiye'de bir ilki gerçekleştiriyor." değerlendirmesinde bulundu.

\'Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Sisteminin Desteklenmesi Ortak Projesi"
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Sisteminin Desteklenmesi Ortak Projesi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement