Dokuma Park'ta ilk etap açıldı
Antalya'da 13 yıl önce kapanan Dokuma Fabrikası'nda Kepez Belediyesi'nin 'Dokuma Park' projesinin ilk ayağını oluşturan 70 bin metrekarelik kent parkı, törenle açıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, törene Türkiye'nin ilk yerli otomobili Devrim'in Dokuma'da sergilenecek birebir kopyasıyla geldi.
Antalya'da 13 Ocak 2003'te kapanan 480 dönüm alan üzerine kurulu Antalya İplikli ve Pamuklu Dokuma Fabrikası'nın 'Kent Park ve Kültür - Sanat Merkezi' olarak yeniden açılması için sürdürülen çalışmaların ilk etabı törenle açıldı. Kepez Belediyesi'nin 2015 yılı başından itibaren sürdürdüğü çalışmalar sonunda fabrika alanında 70 bin metrekarelik çamlık alan Kent Parkı olarak düzenlendi ve kapılarını Antalyalılara açtı.
DEVRİM'İN REPLİKASIYLA GELDİLER
Fabrikanın bahçesinde düzenlenen açılışa Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Türkiye'nin ilk yerli otomobili Devrim'in Dokuma'da sergilenecek birebir kopyasıyla geldi. Devrim'in Dokuma fabrikasının atölyesinde üretilen replikasının direksiyonunda Kepez Belediye Başkanı Tütüncü otururken, yanında Başkan Türel ve arka koltukta ise Ak Parti İl Başkanı Rıza Sümer yer aldı. Açılışta, belediye başkanları ve AK Parti yöneticilerinin yanı sıra, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay de yer aldı.
ANTALYA MÜCADELE EDEREK KAZANDI
Başkan Hakan Tütüncü, 13 Ocak 2003 günü üretimin tamamen durduğu günden bugüne Dokuma fabrikasının çok sancılı süreçlerden geçtiğini söyledi. Kimi zaman sürecin korkulu rüyalara dönüştüğünü belirten Tütüncü, Cumhuriyet tarihinin Antalya'daki ilk endüstri merkezinin yıkılmasının dahi gündeme geldiği tartışmaların yaşandığını, alanın kullanım hakkının ihalesiz bir firmaya verildiğini aktardı.
Bu durumun Dokuma'nın kente kazandırılması için mücadele edilmesi gibi bir sorumluluğu da ortaya çıkardığını kaydeden Tütüncü, 'Bunların önünde haksızlığa 'Dur' diyen, Dokuma'nın önünde çadır kuran, eylem yapan, 'Dokuma'yı kimseye yedirtmeyiz' diyen Antalyalılar vardı" dedi. Tüm bu süreçlerin sonunda 2015 yılında Dokuma'da yeni bir sürecin başladığını aktaran Tütüncü, Dokuma Çalışma Grubu'nun oluşturulmasıyla başlayan bu dönemde fabrika alanında bulunan 70 bin metrekarelik çamlık alanın 'Dokuma Park' projesinin ilk ayağı olarak kent parkı haline getirildiğini söyledi.
'SON SÖZ HALKIN'
Dokuma fabrikası alanında devam eden çalışmaların ve oluşturdukları modelin Türkiye'de bir ilk olma özelliği de taşıdığına dikkat çeken Tütüncü, alanda mülkiyetin yüzde 99'u Kepez Belediyesi'ne ait olmasına rağmen alanın geleceğine ilişkin söz söyleme hakkının halka ait olduğunu vurguladı.
DOKUMA'DA NELER OLACAK?
Dokuma'nın bir bütün olarak kent parkı, kültür ve sanat merkezi olacağını, içinde yer alan kreş binasının oyuncak müzesi ve çocuklar için eğitim merkezi olarak düzenleneceğini kaydeden Başkan Tütüncü, fabrikanın idari binasını ise 'Dokuma Belleği Müzesi' haline getireceklerini sözlerine ekledi. Tütüncü, fabrikanın depo alanlarını ise resim ve heykel sanatlarıyla birlikte farklı sahne sanatları ve müzik gibi çeşitli güzel sanat faaliyetleri için atölye binaları hale getireceklerini sözlerine ekledi. Fabrika binasının ise Antalya Bilim Merkezi olarak düzenleneceğini açıklayan Tütüncü, merkezin Akdeniz bölgesinde bir ilk olacağını sözlerine ekledi. Aynı alan içinde Dokuma Fabrikası Müzesi oluşturacaklarını ve burada pamuğun ipliğe, ipliğin de kumaşa dönüşmesi evresini anlatacakları kaydeden Tütüncü, çok amaçlı sergi salonu, modern sanatlar müzesinin de aynı alanda kurulacağını dile getirdi.
'NEREYE BAKSANIZ DOKUMAYI GÖRÜRSÜNÜZ'
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Dokuma Fabrikası'nın Antalya kent tarihinin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirterek, 'Nereye dönseniz Dokuma'ya rastlarsınız. Antalyaspor'a, kentin sanayi hayatına bakın Dokuma'yı görürsünüz. Dokuma Antalya'nın hafızası, hatırasıdır" dedi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak bugün 3 ayrı kent müzesi projesi üzerinde çalıştıklarını aktaran Türel, '10 sene önce söylemiştik. Kepez, Antalya'nın arka bahçesi değil ön bahçesi olacak. Demiştik ki, Hakan Başkan ile Kepez'i aynı zamanda müzeler bölgesi, yaşam merkezleri cazibesinin yüksek olduğu bir ilçemiz haline dönüştüreceğiz. Şimdi onu gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.
'DOKUMA ARTIK HALKIN KULLANIMINDA'
Dokuma Çalışma Grubu Başkanı ve Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Osman Aydın, Dokuma'da 3 ay süren çalışmalar yaptıklarını belirterek, 'Eleştiriler aldık. Yerini bulmayan eleştiriler bizi etkileyemedi. Doğru yolda olduğumuzu biliyorduk. Halkın görüşleri ve bilimsel merkezlerin görüşleriyle ortaklaşa rapor hazırladık. Yapılan eleştirilere karşı yaptığımızın işin ne kadar doğru olduğu ortaya çıktı. Dokuma Fabrikası alanı artık halkın kullanımındadır. Aynı yolla Dokuma'nın ikinci bölümü de halka kazandırılacak" diye konuştu.
50 METRELİK KURDELE KESTİLER
Konuşmaların ardından Dokuma Park'ın ilk etabı, protokol üyeleriyle birlikte, fabrikadan emekli olan eski çalışanlar, çocukluğu fabrikanın bahçesinde, kreşinde geçmiş Antalyalıların da katılımıyla 50 metre uzunluğunda bir platformdan 50 metrelik kurdelenin kesilmesiyle gerçekleşti.
DOKUMA FABRİKASININ KISA TARİHİ
Antalya'da 1950'li yıllarda pamuk üretiminin artması ve kent nüfusunun 10 yıl içinde 2 katına, 27 bin 515'den 50 bin 980'e çıkmasıyla artan işsizliğe çözüm olması amacıyla Antalya İplikli ve Pamuklu Dokuma Fabrikası bir proje olarak ortaya çıktı. Fabrikanın kurulması için oluşturulan müteşebbis heyeti, 700 girişimciden 6 milyon TL sermaye toplamayı başardı. Ancak kentten toplanan sermaye toplam yatırımın yüzde 10'unu bile karşılamayınca dönemin İktisat ve Ticaret Bakanı Sıtkı Yırcalı devreye girdi. Fabrikayı işletecek şirkete Sümerbank, Antbirlik ve bankalar ortak edildi. Dokuma Fabrikası'nın anonim şirket olarak 3 Nisan 1955 tarihinde kuruluşu tamamlandı ve 5 Ocak 1956'da Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakan Adnan Menderes tarafından temeli atıldı. Binalar yükselirken çalışacak makineler de Antalya Milletvekili Burhanettin Onat'ın çabalarıyla ithal edildi ve fabrika 1 Ekim 1961'de üretime başladı. Cumhuriyet'in ilk yıllarının mimari ve peyzaj anlayışını yansıtan ve Alman teknolojisiyle kurulan fabrikada, NATO ve Türk Silahlı Kuvvetleri için üniforma üretildi. Yarattığı istihdamla Dokuma Fabrikası, yanı başında bugün 45 binin üzerinde nüfusun yaşadığı 5 mahalleden oluşan Dokuma semtini yarattı. 1980'li yıllarda başlayan turizm yatırımlarıyla istihdam yön değiştirirken, artan göç yeni yerleşim alanları yarattı ve fabrika kent merkezinde kaldı. 42 yıl boyunca 3 vardiya halinde çalışan fabrikada 1965 yılı Mart ayında 1765 kişi çalışırken, yıllar içinde sayı azaldı. 1998'de 320 işçi ve 49 memurun çalıştığı fabrikada makineler, bir daha çalışmamak üzere 13 Ocak 2003 günü durdu. Kapatılan fabrika 488 dönüm arazisiyle birlikte özelleştirme kapsamına alındı. Ancak kamuoyu baskısı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın geri adım atmasına neden oldu ve alan 'kent parkı' ve 'iş merkezi' yapılması kaydıyla Kepez Belediyesi'ne devredildi. Fakat fabrika ve alanı bir Hollanda firmasına 49 yıllığına tahsis edilince kentteki sivil toplum örgütleri Dokuma Çalışma Grubu adıyla biraraya geldi 'Dokuma'ya Dokunma' adı altında uzun bir mücadele süreci başladı. Fabrika önünde çadırlı eylemlere kadar uzanan mücadelenin hukuk ayağı sivil toplum örgütleri için zaferle sonuçlandı ve Kepez Belediyesi'nin tahsisi iptal edildi. İptalin ardından 2015 yılında Dokuma alanını kentle buluşturmak için çalışmalar yeniden başladı. Alanda tüm çalışmaların 2018 yılında tamamlanması öngörülüyor.
Son Dakika › Güncel › Antalya - Dokuma Park'ta İlk Etap Açıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?