Antalya Oyuncak Müzesi 23 Nisan'da Açılıyor - Son Dakika
Güncel

Antalya Oyuncak Müzesi 23 Nisan'da Açılıyor

Antalya Oyuncak Müzesi 23 Nisan\'da Açılıyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan oyuncak müzesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda açılacak.

22.04.2011 15:15

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan oyuncak müzesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda açılacak. Tarihi Kaleiçi'nde açılacak müzenin danışmanlığını yapan İstanbul Oyuncak Müzesi'nin kurucusu şair ve yazar Sunay Akın, "Bir ülkede demokrasi, demokrasinin değerleri güçlensin isteniyorsa, o ülkenin sığınacağı bir tek yer vardır, müzeler" dedi.

İstanbul ve İzmir'in ardından Türkiye'nin 3'üncü oyuncak müzesi, çocukların bayramı 23 Nisan'da Antalya'da açılıyor. Tarihi Kaleiçi Yat Limanı'nda, mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi'ne ait ve adını bahçesindeki üç palmiyeden alan handa açılacak oyuncak müzesinde, 1860'lı yıllardan 1990'lı yıllara kadar uzanan döneme ait 3 bin oyuncak sergilenecek.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Oyuncak Müzesi'nin danışmanlığını üstlenen şair ve yazar Sunay Akın, oyuncak tarihinin hayallerin tarihi olduğunu söyledi. Akın, oyuncağın insan tarihindeki yerini, "İnsan önce hayal etti, sonra gerçekleştirdi. 20 Temmuz 1969'da insan ayda yürüdü ama, ondan önce 1920'li yıllarda bu hayalle oyuncaklar yaptı. O oyuncaklarla oynayan çocuklar NASA'yı kurup, aya ulaştılar" sözleriyle aktardı. Toplumların oyuncağa bakış açısının, gelişmişlik düzeyiyle doğru orantılı olduğunu kaydeden Akın, "Gelişmiş, uygar ülkelerde oyuncak çocuklara özellikle hayalleri çoğalsın diye alınırken, geri kalan ülkelerde oyuncak çocuklara hep oyalansın diye alınır" dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Oyuncak Müzesi'ndeki oyuncakları kutularından tek tek çıkartıp sergilenmeye hazır hale getiren Sunay Akın, bir ülkede demokrasi ve demokrasinin değerleri gelişsin, güçlensin isteniyorsa, o ülkenin sığınacağı bir tek yerin müzeler olduğunu kaydetti. Müzelerin toplumların hafızası, belleği olduğunu söyleyen Akın, "Hayal ve bellek biraraya geldi mi ancak o zaman demokrasi, düşünce özgürlüğü varolabilir bir ülkede" dedi. Akın, oyuncak müzesinin bu iki bağlamda değerlendirilmesi gerektiğini aktardı. Türkiye'nin ilk oyuncak müzesi olan İstanbul Oyuncak Müzesi'nin 23 Nisan 2005 tarihinde açıldığını kaydeden Sunay Akın, o müzenin 6'ncı yaş gününde Antalya Oyuncak Müzesi'nin kapılarının açılacağını söyledi.

'ÇOCUKLARA OYUNCAK GETİREN NOEL BABA'

Şair ve yazar Akın, bugün sayıları 150'yi bulan dünyadaki oyuncak müzeleri arasında Antalya'nın özel bir yeri olacağına dikkat çekti. "Dünyanın ilk oyuncak müzesi burada kurulmalıydı" diyen Akın, "Noel Baba, Santa Claus Antalyalı, Demreli. Çocuklara oyuncak getiren Noel Baba değil mi? Geyiklerini çektiği arabasıyla bacalardan aşağıya oyuncak atmıyor mu Noel Baba? Antalya'da bir oyuncak müzesi var artık" diye konuştu.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Oyuncak Müzesi'nde de bu doğrultuda Noel Baba sergisi hazırlandı. Sergide 1920'li yıllarda yapılan ilk Noel Baba oyuncağı yer alacak. - Artvin

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Antalya Oyuncak Müzesi 23 Nisan'da Açılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement