Antalya - Türkiye De İlk Kez Uygulanan Yöntemle Hem Kanserden Hem De Engelli Olmaktan Kurtuldu - Son Dakika
Güncel

Antalya - Türkiye De İlk Kez Uygulanan Yöntemle Hem Kanserden Hem De Engelli Olmaktan Kurtuldu

Antalya - Türkiye De İlk Kez Uygulanan Yöntemle Hem Kanserden Hem De Engelli Olmaktan Kurtuldu

Kemik Kanseri Olan 20 Yaşındaki Gökhan Erdem, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Geçirdiği Operasyonla Hem Hastalığını Yendi, Hem de Sakat Kalmaktan Kurtuldu.

07.06.2010 21:19

KEMİK kanseri olan 20 yaşındaki Gökhan Erdem, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde geçirdiği operasyonla hem hastalığını yendi, hem de sakat kalmaktan kurtuldu.

Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek, tasarımını kendisinin yaptığı ayak bileği tümör rezeksiyon protezi ile ameliyat ettiği Gökhan Erdem'i sağlığına kavuşturdu.

YAPAY AYAK BİLEĞİ İLE KANSERDEN KURTULDU

Yaklaşık 8 ay önce ayak bileğindeki ağrı ve şişlik nedeniyle Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Polikliniği'ne başvuran üniversite öğrencisi Gökhan Erdem'in ayak bileğine yapılan tetkikler sonunda osteosarkom (kemik kanseri) teşhisi konuldu. Hızla yayılma eğilimi gösteren hastalığı tedavi etmek için harekete geçen Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın, Erdem için Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi. Prof. Dr. Aydın, çizimini kendisinin yaptığı ayak bileği tümör rezeksiyon protezi için İzmir'de bulunan Hipokrat Firması'nın araştırma ekibi ile birlikte çalıştı. Ocak ayında başlayan çalışmalar Mayıs ayında sonlandı. Bu süre içerisinde Erdem'e kemoterapi uygulandı. Kanser hastası genç geçen hafta operasyona alındı. Erdem geçirdiği başarılı ameliyat sonrasında sağlığına kavuştu.

ENGELLİ OLMAKTAN KURTULDU

Gökhan Erdem'in ameliyatını başarı ile gerçekleştiren Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın, ''Amacımız protezle Gökhan'ın ayak bileği fonksiyonlarını yerine getiren bir tedavi uygulamak ve onu bu hastalıktan kurtarmaktı. Gerekli tedaviler yapılmasaydı hastalık hızla ilerleyerek, bulunduğu bölgedeki damar ve sinirleri de içine alarak dolaşımı bozardı. Ardından vücuda özellikle de akciğerlerine yayılırdı. Tedavi sayesinde genç hastamızın ağrısı dindi ve şişliği gitti en önemlisi engelli olmaktan kurtuldu' diye konuştu.

Osteosarkomun özellikle gençlerde görüldüğünün altını çizen Prof. Dr. Aydın, hastalığın genellikle dizde ve kolun üst kısmında daha sık görüldüğünü kaydetti. ''Osteosarkomun ayak bileğine yerleşmesi ve bu alana protez uygulaması literatürde yok' diyen Prof. Dr. Aydın, ''Biz bunu bildiğimiz için harekete geçtik. Özel bir protez tasarladık. İzmir'de bir firma ile protezin araştırma ve geliştirmesini yaptık. Ön çizimlerini ben yaptım. Ar-ge ekibi ile de protezi tasarladık. Ocak ayında başlayan çalışma Mayıs ayında sonuçlandı ve prototip hazırlandı' diye konuştu.

Kemik ameliyatlarının son derece zor ve riskli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Aydın, şöyle dedi:

''Protez uygulaması yapılmasaydı bacağı kesmek zorunda kalabilirdik. veya kadavra yahut genç hastamızın vücudunun herhangi bir yerinden alacağımız kemik ile nakil yapabilirdik. Ama bunlar masum ameliyatlar değil. Kişisel olarak bu tasarımın ve yöntemin hem cerrahi hem de teknik açıdan tümör tedavisinde bir yenilik olduğunu düşünüyorum.' Prof. Dr. Aydın, önümüzdeki günlerde benzer protezin aynı hastalığı gösteren bir başka hastada daha uygulanacağını belirtti.

Ameliyat sonrası ağrılarından kurtulduğunu belirten Gökhan Erdem ise ''Çok mutluyum. Ben doktorum Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın'a güvendim. Şu anda çok iyi hissediyorum. İnşallah daha da iyi olacağım. Bacağım kesilmekten kurtuldu' sözleriyle duygularını dile getirdi.

=== KUTU ===

Osteosarkom nedir?

En sık görülen kemik tümörü. Belirtileri: Genellikle, çocuk ve gençlerde, kol veya bacaktaki uzun kemiklerden birinde, osteomiyelit'le karıştırılabilen ağrılı bir şişkinlik halinde başlar. Kemikte patolojik bir kırığa yol açarak, varlığını belli eder. Tedavi: Yoğun radyoterapi uygulanıyor ve 1 ay içinde özellikle akciğerlere atlamazsa, kasta organın kesilmesi düşünülebiliyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Antalya - Türkiye De İlk Kez Uygulanan Yöntemle Hem Kanserden Hem De Engelli Olmaktan Kurtuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement