Aras Edaş ve Aras Epsaş Hisse Devir Teslim Töreni - Son Dakika
Güncel

Aras Edaş ve Aras Epsaş Hisse Devir Teslim Töreni

ARAS EDAŞ ve ARAS EPSAŞ Hisse Devir Teslim Töreni ve Aras Bölgesi kurumsal vizyon ve sürdürülebilir hedefler toplantısı Erzurum'da yapıldı Maliye Bakanı Şimşek: "Elimizdeki 21 bölgeden 20'sinin devrini yaptık. Bu çok önemli. Eylül ayında Torosları da devrettikten sonra, devlet dağıtım işinden çıkmış olacak. Bu vatandaşa kaliteli hizmet, daha ucuz elektrik ve daha çok hizmet olarak dönecek" "Kayıp kaçakları azaltarak vatandaşa potansiyel olarak çok ciddi bir yükü de sınırlamış oluyorlar. Kayıp ve kaçak oranı yüksek olduğu sürece faturasını bütün ülke ödüyor. Kayıp kaçakları azaltarak Türkiye'nin cari açığını azaltacaklar" Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: "Kamu hizmetini bizler özel sektör marifetiyle sağlamış olacağız. Bir varlık satışı söz konusu değil"

17.08.2013 16:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ARAS EDAŞ ve ARAS EPSAŞ Hisse Devir Teslim Töreni ve Aras Bölgesi kurumsal vizyon ve sürdürülebilir hedefler toplantısı Erzurum'da yapıldı.

Palandöken Dağı'ndaki bir otelde düzenlenen toplantıya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, EPDK 2. Başkanı Mustafa Yılmaz, Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu, ARAS EDAŞ Genel Müdürü Abdulkadir Köker, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler ile AK Parti milletvekilleri katıldı.

Bakan Yıldız, burada yaptığı konuşmada, elektrik dağıtım hizmetlerinde özelleştirme programının sonuna gelindiğini söyleyerek, "Kamu hizmetini bizler özel sektör marifetiyle sağlamış olacağız. Bir varlık satışı söz konusu değil. Direkleri, trafoları gibi her türlü yatırımlar kamu elinde kalmak kaydıyla EPDK düzenlemeleri, denetlemeleri yapmak kaydıyla burada bir kamu hizmeti görülecek. 21 bölgemizin birinde, edinimler yerine getirilmedi ve bu hizmetler herhangi bir kesintiye uğramaksızın yönetim kuruluna herhangi bir el koyma olmaksızın, yönetime takviye yapıldı. Yeterince refakat olmayınca istemediğiniz sonuçlar ortaya çıkabilir. Tabi burada coğrafya son derece önemli ve iklim şartları sert. İşletmeciliğin daha çok refakat istediği bir yapı içerisinde" diye konuştu.

Yıldız, gıda, inşaat ve tekstil gibi farklı sektörlerden enerji sektörüne para transferi yapılmasının ve özel sektörün enerji sektörünü tercih etmesinin sevindirici olduğunu ifade etti.

"Kayıp kaçakları azaltarak Türkiye'nin cari açığını azaltacaklar"

Bakan Şimşek ise Çalık ve Kiler holdingin önemli bir yükü üzerlerinden aldığını dile getirdi. Eskiden kamu eliyle yürütülen yatırımları özel sektörlerin üstlendiğini belirten Şimşek, şunları kaydetti:

"Kayıp kaçakları azaltarak vatandaşa potansiyel olarak çok ciddi bir yükü de sınırlamış oluyorlar. Kayıp ve kaçak oranı yüksek olduğu sürece faturasını bütün ülke ödüyor. Kayıp kaçakları azaltarak Türkiye'nin cari açığını azaltacaklar. Hala enerji bizim çok önemli bir açık unsurumuz. Tabii cari açıktaki 60 milyar dolarlık enerji açığı, sadece elektrikten kaynaklanmıyor, kullanılan doğalgaz, kömürden değil. Bunun ulaştırma boyutu da önemli. Sonuçta Türkiye'nin en büyük sorununun temelinde bizim enerji açığımız var. Geçen yıl 60 milyar dolar brüt enerji ithalatımız var. Geçen yıl cari açık 48 milyar dolar. Yani Türkiye komşuları kadar, komşularının yarısı kadar şanslı olsa kendi kendimize yeter olsak, Türkiye en fazla cari fazla veriyor olacaktı. Tabii bu Türkiye'nin bir gerçeği."

Şimşek, hükümet olarak bu döngüyü değiştirmeyi amaçladıklarını, özel sektörlerin de buna katkı sağlayacağını vurgulayarak, kayıp kaçağın fazla olduğu bölgelere talip olan Çalık ve Kiler grubunun kendilerine yardımcı olacağını ifade etti.

Hükümet olarak bunu değiştirmeye çalıştıklarını, Çalık ve Kiler grubunun kayıp kaçağın fazla olduğu bir yeri alarak cari açığı kapatma çabalarına yardımcı olacaklarına dikkat çeken Şimşek, "Bu çok önemli bir konu. Açığımız azalıyor ve böylece faiz yükümüz azalıyor. Türkiye geçmişte hakikaten bu dengeleri iyi gözetemediği için iyileştiremediği için çok şey çekmişti. 2002 yılına gidin yani 10 yıl öncesine Türkiye'nin bütün vergi gelirlerini toplayın, yüzde 86'sını faize ödüyordu. Yani 100 lira vergi varsa, 86 lirasını sadece borç faizine ödüyordu. Bugünlerde, bu dengeleri gözetmek zorundayız. Bu resmi değiştirmek zorundayız" şeklinde konuştu.

"İnsana yatırım yapmamız lazım"

Şimşek, dağıtım şirketlerinin devrinin, devletin üzerindeki yükü azaltacağını ve vatandaşa verilen hizmetin kalitesinin artacağını dile getirerek, "Elimizdeki 21 bölgeden 20'sinin devrini yaptık. Bu çok önemli. Eylül ayında Torosları da devrettikten sonra, devlet dağıtım işinden çıkmış olacak. Bu vatandaşa kaliteli hizmet, daha ucuz elektrik ve daha çok hizmet olarak dönecek. Çünkü devletin üzerindeki yükleri alacak. Vergi gelirleri daha çok hizmete ve diğer alanlardaki yatırımlara gidecek. Bu ülkenin uzun vadeli geleceğini inşa etmek için daha çok insana yatırım yapmamız lazım" dedi.

Petrol ülkesi olmamamıza rağmen, müteşebbisler sayesinde sadece Türkiye'de değil, dünyanın dört bir yanında önemli projelere imza atıldığını ve özel sektör dinamizmine inandıklarını belirten Şimşek, şöyle devam etti:

"Özel sektör en büyük değerimizdir. Petrolümüz yok ama müteşebbislerimiz var. Sadece Türkiye'de değil, dünyanın dört bir yanında projelere imza atılıyor. Biz reform sürecini devam ettirdiğimiz sürece siyasi istikrarı göz bebeğimiz gibi korudukça, birlik beraberliğimizi güçlendirdikçe bütün sorunların üstesinden geliriz."

Toplantıda, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler de birer konuşma yaptı.

Tören, Yıldız, Şimşek, ARAS EDAŞ Genel Müdürü Abdulkadir Köker ile Çalık ve Kiler arasında hisse devir protokolü imzalamasının ardından sona erdi. - Erzurum

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Aras Edaş ve Aras Epsaş Hisse Devir Teslim Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement