İzmir Büyükşehir Belediyesi, arıtma tesislerinden çıkan günlük 800 ton çamuru 4 kat azaltacak ve yüzde 90 oranında kurutarak tarım alanlarında kullanılır hale getirecek dev tesisi büyük ölçüde tamamladı. Ocak ayında hizmete girecek tesiste arıtma çamurlarının çürütülmesine şimdiden başlandı.
Büyük çevre yatırımlarıyla öne çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi, arıtma tesislerinde biriken çamurların doğaya zarar vermeden toplanması ve kokunun önlenmesi için iddialı bir yatırıma daha imza attı. 2012 Mayıs ayında Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi sahasında 30 bin metrekarelik alanda temeli atılan ve 61.5 milyon liraya mal olan "Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi"nin "Kurutma" bölümü Mayıs ayında devreye girerken, çürütme tankları da tamamlandı. İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, tesisin Ocak ayında hizmete gireceğini ancak bu tarihten önce deneme çalışmalarına başladıklarını bildirdi. Tesisin yüzde 90'nın tamamlandığı ve gaz toplama tanklarının yapımının sürdüğü bilgisini veren yetkililer, konuşmalarını şöyle sürdürdü:
"Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'nden çıkan çamurları çürütme tanklarına almaya başladık. Amacımız, tesisi işletmeye açtığımızda istediğimiz kalitede gaz üretimini sağlamak. Tesis devreye girdiğinde öncelikle Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'nden çıkan tüm çamurlar, çürütme ünitelerine alınarak çürütülecek. Bu esnada oluşan biogaz, gaz depolama tanklarına iletilecek. Tesis, çamur çürütme tankları, çamur depolama tankları, çamur haznesi, basınçlandırma ünitesi, gaz yakma ünitesi ve biogaz toplama tanklarından oluşuyor. Çamur çürütme tesisi projede ön görülen kapasitede çalıştığında, günde tahmini olarak üretilecek 53 bin 500 metreküp biogaz, çamurun kurutulmasında kullanılacak. Yani şu an kurutma ünitesinde kullandığımız doğalgazın yüzde 75'ini karşılayacak. Çamur çürütmeden sonra kurutma ünitesine alınan çamurlar, yüzde 90 oranında kurutularak silobus ile taşınabilecek ya da granül hale getirilerek çuvallara konabilecek".
Kullanım alanı geniş
Günlük 800 ton çamuru 4 kat azaltarak 200 tona düşürecek olan tesiste yüzde 90 oranında katı madde içeriğine ulaşan kurutulmuş çamur, hem tarım ve kentsel yeşil alanlarda hem de ek yakıt olarak sanayide kullanılabilecek
Tesisin işletmeye alınmasından sonra, kurutma tesisinden çıkan A sınıfı biyokatı özelliğine sahip çamurların gübre ve toprak iyileştiricisi olarak tarımsal alanlarda, orman alanlarında, kömür ve maden yatakları ile park, bahçe ve rekreasyon alanları gibi açık alanlarda değerlendirilebileceğini söyleyen İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, "Bu çamur, çimento üretiminde ek yakıt olarak kullanılabilecek. Ayrıca termik santrallerde kömürle birlikte yakılarak elektrik üretiminde ek yakıt olarak kullanılması da mümkün. Kurutulan çamurları değerlendirmek amacıyla Muğla'dan bir kireç, İzmir'den de bir çimento fabrikası deneme çalışması yapıyor. Sonuçlar oldukça olumlu. Kurutulmuş çamurun toprak iyileştirici olarak kullanılması için de arıtma sahamızda çalışmalara başladık" diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Arıtma Çamurları Tarih Olacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?