Atatürk'ün Tarihi Basın Toplantısının 91. Yıldönümü - Son Dakika
Güncel

Atatürk'ün Tarihi Basın Toplantısının 91. Yıldönümü

Atatürk\'ün Tarihi Basın Toplantısının 91. Yıldönümü

Mustafa Kemal Atatürk’ün cumhuriyetin kuruluş müjdesini verdiği ilk ve tek basın toplantısının 91. yıldönümü olan 16 Ocak “Basın Onur Günü”, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nin Kasr-ı Hümayun’da düzenlediği törenle kutlandı.

16.01.2014 15:29

Mustafa Kemal Atatürk'ün cumhuriyetin kuruluş müjdesini verdiği ilk ve tek basın toplantısının 91. yıldönümü olan 16 Ocak "Basın Onur Günü", Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti'nin Kasr-ı Hümayun'da düzenlediği törenle kutlandı. Tören sonrasında protokolün de katılımıyla Kocaeli'nin ilk basın müzesinin açılışı yapıldı.

Atatürk'ün cumhuriyetin kuruluşu müjdesini verdiği, Milli Mücadele'yi destekleyen dönemin 6 büyük gazetesinin başyazarıyla Kasr-ı Hümayun'da (Av Köşkü) düzenlediği ilk ve tek basın toplantısının yıldönümü adına her yıl organize edilen "Basın Onur Günü", Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen törenle kutlandı. Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Halit Yılmaz'ın ev sahipliğini yaptığı törene; Kocaeli Vali Yardımcısı Mustafa Guni, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel, protokol davetlileri ve çok sayıda basın çalışanı katıldı. Törende açılış konuşmasını yapan Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Halit Yılmaz, "Gazeteci eğer yandaş olacaksa halktan yana olmalıdır. İşte biz bunun bu şekilde sağlanabilmesi için mücadele ediyoruz" dedi.

Yılmaz, konuşmasını söyle sürdürdü: "Cumhuriyetin kurulmasına 10 ay var. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, şu anda bahçesinde bulunduğumuz Kasr-ı Hümayun, İzmit Sarayı olarak bilinen bu sarayda Bab-ı Ali'nin güçlü kalemleriyle buluşmak üzere bir toplantı tertip edilmesini sağlıyor. Cumhuriyetin kurulacağının benim meslektaşlarımla paylaşılmış olması bizim için onur. Bu günü 1989 yılından bugüne kadar da Basın Onur Günü olarak bizlere kazandıran ve bizim de bugün kutlamamızı sağlayan, şu anda aramızda olmayan merhum gazeteci arkadaşlarımızı rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Gazeteci eğer yandaş olacaksa halktan yana olmalıdır. İşte biz bunun bu şekilde sağlanabilmesi için mücadele ediyoruz. Bunun için buradayız ve bunun için bu mesleği icra ediyoruz."

Türkiye'de basın tarihindeki gelişimin gelecek kuşaklara aktarılmasının önemli olduğuna değinen Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Sertel ise, "Ben istiyorum ki, bütün kentlerimizde konulan katkılarla basın müzeleri gerçekleştirilsin ve kentin dışından o müzeye gelen insanlar o müzede, o kentin basın tarihini de görebilsin" diye konuştu.

Törende konuşma yapan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu da, tüm basın çalışanların Basın Onur Günü'nü kutladı. Karaosmanoğlu, "Günümüzde özgür basın, hür basın inanıyorum ki içtiğimiz su kadar, yediğimiz ekmek kadar değerlidir. Basın ve medya çalışanı olmak da zor. Atatürk'ün, büyük liderimizin cumhuriyeti kurmadan önce gazetecilerin fikirlerini almak ve düşüncelerini gazetecilerle paylaşma adına Kocaeli'de bu güzel mekanda yaptığı ilk basın toplantısının da Kocaeli adına çok önemli olduğuna inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Kocaeli basınında meslekte 50 yılını dolduran basın çalışanlarına ve katılımcılara birer plaket takdim edildi. Basın Onur Günü'nün 91. yıldönümü adına düzenlenen etkinliğin ardından buradaki davetlilerin de katılımıyla, Kapanca Sokak'ta restore edilerek oluşturulan Kocaeli Basın Müzesi'nin açılışı gerçekleştirildi.

Açılışta konuşan İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, "Bu binanın Kocaeli'ye kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum ama Gazeteciler Cemiyetimizin bu binayı kullanıyor olmasından ayrı bir mutluluk duyuyorum. Ben de diliyorum ki basın olabildiği kadar özgür olsun, doğruların yanında olsun. Ben bu duygu düşüncelerle çok değerli Gazeteciler Cemiyetimizin bu güzel eserinin şehrimize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Açılışın ardından davetliler basın müzesini gezerek, müze içerisinde sergilenen dönemin basın mensuplarının kullandığı eşyaları ve gazete örneklerini inceledi. - KOCAELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Atatürk'ün Tarihi Basın Toplantısının 91. Yıldönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement