Aü'de 50'si Çocuk 331 Hastaya Nakil Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Aü'de 50'si Çocuk 331 Hastaya Nakil Yapıldı

Aü\'de 50\'si Çocuk 331 Hastaya Nakil Yapıldı

Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde 2013 yılında 282 böbrek, 40 karaciğer, 4 pankreas ve 5 kalp nakli yapıldı.

30.12.2013 13:44

Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde 2013 yılında 282 böbrek, 40 karaciğer, 4 pankreas ve 5 kalp nakli yapıldı. Nakil yapılan hastaların 50'sini çocuklar oluşturdu. Nakil olan hastalar yeni yıla sağlıklı bir şekilde girmenin mutluluğunu yaşadılar.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi Müdürü Doç.Dr. Ayhan Dinçkan, 2013 yılında yapılan nakillerle ilgili bilgi verdi. Doç.Dr. Dinçkan, 2013 yılında 59'u kadavradan 282 böbrek, 19'u kadavradan 40 karaciğer, 5 kalp ve 4 pankreas nakli yaptıklarını söyledi. Nakil yapılan hastaların 50'sini 18 yaşından küçüklerin oluşturduğunu belirten Doç.Dr. Dinçkan, yüzde 50 kadavra bağış oranıyla da önemli bir başarı gösterdiklerini kaydetti.

BÖBREK NAKLİNDE YÜZDE 98 BAŞARI

Geçen yıla oranla böbrek naklinde yüzde 10'luk bir artış olduğunu ifade eden Doç.Dr. Dinçkan, şöyle konuştu: "2013 yılı hedeflerimizi tutturduk. Yaptığımız 282 böbrek naklinin 41'ini pediatrik (çocuk) hastalar oluşturdu. Yüzde 14.5'luk oranla pediatrik böbrek nakli merkezi olma özelliğimizi sürdürdük. Ayrıca, böbrek nakillerinde yüzde 98'lik bir başarı oranı yakaladık. Karaciğer nakli de önceki yıllara göre 3 kat arttı. Karaciğer naklinde başarı oranımız yüzde 93'leri buldu."

PANKREAS NAKLİNDE BİRİNCİ

Türkiye'de yapılan 4 pankreas naklinin tamamının merkezlerinde yapıldığını kaydeden Doç.Dr. Dinçkan, "Pankreas naklinde hasta sağ kalım oranımız yüzde yüz olarak gerçekleşmiştir" dedi. Donör bağışında bu yıl önemli başarı elde ettiklerini kaydeden Doç.Dr. Dinçkan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde bir yıl içinde 22 beyin ölümü gerçekleşti. 11 aile yakınının organını bağışladı. Yüzde 50 bağış oranına ulaşıldı. Sağlık Bakanlığı bu başarı nedeniyle merkezimizi plaketle ödüllendirdi." Merkezde nakillerin dışında eğitim çalışmalarına da ağırlık verdiklerini dile getiren Doç.Dr. Ayhan Dinçkan, farklı hastanelerden gelen 3 genel cerrah ve 2 nefroloji uzmanına eğitim verildiğini anlattı. Doç.Dr. Dinçkan, 2014 yılında hem nakil sayısını hem de hasta sağ kalma oranını artırmayı amaçladıklarını söyledi.

YENİ YILA SAĞLIKLI GİRİYORLAR

Sivas'ta yaşayan lise birinci sınıf öğrencisi 14 yaşındaki Emre Temur da Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde böbrek nakliyle sağlığına kavuştu. Soğuk algınlığı şikayetiyle 6 ay önce hastaneye giden Emre Temur'a böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Doktorların diyalize gireceğini söylemesi üzerine ailesi organ nakli için Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne başvurdu. Yapılan tetkiklerin ardından Nafiye Temur'un(42) böbreğinin uyumlu olduğu belirlendi. Geçen hafta gerçekleştirilen operasyonla annenin böbreği oğluna nakledildi. Annesinin böbreğiyle sağlığına kavuşan Emre Temur, şunları söyledi: "Hastalığım nedeniyle okuluma ara vermek zorunda kaldım. Bir an önce okuluma dönmek istiyorum. Ben hareketli bir çocuğum. Futbol oynamayı çok özledim. Yeni yıla yeni bir hayatla giriyorum. Anneme çok teşekkürler. İleride doktor olmayı istiyorum."

TUBA ARTIK MUTLU

Şanlıurfalı 11 yaşındaki Tuba Alan da Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde nakil olan çocuklar arasında yer aldı. İnşaat işçisi Ahmet(38) ve Medine Alan (38) çiftinin 9 yaşındaki çocukları Abdülkadir Alan'a 5 yıl önce böbrek hastalığı teşhisi kondu. Alan çifti Abdülkadir için üzülürken iki yıl önce de 11 yaşındaki kızları Tuba böbrek hastalığına yakalandı. Yüzde 98 görme engeli bulunan ve böbrekleri iflas eden Tuba'nın acil nakil olması gerektiği söylendi. Aile nakil için Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne başvurdu. Baba Ahmet Alan'dan böbrek nakli yapılması kararlaştırıldı. Nakil için hazırlık yapılırken kadavra bulunduğu haberi geldi. Tuba, kadavradan yapılan nakille sağlığına kavuştu.

Kızının yeni yıla sayılı günler kala sağlığına kavuşmasıyla büyük mutluluk yaşayan baba Ahmet Alan, şöyle konuştu: "İki çocuğumu da tedavi için Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne getirdik. Tuba böbrek bekleme listesine yazıldı. Verici olmak için ben hazırlandım. Hasta evinde kalırken, böbrek bulunduğu haberi geldi. Kızımın gözleri görmüyor. Verici aileye teşekkür ediyorum." - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Aü'de 50'si Çocuk 331 Hastaya Nakil Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement