Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, KOSGEB aracılığı ile 10 Mart'tan bu yana piyasaya 3 milyar liraya yakın sıcak para girdiğini söyledi.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Düzce'de basın mensupları ile bir araya geldi. Düzenlenen toplantıda ülke gündemi ve referandum çalışmaları ile ilgili Bakan Özlü değerlendirmelerde bulundu.
Bakan Faruk Özlü geçen sana Türkiye'nin yüzde 2.9 büyüdüğünü belirterek, bu büyüme rakamlarının Avrupa Birliği ülkelerin üzerinde gerçekleştiğini söyledi.
Türkiye'nin AK Parti ile birlikte 2002'den sonra bir sıçrama yaptığını ifade eden Bakan Faruk Özlü "2002'den sonra Türkiye bir hamle yaptı ve düşük gelir seviyesinde ki ülkelerden birisiyken şu anda orta yüksek gelir grubuna sahip ülkelerden birisi haline geldi. Yine geçen seneki büyüme rakamları 2 gün önce açıklandı. Geçen sene Türkiye yüzde 2.9 oranında büyüdü. Biliyorsunuz 4 çeyrek üzerinden baktığımızda 2016 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4.5 ikinci çeyreğinde yüzde 4,5 büyürken FETÖ darbe girişiminin etkisi ile 3. Çeyrekte eksi 1.8 oranında bir küçülme oldu. Yine son çeyrekte yüzde 3,5 oranında bir büyüme gerçekleştirdik. Bakın darbe girişiminin menfi etkilerinden birisi. 3. Çeyrekte ki küçülme. Türkiye'nin normalde yüzde 4,5 oranında büyümesi beklendiği bir dönemde yüzde 2.9'luk bir büyüme gerçekleştirebildik. Her şeye rağmen Türkiye büyüyor. Bu büyüme oranı da aslında Avrupa Birliği ortalamasının çok üzerinde. ABD'nin çok üzerinde. Biliyorsunuz AB ülkeleri yaklaşık yüzde 1.6 ortalama oranında büyüme kaydederken biz 1,5 puana yakın ve üzerinde büyüme kaydettik. Türkiye'nin düşük gelir seviyesinden orta yüksek gelir seviyesine çıktığını söylemiştim. 2002'den sonraki süreçte şimdi Türkiye'nin bir sıçrama daha yapması gerekiyor. Türkiye 11 bin dolar seviyesindeki gelirden 20 bin dolarlara 30 bin dolarlara çıkması gerekiyor. Bu referandumun en büyük katkısı en büyük etkisi Türkiye'nin sıçrama yapmasına müsait bir ortamı gerçekleştirecek olmasıdır. Türkiye'nin yeni bir sıçrama yapması için, Türkiye'nin yeni bir hamle yapması için böyle bir yasal dönüşüme ihtiyaç var. Türkiye 10 bin dolarlardan 20 bin dolarlara çıkaracak olan yapısal dönüşüm aslında. Bu bakımdan buna inovasyon demek istiyorum. Ana omurgaya dokunmadan ana eksen yerinde dururken Türkiye yapısal bir dönüşüm gerçekleştiriyor gerçekleştirecek. Referandum sonrasında işlerin ne kadar hızlı yürüdüğünü hep beraber göreceğiz" ifadelerini kullandı.
"10 MART'TAN BU YANA PİYASAYA YAKLAŞIK 3 MİLYAR LİRA SICAK PARA GİRDİ"
Bakan Faruk Özlü, KOSGEB aracılığı ile dağıtılan faizsiz kredilerde gelinen son durumu değerlendirerek şunları aktardı; "Biliyorsunuz iki önemli karar alındı. Bunlardan bir tanesi büyük firmalarımıza destek sağlamak amacıyla 250 milyar liralık bir kredi paketi hazırlandı. ve bu paket uygulamaya konuldu. Şu anda uygulamada. Bir diğer konu ise KOBİ'lere destek sağlamak maksadıyla KOSGEB aracılığıyla verdiğimiz kredilerdir. Bu kredilerde başlangıçta uygulama noktasında bazı şikayetler oldu ama bunların hepsi şu anda zaptırap altında. Bu güne kadar 460 bin 167 KOBİ'den 114 bin 675 KOBİ kredisini aldı, parası cebinde. Buda 2 milyar 924 milyon 658 bin liradır. Yaklaşık 3 milyar lira bir sıcak para piyasaya girmiş oldu. 10 Mart'tan bu yana piyasaya bu para girmiş oldu. Aşağı yukarı 100 binden fazla bankalarda işlemi bitmiş parası hazır bekleyen KOBİ'lerimiz var. Onları da bu kredi ile buluşturacağız."
"BUZKIRAN ÖZELLİĞİ OLAN BİR GEMİ İLE ANTARKTİKA'YA GİDECEĞİZ"
Bakan Faruk Özlü Türkiye'den Antarktika'ya giden Türk ekibin çalışmalarının sürdüğünü belirterek "Antarktika'ya 9 kişilik bir heyet gönderdik. Aslında bu proje bize Cumhurbaşkanlığımızdan geldi. Orada bir çalışma yapılmıştı. Yürütme konusunda bizim bakanlığımız uygun görüldü. Bize proje gönderildi. Biz projeyi sahiplendik. Kaynak ayırdık, İTÜ başta olmak üzere üniversitelerimizle görüştük. 9 kişilik heyeti fizibilite yapmak için Antarktika'ya gönderdik. Heyetimiz halen orada. Biliyorsunuz Antarktika'da mevsim Türkiye'den farklı. 15 Nisana kadar orada kalacaklar. Şu anda fizibilite etüdü yapıyorlar. Antarktika'da hangi bölgeye konuşlanacağımız ile ilgili. Biliyorsunuz meclisten Antarktika anlaşmasını onayladık. Şu anda Türkiye 53 ülkeden birisi. Antarktika'da danışman statüsünde ki ülkelerden birisi. Antarktika ile karar alınacağı zaman karar verici ülkelerden birisi olduk. Oraya bir bilim üssü kuracağız. Heyet yakında gelecek. Gelen heyet bir rapor bize hazırlayacak. Bu raporda kaç metrekarelik alana yerleşim ve burada ki yapılarımız, bina yapılarımız nasıl olsun. Burada hangi çalışmaları yapalım şeklinde rapor bize sunacaklar. Bu fizibilite raporunda belirtilecek. Antarktika'da 15 Kasım'dan itibaren yaz mevsimi başlıyor. Biliyorsunuz kışın sıcaklık -80 dereceye kadar düşüyor. 15 Kasım'dan itibaren Antarktika'ya tekrar gideceğiz. Bu defa gemi ile gideceğiz. İlk seyahatimiz uçakla oldu. İstanbul'dan Şili'ye kadar uç buruna kadar uçakla gidildi. Diğer kalanı gemi ile gidildi. Bir gemi yapacağız, hazırlayacağız. Buzkıran özelliği olan bir gemi olacak. Bu gemi ile Antarktika'da kuracağımız üsse ilişkin yapıların Türkiye'de hazırlayıp gemi ile götüreceğiz. Orada inşallah gelecek yıl kalıcı bir üssümüz olacak. 15 Nisan'da heyet geri dönecek" diye konuştu.
"TÜRKİYE KENDİSİNE AİT BİR MARKA OLUŞTURMAZSA AYIP OLUR"
Yerli otomobil ile ilgili çalışmaları değerlendiren Bakan Faruk Özlü "Yerli marka otomobilde konu çok ticari. Ticari ağırlığı olan bir konu. Yüzde 80 ticari yüzde 20 teknoloji ile ilgili bir konu. Ticari ağırlığı fazla olduğu için iş modeli değişikliğine gittik. Yani iş modelini değiştiriyoruz. Devletin değil özel sektörün önde olduğu üretim destekli bir modele geçtik. Burada sanayicilerimiz ile görüşüyoruz. Görüşmeler iyi gidiyor. İnşallah bunun sözleşmesini imzalayacağız. İlk otomobilimiz taksi modeli olmasını arzu ediyoruz. Elektrikli olmasını arzu ediyoruz. Dünya elektrikli otomobillere gidiyor. Yakın zamanda önümüzde ki 10-15 yılda şu anda bataryada sorun var. Elektrikli otomobillerin bataryası cep telefonları kadar olacak. Cebinizden çıkarıp takacaksınız. Otomobil gidecek. Dünya'nın yoğunlaştığı teknoloji batarya teknolojileri bizde elektrikli otomobile başlamak istiyoruz ve ilk modeli elektrikli olacak. 2020'den sonra Avrupa'da ki bir çok ülkeye karbon emisyonu olan bizim bildiğimiz dizel ve benzinli otomobillerin şehir merkezlerine girişi yasaklanıyor. Kararlar aldılar. 2020'den sona bazı ülkeler, 2025'den sonra diğer ülkeler şehir merkezlerine sadece elektrikli otomobillerin girebileceğine ilişkin kararlar aldılar. Bizde elektrikli otomobille başlamak istiyoruz. Teknoloji olarak geldiğimiz bu noktada Türkiye'nin alt yapısı otomotiv sanayisi yan sanayi, Türkiye'nin tasarım mühendisleri üretim mühendisleri bir otomobili tasarlayıp üretip piyasaya sürebilecek yetkinliğe sahipler. Otomotiv sanayimizin geldiği bu noktayı göz önüne aldığımızda Türkiye kendisine ait bir marka oluşturmazsa ayıp olur. Yapmazsak çok yanlış olur. Bu alt yapımızı kullanacağız. Kendi markamızı oluşturacağız. Türkiye küresel bir başarıyı hedefliyor" dedi.
Basın toplantısının ardından Bakan Faruk Özlü ve beraberindeki heyet, Düzce Ticaret Borsasını ziyaret ederek Akçakoca ilçesine gitti.
(Ali Yıldız/ İHA)
Son Dakika › Güncel › Bakan Açıkladı: Piyasaya 3 Milyar Lira Sıcak Para Girdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?