Bakan Bağış, Fransa'daki Seçimleri Yorumladı - Son Dakika
Son Dakika Logo

Bakan Bağış, Fransa'daki Seçimleri Yorumladı

Bakan Bağış, Fransa\'daki Seçimleri Yorumladı
24.04.2012 15:03

"hayatboyu Öğrenme ve Gençlik Programları"nın tanıtım toplantısı için basın mensuplarıyla bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Fransa'daki Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili soruları da yanıtladı.

"hayatboyu Öğrenme ve Gençlik Programları"nın tanıtım toplantısı için basın mensuplarıyla bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Fransa'daki Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili soruları da yanıtladı. Bağış, "Fransa'daki seçimlerle ilgili olarak, hayırlı olsun diyoruz. İkinci turu bekleyeceğiz. Fransız halkının iradesine bırakacağız. Ama ben şuna inanıyorum, Fransa'da netice ne olursa olsun, seçim dönemi bittikten sonra Fransa'nın politikasında değişiklik olacaktır. Çünkü Türkiye'nin AB sürecine bu kadar katı bir dille karşı çıkmak Fransa'nın ulusal çıkarlarına aykırıdır. Ama bu seçim döneminde sarf edilen sözler, Sarkozy'nin bugün 24 Nisan'ı bahane ederek, ilk defa Fransa tarihinde devlet başkanı seviyesinde sözde soykırım anıtını ziyaret etme girişimleri, bunların hepsi tipik siyasi smart çabaları. Bunların hepsi geride kalacaktır seçimden sonra. Fransa'nın çıkarları Türkiye ile iyi geçinmeden yanadır. Onu, güneş bakçıkla sıvanmaz, Fransa halkı da görüyor, Fransız iş dünyası da görüyor, Fransız siyasileri de görecektir. Böyle bir dönemde, Fransa'da seçim kampanyası sürerken, hissedarlarının arasındaki en büyük hissedar Fransız devleti olan bir havaalanı işletme şirketi bir Türk firmasının yüzde 38'ine yaklaşık 1 milyon Avro ödemesi zaten Türkiye'nin önemini idrak ettiklerinin göstergesidir. Türkiye'den bir firma Fransa'ya gidip yatırım yapmadı, Fransa'dan bir firma geldi, Türkiye'deki bir firmaya çok ciddi bir miktarda yatırım yaptı. Bu da gösteriyor ki, Fransa iş dünyası Türkiye'nin potansiyelini anlamış" diye konuştu.

Bağış, 2011 yılında Türkiye'ye direkt küresel yatırımın yüzde 92'sinin AB üyesi ülkelerden geldiğini de sözlerine ekledi.

KIBRIS'TA B PLANINI UYGULAMADA KARARLIYIZ

Türkiye'nin Kıbrıs'la ilgili "B Planı" olup olmadığının sorulması üzerine Bağış, "Kıbrıs'la ilgili Türkiye'nin B planı vardır. Türkiye'nin her uluslararası projeyle ilgili B planı da, C planı da, D planı da vardır. Ama şu anda Türkiye A planını uygulama aşamasındadır. O da, Kıbrıs'ta kapsamlı bir çözüm, siyasi eşitliğe dayalı iki tarafın da huzurunu güvence altına alacak bir çözüm. Şu anda biz A planını uygulama konusunda kararlılıkla, azmle ilerliyoruz. Olmazsa, tabiki B planımız da, C planımız da var ama şu anda onlar yürürlüğe girmiş değil" dedi.

BUNLARIN HİÇ BİRİ KALICI DEĞİLDİR

Bağış, Fransa'da ilk turu gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen'in yüksek oy almasını da şöyle değerlendirdi:

"Ekonomik krizden en çok mağdur olan ülkelerde böyle bir trend görüyoruz. Hollanda'da da hükümeti devirebilecek kadar gücü olan aşırı sağcı, ırkçı bir hareket var, yüzde 16 oy almış. Fransa'da da aynı şekilde. Ama bunların hiç birinin ben kalıcı hissiyat olduğuna inanmıyorum. Bunlar ekonomik krizlerde insanların işimi kaybedebilirim endişesi içerisinde yöneldiği aşırı bir takım akımlardır. Ama hiç bir kriz sonsuza kadar sürmemiştir."

(BB) - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bakan Bağış, Fransa'daki Seçimleri Yorumladı - Son Dakika


Advertisement