İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi ve Şiddeti Önleme Bürosunun açılışını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin yaptı. Bakan Şahin, yeni geliştirilen KOZA sistemi hakkında bilgi verdi. Bakan Şahin Şimdi yeni bir sistem geliştiriyoruz, Koza dediğimiz şey, yeniden yaşamla mücadele edebilmesi için şiddet izleme merkezi. 7 gün, 24 saat tek kapı sistemi. Mağdur olan kadının hastaneye koşmasına, kolluk kuvvetine gitmesine, baroya, akademik dünyadan işbirliği almasına gerek yok, hepsi orada olacak. Her vakanın başına kolluk mu koyacağız dediler. Teknik takibi başarırız dedik. Bursa da iki pilot çalışma. Sinyalizasyon yöntemiyle 155 hattına bağlanacak bir buton sistemini hayata geçiriyoruz."diye konuştu.
DAHA BÜYÜK MEKANLAR İSTİYORUZ
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi ve Şiddeti Önleme Birimi'nin açılış törenine katıldı. Bakan Şahin'i adliye girişinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Vedat Ahsen Coşar, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, adliye ve baro çalışanları karşılandı. Bakan Şahin birlikte yürüdüğü Baro Başkanı Kocasakal bir süre sohbet etti. Birimin açılış kurdelasını, Bakan Şahin, Başsavcı Çolakkadı, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Coşar, Baro Başkanı Kocasakal tarafından kesildi. Bakan Şahin kurdelayı keserken, "Başsavcımızdan söz alıyoruz daha büyük kurdelalı, daha büyük mekanlar istiyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz" dedi. Daha sonra birimi gezen Bakan Şahin, avukatlardan yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Baro Başkanı Kocasakal Bakan Şahin'e "Bana sorarsanız Türkiye'de bir kadın sorunu yok. Türkiye'de bir erkek sorunu var, o erkek sorununu halletmemiz lazım" dedi. Bakan Şahin de, "Zihniyet sorunumuz var topyekün bir seferberlik gerekiyor. Barolarımıza burada çok iş düşüyor" karşılığını verdi.
TÜRKİYE BİR ERKEK SORUNU VAR
Toplantı salonunda konuşan İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, "Bir kadın şiddete uğramasın öldürülmesin dövülmesin, tehdit edilmesin. Bununla mücadele etmek zaten bir zorunluluk. Ama birde uluslararası sözleşmeler var. Yeni imzaladığımız şeyler var. Bir hukuk kurumu olarak baronun burada mutlaka rol alması gerekiyor.Biz o anlamda üzerimize hükümlülükleri yerine getirmek zorundayız. Benim hep söylediğim bir şey var. İlk söyleyince soğuk duş etkisi yapıyor ama Türkiye'de bir kadın sorunu yok. Türkiye'de bir erkek sorunu var. Yani erkek sorunu daha önemli çünkü erkeğin zihniyetini, kafasını değiştiremezsek çok kolay çözemeyeceğiz. Burada yaptığım bir benzetme tabiki kadın sorunu yok derken erkek sorunu buna yol açıyor diyorum. Bununla hep beraber mücadele etmemiz gerekiyor. Dolayısıyla ben bu konuda sayın bakanımıza da çok teşekkür ediyorum. Son derece aktif bir vaziyette şekilde yaptığı çalışmalar sebebiyle çok teşekkür ediyorum. Bizde kendisine bu anlamda her türlü katkıyı yapmaya hazırız" dedi.
173 YILLIK JANDARMA TARİHİNDE BİR İLKİ YAŞADIK
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise, "Sayın başkanımızın söylediği gibi bu mücadele kadın-erkek beraber yapılması gereken bir mücadele. Biz yola çıkarken önce insan yaşasın anlayışında, kadın-erkek ama herkesin yaşam kalitesini yükseltmek, önlerindeki sorunları çözmek ve bunun için gerekli bütün tedbirleri almak niyetinde yola çıktık. Anayasa başta olmak üzere bir çok konunu kadın erkek eşitliğine göre düzenledik. En son 10 maddede pozitif ayrımcılıkla ilgili düzenleme çağdaş hukuk devleti dediğimiz bütün hukuk devletlerinde olan normları hep beraber başardık.Tek başına kağıdı değiştirmek tabi ki çok önemli, yasalar da ama yaşama dokumak sorunları çözebilmek için oradaki yazılanları hayata geçirebilmek buralarda oluyor. Burada yapan bütün çalışmaları, gönüllü bir şekilde gelip İstanbul gibi zor bir yerde göç aldığı için bizim alanımızda risk faktörü yüksek olan bir yerde bu işe emek veren yüreğini koyan siz bütün katılımcıları, bütün yüreğimle bir kadın olarak bakanlığım adına şükranlarımı sunuyorum. Tek başına olan mücadele değil. Sabahleyin jandarmadaydık, subay astsubayların temel eğitimin içine kadın erkek eşitliği, zorla ya da erken yaşta evlilik gibi temel topyekün bir eğitim seferberliğine dönüştürecek bir eğitim çalışması başlattık. 173 yıllık jandarma tarihinde bir ilki yaşadık. Bunu niye yapıyoruz? Bir taraftan temel eğitim doğuştan gelen hakkı kadın-erkek eşitliğini özümsetmek, kadınlar ve erkekler herkesin birbirinin hakkında saygılı olduğu bir dünya düzeni istiyoruz. Mücadelemiz bunun içindir" dedi.
KOZA DEDİĞİMİZ YENİ BİR SİSTEM GETİRİYORUZ
Sivil toplum temsilcileri ve barolarla birlikte konuşarak yasa çıkardıklarını ifade eden Bakan Fatma Şahin, "Altı ay çalışma yaptık. Mevzuatlarla uğraşıyoruz dün Başbakanlığa sığınma evleriyle ilgili yönetmeliği gönderdik. 10 ayda 20 sığınma evi açtık. Kapasiteyi binden bin 800'e çıkardık. En büyük taleplerden biriydi. Şikayet eden kişinin ciddi şekilde ekonomik desteğe ihtiyacı var dediniz. Maliye Bakanımızla konuştuk. Başbakanımızın talimatıyla, 2012 bütçesinde böyle bir şey yoktu. İstanbul Antlaşması'nı imzalarken, biz ilk ve tek ülke olduk. Bugün Euro bölgesi AB ülkeleri imzalamakta tereddüt ediyorlar. Nedenini soruyoruz, sıkıştırıyoruz. 12 ülke imzalasın ki bunu hayata geçirmemiz gerekiyor.Bizde ekonomik kriz var diyorlar. Günlük, asgari ücretin otuzda biri mali destek verecek şekilde yasayı güçlendirdik. Şimdi yeni bir sistem geliştiriyoruz, Koza dediğimiz şey, yeniden yaşamla mücadele edebilmesi için şiddet izleme merkezi. 7 gün, 24 saat tek kapı sistemi. Mağdur olan kadının hastaneye koşmasına, kolluk kuvvetine gitmesine, baroya, akademik dünyadan işbirliği almasına gerek yok, hepsi orada olacak. Her vakanın başına kolluk mu koyacağız dediler. Teknik takibi başarırız dedik. Bursa da iki pilot çalışma. Sinyalizasyon yöntemiyle 155 hattına bağlanacak bir buton sistemini hayata geçiriyoruz. TCK yeni sistemler hayata geçirdik. Zorlama hapis mesela. Geçen hafta bir tanesine verildi. Biz kimsenin ceza almasını istemiyoruz. Huzur içerisinde yaşamak istiyoruz. Burada en büyük ortağımız sizlersiniz. Beraber çok güzel çalışıyoruz. Nazan hoca sürekli arıyor. Niyet belli, niyet hayır akıbet hayır olacak.Kadınlar erkekler beraber bu ülke için yaşayacaklar ve yaşatacaklar" dedi.
BAKANLIK BİTİNCE HUKUK OKUYAĞIM
Konuşmasının ardından Bakan Fatma Şahin'e İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal tarafından teşekkür plaketi takdim edildi. Bakan Şahin, bana "Bakanlık bitince ne yapacaksın?" diyorlar "hukuk okuyacağım diyorum" diye konuşunca, Kocasakal da "Gayet isabetli olur" dedi.
FOTOĞRAFLI - İstanbul/ Şişli
Son Dakika › Güncel › Bakan Fatma Şahin Şiddet Önleme Bürosunu Açtı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?