Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, " Türkiye'nin tarım toprakları sonuç itibarıyla sınırlı, ülkemizin talepleri, tarım ürünlerine olan talepleri de daha yüksek oranda. Bunların karşılanması amacıyla başka ülkelerde verimli arazi kiralanması veya edinilmesi noktasında da etkili çalışmalar, sonuç alıcı çalışmalar gerçekleştirilecektir." dedi.
Canikli, Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken Çankaya Köşkü'nde basın mensuplarına açıklama yaptı, soruları yanıtladı.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş'un yakınının vefatı nedeniyle Ankara dışında olduğunu, bu nedenle toplantıya ilişkin açıklamayı kendisinin yaptığını dile getiren Canikli, Bakanlar Kurulunda iki ana konunun masaya yatırıldığını belirtti.
Konulardan birinin Türkiye'deki tarımın sorunları, daha etkili ve verimli hale getirilmesi için yapılabilecekler olduğunu aktaran Canikli, bununla ilgili kanun tasarısına esas olmak üzere bir sunumun yapıldığını bildirdi.
Canikli, ele alınan diğer konunun ise Türkiye'de yatırım ortamının iyileştirilmesi olduğuna değinerek, bununla ilgili birden fazla bakanlığı ilgilendiren, kapsamlı, gerçek anlamda sonuç alıcı hükümleri kapsayan bir çalışmanın sunulduğunu söyledi.
Söz konusu çalışmayla Türkiye'de yatırımın ve üretimin önünün açılmasına katkı sağlanmasının planlandığını ifade eden Canikli, çalışmanın özellikle doğrudan yabancı yatırımcıların sıklıkla karşılaştığı ve giderilmesini talep ettiği konuları da kapsayacağını vurguladı.
Tarımdaki sorunlar
Canikli, tarımda karşılaşılan ve verimliliği de önemli ölçüde etkileyen sorunların başında çok parçalı yapı ve işletme başına düşen arazi miktarının diğer ükelere kıyasla küçük olmasının geldiğine işaret ederek, "Türkiye'de ortalama tarımda arazi büyüklüğü işletme başına 59 dekar iken ABD'de bu rakam bin 820 dekar, İspanya'da 238 dekardır. Türkiye'deki bu rakamın son derece küçük oluşu ve parçalanmanın giderek artması, özellikle miras ve göç nedeniyle tarımda verimliliği gerçekten son derece olumsuz yönde etkileyen ve aynı zamanda tarım arazilerinin etkin şekilde kullanımını engelleyen sorunların başında gelmektedir." diye konuştu.
Uygulamada karşılaşılan sorunları giderici ve uygulamayı daha da etkin hale getirecek önlemlere ilişkin çalışmaların yapıldığını söyleyen Canikli, şöyle devam etti:
"Önümüzdeki günlerde bununla ilgili kanun tasarısı TBMM Genel Kurulu'na sevk edilecek. Bu çerçevede önemli düzenlemelerden biri parçalı, hisseli, göç ve benzeri nedenlerle ekilemeyen arazilerin devlet tarafından sahipleri lehine kiraya verilmek üzere üçüncü kişilere bir düzenleme bu. Böyle bir imkan elde edilmeye çalışılıyor. Bu şekilde atıl olan arazilerin tümü değerlendirildiğinde 17 milyar liralık tarımda bir hasıla artışı beklenmektedir. Türkiye'deki tarımla ilgili en önemli sıkıntılardan bir tanesi meraların işgalidir. Bununla ilgili cezai müeyyideler söz konusudur ama uygulamadan ve sonuçlardan yola çıkarak söyleyebiliriz ki daha etkin hale getirilmesi ve cezaların caydırıcılığının artırılması gerekiyor. Bu noktada meraların işgal edilmesine ilişkin cezalar artırılacak."
Nitratlı gübre kullanımı
Canikli, özellikle stratejik ürünlere öncelik verilecek şekilde üretim planlaması yapılacağını belirterek, bunun etkin ve verimli tarım politikası için gerekli olduğunu bildirdi. Tarım alanlarının sınırlı olduğuna dikkati çeken Canikli, şunları ifade etti:
"Türkiye'nin tarım toprakları sonuç itibarıyla sınırlı, ülkemizin talepleri, tarım ürünlerine olan talepleri de daha yüksek oranda. Bunların karşılanması amacıyla başka ülkelerde verimli arazi kiralanması veya edinilmesi noktasında da etkili çalışmalar, sonuç alıcı çalışmalar gerçekleştirilecektir. Bu da son derece önemlidir. Özellikle uzun vadeli ihtiyaçlarımızın, tarım ürünleri ihtiyaçlarımızın, Türkiye'nin ihtiyaçlarının karşılanmasında çok ciddi katkı sağlayacaktır."
Canikli, nitratlı gübrenin patlayıcı yapımında da kullanıldığını belirterek, şunları kaydetti:
"Türkiye gübre tüketiminin yaklaşık yüzde 30'u nitratlı gübreden oluşmaktadır. Toplam 5,5 milyon ton gübre tüketimi dikkate alındığında yaklaşık yıllık 1,5 milyon ton nitratlı gübre kullanılmaktadır. Nitratlı gübreyle ilgili 6 Haziran itibarıyla satış yasağı getirildi. Bunun bu döneme denk gelmesinin temel nedeni şu, haziran ayının başından itibaren şubat ayına kadar Türkiye'de nitratlı gübre çok az kullanılmaktadır, diğer gübre türleri bu dönemde kullanılmaktadır. O nedenle bu döneme denk getirilmiştir. Şu an itibarıyla stoklarda yaklaşık 280 bin ton nitratlı gübre mevcuttur ve bloke edilmiştir. Satışı yasaklanmıştır bunların. Yoğun olarak kullanımın başlayacağı 2017 Şubat ayına kadar da nitratlı gübrenin takibi ve izlenmesine ilişkin altyapı çalışması devam ediyor. Tamamlanacak ve ondan sonra da kontrollü bir şekilde bunun kötüye kullanımını engelleyecek şekilde, tarzda düzenlemeler yapılacak, takip edilecek ve ondan sonra kullanımı takipli olarak serbest bırakılacaktır."
(Sürecek)
Son Dakika › Güncel › Bakanlar Kurulu Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?