Balıkçılık, Orta Anadolu'da Sektör Oldu - Son Dakika
Güncel

Balıkçılık, Orta Anadolu'da Sektör Oldu

Balıkçılık, Orta Anadolu\'da Sektör Oldu

Orta Anadolu Bölgesi'nde, tarım alanlarını sulamak amacıyla tesis edilen baraj, gölet, akarsular ve kurulan havuzlarda su ürünleri üretimi giderek artıyor.

22.12.2014 11:55  Güncelleme: 12:16

Denizden uzak, tarım sektörünün daha fazla öne çıktığı Orta Anadolu Bölgesi'nde, tarım alanlarını sulamak amacıyla tesis edilen baraj, gölet, akarsular ve kurulan havuzlarda su ürünleri üretimi giderek artıyor. Yozgat, Kayseri, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Sivas, Kırıkkale'yi kapsayan bölgede su ürünleri üretimi son 10 yılda 285 ton arttı, balıkçılık sektör olmaya başladı.

Türkiye'de yeterince değerlendirilemeyen su ürünleri potansiyelini harekete geçirilmesine yönelik Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan çalışma doğrultusunda 2003 yılından itibaren tarımsal sulama kullanılan baraj, gölet ve akarsular balıklandırıldı. Kurulacak havuzlarda balık yetiştiriciliği de desteklenmeye başlandı. 2002 yılında Yozgat, Kayseri, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Sivas, Kırıkkale illerinde su ürünleri üretimi 1 milyon 613 bin ton iken, geçen sürede bu miktar 1 milyon 898 bin tona yükseldi. 2013 verilerine göre, Yozgat'taki tarımsal amaçlı sulama birimlerinden 231 ton su ürünü üretimi gerçekleştirilirken, Kayseri'de 572, Kırşehir'de 731, Nevşehir'de 29.7 ton, Niğde'de 16.5 ton, Sivas'ta 231.4 ton, Kırıkkale'de 86.5 ton üretim elde edildi. Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, iç sulardaki su ürünleri üretiminin son yıllarda ivme kazandığına dikkati çekerek, "Bakanlığımız iç sulardaki su ürünleri üretimini artırmak amacıyla teşvikler uygulamaktadır" dedi.

Yozgat'ın bölge içerisinde su ürünleri üretiminin en fazla arttığı illerden birisi olduğunu vurgulayan Özdemir, il sınırları içerisinde bulunan 5 baraj gölü ve 28 sulama göletlerinin balıklandırılması projesi kapsamında 2002-2009 yılları arasında toplam 960 bin sazan balığı yavrusu bırakıldığını, daha sonraki dönemlerde de balıklandırma faaliyetlerinin devam ettiğini söyledi. Teknik bakımdan uygun olan baraj ve göletlerin üretim haklarının yetiştiricilik amacıyla kiraya verildiğini kaydeden Özdemir, şöyle konuştu:

"Bu baraj ve göletlerimizle birlikte Kafeste alabalık üretimi geliştirilmesi projesi kapsamında kurulan tesislerde balık üretimi yapılmaktadır. Geçen yıl Yozgat'tan bin 300 ton balık ihraç edilmiştir, önümüzdeki dönemlerde daha fazla balık ihracatının gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalarımız devam etmektedir." - Yozgat

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Balıkçılık, Orta Anadolu'da Sektör Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement