Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, temel hedeflerinin, Balkan ülkelerinin Avrupa'ya entegrasyonun sağlanması olduğunu belirterek, "Bölgedeki gelişmeleri bu açıdan önemli görüyoruz" dedi.
İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından düzenlenen "Balkanlarda Barış ve Türkiye: Kültürel ve Ticari Diplomasi" konferansta konuşan Koru, Balkanların tarihi gelişmelere tanıklık eden önemli merkezlerden olduğunu söyledi.
Türkiye'nin tarihi ve kültürel bağlantısı bulunan Balkanlara özel önem verdiğini, son dönemde de Kosova ve Bosna Hersek'teki gelişmelerden sonra ilgisini daha da yoğunlaştırdığını anlatan Koru, Balkanları Avrupa'nın kalbi olarak gördüklerini vurguladı.
Temel hedeflerinin, Balkan ülkelerinin Avrupa'ya entegrasyonunun sağlanması olduğunu dile getiren Koru, "Bölgedeki gelişmeleri bu açıdan önemli görüyoruz. Bölgedeki bazı ülkelerin Avrupa Birliği (AB) ile olan ilişkileri olumlu devam ediyor. Türkiye-AB ilişkileri de yeni bir ivme kazanmıştır. Memnuniyet duyduğumuz bu gelişmelerin hem Avrupa hem de Balkanlar açısından önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu çerçevede, Makedonya, Bosna Hersek ve Arnavutluk'un da AB ile bütünleşme sürecinde ilerleme sağlanmasını ümit ediyoruz" diye konuştu.
Bosna-Hersek'in toprak bütünlüğünün önem taşıdığını anlatan Koru, Türkiye'nin, bu ülkenin istikrar içinde işleyen bir devlet yapısı olmasını istediğini kaydetti.
"Seyahatlerde artış sağlandı"
Bu ülkede yaşanan gelişmelerin yakından takip edildiğini belirten Koru, şunları söyledi:
"Bu olayların temelinde, halkın mevcut sosyo-ekonomik durumunun yanı sıra AB ve NATO ile bütünleşmede yaşanılan tıkanıklığın meydana getirdiği hayal kırıklığı da yatmaktadır. Bunun aşılması için Bosna-Hersek'in yanı sıra ilgili devletlerle de temaslarımızı sürdürüyoruz. Türkiye, Kosova'nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden. Bağımsızlığının uluslararası toplum tarafından tanınması ve daha çok uluslararası kuruluşa üye olması için çabamızı sürdürüyoruz. Kosova, kısa sürede demokratik ve ekonomik kurullarını oluşturma ve geliştirmede önemli mesafe katetmiştir."
Türkiye'nin Balkan ülkeleri ile ekonomik ilişkilerini geliştirmek istediğini ifade eden Koru, Balkanlardaki önemli alt yapı projelerinin Türk firmalar tarafından başarı ile yapılmasından memnuniyet duyduklarını aktardı.
Koru, Balkan ülkelerinin çoğuyla vize muafiyeti konusunda anlaştıklarını ve serbest ticaret anlaşmaları imzaladıklarını hatırlatarak, bunun sonucunda karşılıklı seyahatlerde büyük artış sağlandığını kaydetti.
İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar da Türkiye'nin her zaman Balkanlarla yakın ilişki içinde olduğunu ifade ederek, "Biz de her zaman orayla sıcak ilişkiler içindeyiz. Balkanlardaki çalışmalara özellikle önem veriyoruz. Konferans, bunun en güzel örneklerinden birisi. Bundan sonra da bu çalışmalarımız devam edecek" dedi.
Konferans
Balkanlardaki gelişmelerin siyasi, diplomatik, ekonomik, kültürel ve eğitim boyutunun ele alınacağı ve 3 gün sürecek sempozyum kapsamında 11 farklı oturum düzenlenecek ve büyükelçiler, akademisyen ve araştırmacılar sunum yapacak.
Üniversite öğrencilerinin konuşmacı olarak katılacağı 2 panelin de yer aldığı sempozyumda, Türk dış politikasının Balkanlarda son dönemdeki yönelimi ve Balkan ülkelerindeki Türk, Müslüman toplumların durumları tartışılacak. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Balkanlarda Barış ve Türkiye: Kültürel ve Ticari Diplomasi' Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?