Balyoz Planı Davasındaki İhlal Kararı - Son Dakika
Güncel

Balyoz Planı Davasındaki İhlal Kararı

Balyoz Planı Davasındaki İhlal Kararı

Davada hüküm giyen bazı sanıkların avukatları, yarın Anadolu Adliyesi 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne dilekçe vererek, tahliye, infazın durdurulması ve yeniden yargılanma talebinde bulunacak.

18.06.2014 22:31  Güncelleme: 13:35

"Balyoz" planı davasında hüküm giyen eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, yarın Anadolu Adliyesi 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne dilekçe vererek, tahliye, infazın durdurulması ve yeniden yargılanma talebinde bulunacaklarını söyledi.

"Balyoz" planı davası sanıklarının avukatları, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'nun 17 üyesinin oy birliğiyle aldığı "sanıkların haklarının ihlal edildiğine" ilişkin kararı, AA muhabirine değerlendirdi.

Avukat Hüseyin Ersöz, Anayasa Mahkemesinin kararını olumlu karşıladığını belirterek, "En önemli konu içerideki sanıkların özgürlüğüne kavuşması meselesi. Anayasa Mahkemesi kararları, bütün yargı ve yürütme organları tarafından bağlayıcıdır. Mahkemenin herhangi bir inisiyatif kullanması söz konusu değildir. Sanıkların bir an önce tahliye edilmesi gerekir" dedi.

Yarın, Anadolu Adliyesi 4. Ağır Ceza Mahkemesine dilekçe vererek, tahliye, infazın durdurulması ve yargılamanın yenilenmesi talebinde bulunacaklarını ifade eden Ersöz, mahkemeden ayrıca taleplerine hemen cevap verilmesini isteyeceğini kaydetti.



"Türkiye adına mutluyum"



Emekli koramiraller Kadir Sağdıç ve Abdullah Can Erenoğlu'nun avukatı Murat Ergün de kararı alır almaz Anadolu Adliyesi 4. Ağır Ceza Mahkemesine başvuracaklarını bildirdi.

Ergün, tahliye, infazın durdurulması ve yeniden yargılanma talebinde bulunacağını anlatarak, "Anayasa Mahkemesi bireysel başvurularımızı kabul etti ve taleplerimizi haklı buldu. Karar çok iyi. Kendim, müvekkilim ve Türkiye adına mutluyum" diye konuştu.



- Halil İbrahim Fırtına'nın avukatı



Ankara'daki Sincan Cezaevi'nde bulunan emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına'nın avukatı Kazım Yiğit Akalın da Anayasa Mahkemesinin "keyfi bir yargılamada esasa girebildiğini" söyledi.

Mahkemenin hak ihlalini tespit edebildiğini dile getiren Akalın, şunları belirtti:

"Dosyada delillerin sahteliğine ilişkin 36 tane rapor varken, bunlarla ilgili yeniden bir rapor almadan, delillerin doğru olduğunu kabul edemezsiniz. Bu bir hak ihlalidir. Aytaç Yalman ve Hilmi Özkök'ün tanık olarak dinlenilmemesi keyfi bir uygulamadır. Davaya bakan mahkeme, dijital delilleri destekleyen bir delil olmamasını, bu kadar sahteciliği dikkate almadı. Anayasa Mahkemesine yaptığımız başvuruda da bunları ifade ettik. Mahkeme de hak ihlali olduğuna karar verdi. Müvekkilimle ilgili başvurumu, yarın mahkemeye yapacağım."



Adil yargılanma ilkesi



Emekli Orgeneral Bilgin Balanlı'nın avukatı İlkay Sezer de bu kararla, dava sürecinde ilk günden itibaren ifade ettikleri adil yargılanma ilkelerinin ihlal edildiğinin Anayasa Mahkemesince de kabul edildiğini anlattı.

Sezer, kararla hala tutuklu olan tüm sanıkların derhal tahliye edilmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

"6526 sayılı Terörle Mücadele Kanunu ile özel yetkili mahkemelerin kaldırılması üzerine dosyanın gönderildiği İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesinden, derhal tahliye kararı verilmesini talep edeceğiz. Hukukun araç olarak kullanılması ile 3 yılı aşkın süredir haksız ve hukuksuz bir şekilde özgürlüğünden mahrum bırakılan Türk Silahlı Kuvvetlerinin seçkin personeli hakkında ihlal kararının mahkemeye gönderilmesi ile yarın veya en geç cuma günü tahliyelerin gerçekleşeceğini değerlendiriyorum."



"Mahkemenin 'uymuyorum' deme hakkı yok"



MHP Milletvekili Engin Alan'ın avukatı Yakup Akyüz ise Anayasa Mahkemesine daha önce adil yargılanma olmadığına dair 4 kez başvurduklarını ifade etti.

Bugün adil yargılama olmadığına dair karar verildiğini belirten Akyüz, "Henüz daha Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu kararın gerekçeleri yok. Şimdi bu gerekçeli karar, mahkemesine gönderilecek. Mahkeme isterse önce infazı durdurarak derhal tahliyeleri yapar ki mahkemenin buna hakkı var" dedi.

Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesinin, Anayasa Mahkemesinin kararına uymak zorunda olduğunu söyleyen Akyüz, "Mahkemenin 'uymuyorum' deme hakkı yok. Benim beklentim, öncelikle müracaat almadan öncelikle infazı durdurur, tahliyeleri yapar. Yeniden yargılama yapmak için de taraflara tebligat çıkarır, duruşma günü verir ve dava yeniden devam eder. Prosedürün bu olması gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

Akyüz, Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararının mahkemeye ulaşmasının ardından, müvekkilinin yeniden yargılanma talebini içeren dilekçeyi mahkemeye sunacaklarını dile getirdi.

Yakup Akyüz, karar ile yargıya olan güvenin yeniden tesis edildiğini savunarak, "Anayasa Mahkemesini kutluyorum. Şu anda bu karar beni mutlu etti. Bu karardan sonra sanıkların bir saniye daha içeride kalmalarına, benim gönlüm razı olmaz. Mahkemenin de buna razı olmaması lazım" şeklinde konuştu. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Balyoz Planı Davasındaki İhlal Kararı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement