Bank Asya'nın 122 Gizemli Ortağı - Son Dakika
Güncel

Bank Asya'nın 122 Gizemli Ortağı

Bank Asya\'nın 122 Gizemli Ortağı

5'inin soyadı Gülen

06.02.2015 09:16

185 imtiyazlı ortaktan 122'sinin bilgisi gizlendiği için BBDK'nın müdahale ettiği Bank Asya'da ilginç ayrıntılar ortaya çıkıyor.

Ortaklık yapısı ve organizasyon şemasının şeffaf ve açık olmaması gerekçesiyle yönetimine el konulan Bank Asya'nın iki kez süre uzatımı verilmesine rağmen imtiyazlı ortaklarını BDDK'ya bildirmediği ortaya çıktı.

GÜLEN SOYADLI 5 İSİM

En son yayınladığı 2010 yılına ait tam listede imtiyazlı ortak sayısı 310 kişi. Bunlar arasında ABD'de yaşayan Fettullah Gülen'le soyadı tutan 5 kişi yer alıyor. Bunlar Ali Gülen, İlhami Gülen, Mehmet Gülen, Sadık Gülen, Yusuf Gülen. MİT krizinden sonra Bank Asya'da imtiyazlı ortakların hisse devirlerine başlandığı, BDDK açıklamasıyla da ortaya çıkıyor. 2010 yılında 310 olan imtiyazlı ortak sayısı, BDDK açıklamasına göre 185'e düşüyor. Bu 185 imtiyazlı ortağın 122'sinin bilgisi gizlendiği için de salı akşamı bankanın yönetimi TMSF'ye devredildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu da önceki akşam yaptığı açıklamada "Bu bankada 185 üyenin bir kısmının da ismi bilinmesin diye biri söylüyorsa bunu tartışalım" dedi ve ekledi: "Bu bir kuralsa, bu kurala herkes uyacak. Geri kalan 122 isim bilinmiyorsa ortada şüpheli bir durum var demektir." Öte yandan konuya yakın kaynaklar, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) mutlaka sermaye hareketlerini izlemesini ve MASAK'ın da devreye girmesini gerektiğini belirtiyorlar.

ORTAKLARIN İSMİ NEDEN GİZLENDİ?

Bank Asya'nın her yıl açıkladığı ancak 2012'den bu yana BDDK'ya dahi bilgi vermeye yanaşmadığı imtiyazlı ortakların bilgilerini gizlemesinin ise paralel yapıya yakınlığıyla bilinen şirketlere verilen batık kredilerini gizleme çabasından kaynaklandığı iddia edildi.

CANİKLİ: BBDK BÖYLE KARAR ALMASAYDI HAKLARINDA SORUŞTURMA YAPILIRDI

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli Bank Asya yönetiminin TMSF'ye devrine ilişkin soruya, durumun tamamen hem hukuki hem de teknik bir süreç olduğunu belirterek, şu cevabı verdi: "Böyle bir kararın alınması zorunlu. Böyle bir noktaya geldikten sonra BDDK'nın imtiyazlı paya sahip olan ortakların yönetim hakkını TMSF'ye devretmemesi açıkça suç ve kanuna aykırılık olur. Bankacılık Kanunu net bir şekilde bu gibi bir durumda ne yapılacağını emrediyor. Eğer imtiyazlı paya sahip olan ortaklarda kurucularda olan şartlar aranıyor. Bunların ispat edilmesi lazım. Bunun banka tarafından sağlanması gerekir ve o şartları taşıdığının banka tarafından belgelendirilmesi gerekir. BDDK bu belgelerin sağlanması için iki kez süre veriyor fakat banka bunu yerine getiremiyor. Böylece sadece yönetim hakkını fon tarafından kullanılması kararını veriyor. Onun dışında hiçbir şekilde subjektif karar söz konusu değildir. BDDK böyle karar almamış olsaydı, haklarında soruşturma yapılırdı."

Kaynak: AHaber.com

Son Dakika Güncel Bank Asya'nın 122 Gizemli Ortağı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement