Türkiye'nin en büyük üç bankasının liderlerini bir araya getiren Deloitte Türkiye, Bankacılık Liderler Toplantısı'nda, finansal piyasalarda yaşanan gelişmelerin Türk bankacılık sektörüne etkileri ile regülasyonlar ve bunun yansımaları değerlendirildi.
19 Kasım 2013, İstanbul - Türkiye'de profesyonel hizmetler alanında 27'nci yılını dolduran Deloitte Türkiye düzenlediği Deloitte Sohbetleri kapsamında Bankacılık Liderler Toplantısı'nı gerçekleştirdi. Dünyadan ve Türkiye'den pek çok önemli liderin konuşmacı olarak katıldığı zirvede, Türk bankacılık sektörü, müşteri analitiği ve siber güvenlik konuları masaya yatırıldı.
Açılış konuşmasını Deloitte Türkiye CEO'su Hüseyin Gürer'in yaptığı etkinlikte, konuk konuşmacı olarak Deloitte İngiltere Finansal Hizmetler Lideri Nick Sandall yer aldı. 'Yatırım Akışları, Bankacılık ve Türkiye Ekonomisine Kişisel Bakış' başlıklı sunumunu katılımcılarla paylaşan Sandall, sermaye akışının son 12 yıldaki gelişimine değinerek, yükselen piyasaların kriz dönemleri haricinde sabit bir şekilde büyümeye devam ettiğinin altını çizdi. Türkiye ekonomisinin büyüdüğüne dikkat çeken Sandall, bankaların kârlılıklarını maliyet yönetimi ile artırabildiklerini, sektörde müşterinin gelecek beklentilerini bilmenin, müşteriyi daha iyi tanımanın, bankaların kime, neyi, hangi amaçla sattığını bilmesinin fark yarattığını vurguladı.
Türkiye'de bankacılık sektörünün derinlemesine tartışıldığı panele ise Yapı Kredi Bankası CEO'su Faik Açıkalın, DenizBank CEO'su Hakan Ateş ve Akbank CEO'su Hakan Binbaşgil katıldı. Bloomberg HT Yayın Koordinatörü Cüneyt Başaran'ın moderatörlüğünü gerçekleştirdiği 'Türk Bankacılık Sektörünün Gücü ve Sürdürülebilirliği' başlıklı CEO Paneli'nde, 2013 yılı bankacılık sektör değerlendirmesi, Avrupa ve Amerika'daki bankacılık sektöründe yaşanan gelişmelerin Türkiye ile karşılaştırmalı analizi ile son dönemde Türkiye'de yaşanan bankacılık sektöründeki regülasyonlar tartışıldı.
Sistemin gücü reel sektöre bağlı
Bilgi sunmaktan öte, şirketlerin karar mekanizmalarında öncü rol oynayan 'Müşteri Analitiği' ise etkinlik kapsamında düzenlenen panellerden bir diğeri oldu. Deloitte Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Ortağı Yücel Ersöz'ün moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, Deloitte Orta- Doğu Avrupa Analytics Lideri Flavio Palaci müşteri analitiğinde yeni yaklaşımları değerlendirdi.
Deloitte Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Ortağı Yücel Ersöz, bankacılık sistemimizin güçlü olmasının en önemli avantajlarımızdan biri olduğunu, bununla beraber bankaların müşteri deneyimini çok iyi yönetmesi gerektiğini vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti: "Bankalar, kısa vadede finansal hedeflerine ulaşırken uzun vadede sürdürülebilir bir büyümeyi yakalayabilmek için müşterilerinin uzun dönemli gelişim planlarını yapmalılar. Müşteriden kısa vadede nasıl bir sonuç elde edebilecekleri kadar uzun vadede müşterinin değerini nasıl artırabileceklerini düşünmek zorundalar. Müşteri verisi bunu yapabilmek için çok değerli bir kaynak." dedi.
Siber güvenliğe çok boyutlu yaklaşım
Etkinlik kapsamında düzenlenen üçüncü panelin konusu ise siber güvenlik oldu. Deloitte Siber Güvenlik Lideri Fernando Picatoste, BKM Genel Müdür Yardımcısı Celal Cündoğlu ve TEB, CSIO Bilgi Güvenliği ve Kalite Lideri Gülden Yüncüoğlu, Deloitte Türkiye Kurumsal Risk Hizmetleri Lideri Cüneyt Kırlar'ın moderatörlüğünde siber güvenlikte gelinen son noktayı tartıştı. Picatoste, siber güvenlik kavramının frekans ve karmaşıklık açısından son yıllarda hızla değiştiğine değinerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Finansal hizmetler sektöründe siber güvenliğin operasyonel ve fiziksel risklere olduğu kadar, itibar, yasal düzenlemeler ve bilgi güvenliğine ilişkin riskleri önlemede çok yönlü bir önemi bulunuyor. Amerika'daki bankaların %64'ü şimdiye kadar siber saldırıya maruz kalmış durumda. Bu durumun önüne geçmek için ise etkin bir güvenlik yapılanması, derin bilgi güvenliği, siber tehditleri önceden tespit etme ve siber güvenliği tehdit eden bu olaylara eş zamanlı cevap verebilme kabiliyetinin geliştirilmesi gerekiyor."
Siber trendleri ve çok boyutlu mücadele yöntemlerini değerlendiren Cüneyt Kırlar ise "Finans sektöründe siber saldırılar her geçen gün hızla artıyor ve karmaşıklaşıyor. Bu saldırılarla etkin mücadele teknoloji, insan kaynağı, kamusal farkındalık, hukuk ve yönetişimi içine alan çok boyutlu bir yaklaşımı gerektiriyor." dedi.
Bankacılık sektörü değişiyor
Deloitte Türkiye Finansal Hizmetler Endüstri Lideri Hasan Kılıç, gerçekleştirdiği kapanış konuşmasında, "Günümüzde, ekonomiyi disipline etmede para piyasaları ve bankacılık sektörü önemli bir araç olarak kullanılıyor. Bir taraftan yeni düzenlemelerle bankacılık sektöründe yapısal ve doğal olarak uzun vadeli değişiklikler öngörülüyor. Diğer tarafta ise kısa vadeli olarak sektörde marjinler daralıyor, büyüme ve kârlılıkta hedeflere ulaşma zorlaşıyor, iş modelleri ve ürünler baskı altında yapı değiştiriyor. Bankacılık sektöründe yaşanan bütün bu gelişmeler ışığında bankaların gündeminde, fırsata dönüşecek strateji değişikliği, iş yapış modelini yeniden düzenleme, yenilikçilik ve operasyonlarda çeviklik yer alıyor." dedi.
Son Dakika › Güncel › Banka Liderleri 2013'ü Değerlendirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?