İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), 2015 yılında en fazla ihracat yapan başarılı firmaları ödüllendirdi. Tekstilin duayen isimlerinin katılımıyla sektör zirvesine dönüşen gecede, 36 firmaya Platin Ödülü, 55 firmaya Altın Ödülü takdim edildi.
İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle: " Türkiye'nin 2023 hedefleri için büyük özveriyle çalışan sektörümüz, artan üretim, ihracat ve istihdam rakamlarına çok önemli katkılar sağlıyor. Ülke ekonomisi için katma değer yaratan tekstil, daha fazla itibar görmeyi hak ediyor."
Türkiye tekstil sektörünün en büyük çatı örgütü olan İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), 2015 yılında en fazla ihracat yapan başarılı firmaları ödüllendirdi. Tekstilin duayen isimlerinin katılımıyla sektör zirvesine dönüşen gecede, 36 firmaya Platin Ödülü, 55 firmaya Altın Ödülü takdim edildi.
İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle ve Yönetim Kurulu Üyelerinin ev sahipliği yaptığı geceye, Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ile birlikte çok sayıda birlik başkanı, tekstil ve iş dünyasından temsilciler katıldı.
Gecede İTHİB tarafından hazırlanan ve sektörün öncüsü 14 sanayicinin anılarını ve görüşlerini paylaştığı "Tekstilin Duayenlerinden Sanayinin Musikisi" adlı belgesel film gösterimi yapıldı. Ayrıca kitap haline de getirilen filmde yer alan isimler; Abdülkadir Konukoğlu, Ahmet Nazif Zorlu, Ahmet Topbaş, Atilla Alptekin, Erol Gülen, Esat Sivri, Halit Narin, Hasan Bilici, Hanifi Öksüz, Mehmet Balduk, Mustafa Kıvanç, Ömer Dinçkök, Şevket Sürek ve Zekeriya Tanrıverdi'den oluştu. Ödül törenine katılan duayenler arasından Abdülkadir Konukoğlu, Ahmet Nazif Zorlu ve Halit Narin gibi sanayiciler de anıları ile geceye renk kattılar.
Tekstilden artan üretim, ihracat ve istihdama büyük katkı
Ödül törenindeki konuşmasına şehitleri rahmet ve minnetle anarak başlayan İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, "Tekstil sektörü olarak biz de onların kutsal görevlerine layık olmaya çalışıyor, daha fazla ihracat daha fazla istihdam sağlayarak şehit ailelerine sahip çıkmaya ve şehitlerimizin gözünün arkada kalmamasına yardımcı olmaya çalışıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile başlayan tekstilde sanayileşme ruhunu biz devraldık. Günümüzde bizi zirveye taşıyan da işte bu ruh" diye konuştu.
Geçmişte Türkiye'nin tekstil sektöründen çıkacağı yönünde yapılan değerlendirmelerin sektörü üzdüğünün altını çizen Gülle, "Türkiye ekonomisinin 2023 hedeflerine adım adım yaklaştığımız bu dönemde, tekstil sektörümüz büyük bir özveriyle çalışıyor. Artan üretim, ihracat ve istihdam rakamlarına çok önemli katkılar sağlıyoruz. Ülke ekonomisi için katma değer yaratan sektörün daha fazla itibar görmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.
Tekstil, büyük fedakarlıklarla yoluna devam ediyor
Tüm dünyada insanlığın var olduğu sürece tekstil sektörünün de üretimine devam edeceğine dikkat çeken Gülle, "Tekstil, Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü olmaya devam edecek. Bizler, bu anlayışla ve büyük fedakarlıklar göstererek yolumuza devam ediyoruz. İşletmelerimizin sesi, makinelerin çalışması bizlere huzur veriyor. Sektöre duyduğumuz inançtan dolayı güzide kuruluşlarımızdan SASA fabrikasının Hintli yatırımcıya satılmasına karşı çıktık ve çabalarımız sonucunda SASA fabrikası Türk şirketi olarak kaldı.
Aynı şekilde ABD'ye ihracatımızın nasıl artacağı yönünde de bir rapor hazırladık ve ilgili makamlara sunduk. Önerilerimiz dikkate alındığında, istihdama katkı için değil bir, 10 kişi birden alırız. Suriyeli işçilerin istihdamına da katkı sağlarız" dedi.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi konuşmasında, gıda ve hazır giyimden sonra en fazla istihdam yaratan sektörün tekstil olduğuna dikkat çekti. Tekstilin en fazla ihracat yapan altıncı sektör olduğunu belirten Büyükekşi, "Tekstil sektörümüzün 2023 hedefi 20 milyar dolar. Yüksek katma değer yaratmak için dört ana bileşen olan Ar-Ge, inovasyon, markalaşma ve tasarım büyük önem taşıyor" dedi.
Ekonomi Bakanlığı'ndan tekstil sektörüne yeni marka desteği
Ödül töreninde konuşan Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin de tekstil sektörünün Türkiye ekonomisinin gözbebeği olduğunu belirterek, "Türkiye'nin tekstil sektöründen çıkması gibi bir ihtimali yok. Tekstil, Türkiye sanayisinin ve kalkınmasının lokomotifidir. Böyle bir sektörü desteklemek ve daha ileri taşımak görevimiz. Sektörde katma değerin artırılması için önemli destek modellerini hayata geçirdik ve yenilerini de çok yakında açıklayacağız. Yeni marka desteklerimiz yolda. Sektörün derdine derman olacak kararları birlikte alacağız" dedi.
Gecede Platin ödül alan firmalar arasında ilk üç sırayı Ak-Pa Tekstil İhracat Pazarlama, Aksa Akrilik Kimya Sanayi ve Kordsa Global Endüstri Ticaret paylaşırken, Altın ödül kategorisinde ise Sepa Mensucat Sanayi, İleri Giyim Sanayi ve Polimer Plastik Sanayi ilk üçte yer aldılar.
Son Dakika › Güncel › Başarılı ihracatçıların ödül gecesinde, duayenlere vefa - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?