Başbakan Davutoğlu ABD'de - Son Dakika
Güncel

Başbakan Davutoğlu ABD'de

BİRLEŞMİŞ Başbakan Ahmet Davutoğlu, töre cinayetlerini "korkunç insan hakları ihlali" olarak değerlendirdiklerini ifade ederek, "Bu cinayetler hiçbir şekilde sosyal, kültürel ya da dini temelde meşrulaştırılamaz" dedi.

06.03.2015 18:56

BİRLEŞMİŞ Başbakan Ahmet Davutoğlu, töre cinayetlerini "korkunç insan hakları ihlali" olarak değerlendirdiklerini ifade ederek, "Bu cinayetler hiçbir şekilde sosyal, kültürel ya da dini temelde meşrulaştırılamaz" dedi.

Davutoğlu, BM'de düzenlenen "Cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesi" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, cinsiyet ayrımcılığının ortadan kaldırılmasının, küresel kalkınma ve yoksullukla mücadelede önemli olduğunu söyledi.

"Cinsiyet eşitsizliği, sürdürülebilir kalkınmanın önündeki belli başlı engellerden birisi" diyen Davutoğlu, cinsiyet eşitliği ve kadının güçlendirilmesinin, eylemlerin merkezinde olması gerektiğini ifade etti.

Türkiye'nin, BM 2015 sonrası kalkınma gündeminde cinsiyet eşitliği, kadın hakları, kadın ve kız çocuklarının güçlendirilmesi ve her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılması konularının yer almasına büyük önem verdiğini vurgulayan Davutoğlu, "Sürdürülebilir kalkınma ile cinsiyet eşitliği arasında anlamlı bir ilişki var" dedi.

Türkiye'nin, G-20 dönem başkanı olarak bu konuya hassasiyet gösterdiğini ve kadınların iş gücü piyasasına katılımının artırılmasına ilişkin çalışmaları desteklediğini ifade eden Davutoğlu, G-20 ülkelerinin 2025 yılı hedeflerinin daha fazla kadını iş hayatına dahil edeceğini ve eşitsizliğin önemli miktarda azalacağını kaydetti.

Davutoğlu, yerel ya da uluslararası alanda yapılacak çalışmalarda sivil toplum, medya ve özel sektörün karar alma ve bu kararların uygulaması aşamalarına katılımının gerektiğini de vurgulayarak, "Türkiye'de Hükümet ve sivil toplum, milenyum kalkınma hedeflerine ulaşma konusunda birlikte çalıştılar ve böylece Türkiye bu hedefleri büyük oranda gerçekleştiren ülkeler arasında yer aldı" diye konuştu.

"Töre cinayetlerini, korkunç insan hakları ihlali olarak değerlendiriyoruz"

Başbakan Davutoğlu, kadınlara yönelik ayrımcılık ve şiddetin önlenmesi ile kadınların işgücü piyasasına katılımı konusunda Türkiye'nin başardıklarına ilişkin örnekler de vererek, "Anayasamızın en temel maddelerinden birisi yasalar önünde kadın ve erkeklerin eşitliğidir. Devlet, bu eşitliğin uygulamaya geçirilmesinden sorumludur. 2010'da yapılan Anayasa değişikliği de kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık yapmaya imkan tanıyor" dedi.

Son yıllarda yapılan düzenlemelerin kadınlara yönelik ayrımcılık içeren uygulamaları sona erdirdiğini anlatan Davutoğlu, Türkiye'nin BM ile ortak çalışma yaparak bu sorunu ortadan kaldırdığını belirtti.

Kadınlara karşı ayrımcılıkla en iyi mücadele yöntemlerinden birisinin "farkındalık oluşturmak" olduğunu kaydeden Davutoğlu, bu amaçla Türkiye'de 183 bin güvenlik görevlisi, sağlık çalışanı, hakim, savcı, din görevlisi ve öğrencilere bu konuda eğitim verildiğini söyledi.

Türkiye'nin, Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi anlaşmasına katılımının ardından anlaşmanın hükümlerini gerekli düzenlemelerle hayata geçirdiğini dile getiren Davutoğlu, aile içi şiddetle mücadele ulusal eylem planının da 2012-2015 dönemi için güncellendiğini anlattı.

Türkiye'de 131 kadın sığınma merkezinin faaliyette olduğunu ve yaklaşık 3 bin 400 kadına hizmet verdiğini dile getiren Davutoğlu, şiddeti önleme ve izleme merkezlerinin 14 bölgede kadın mağdurlara destek verdiğini kaydederek, "Biz, töre cinayetlerini 'korkunç insan hakları ihlali' olarak değerlendiriyoruz. Bu cinayetler hiçbir şekilde sosyal, kültürel ya da dini temelde meşrulaştırılamaz. Biz bu cinayetlerin önlenmesi için tüm çabaları göstermeyi taahhüt ettik" dedi.

Davutoğlu, Türk Ceza Kanunu'nun töre cinayetlerine ağırlaştırılmış hapis cezası öngördüğünü ve bu konuyla mücadeleye büyük önem verdiklerini vurguladı.

Kadınların iş hayatı ve siyasete katılımı

Başbakan Davutoğlu konuşmasında, kadınların iş hayatına katılmaları konusunda da düzenlemeler yaptıklarını ifade ederek, Türkiye'de kadınların işgücü piyasasına katılım oranının yüzde 30.8'e çıktığını anlattı.

Ulusal planlarda kadınların iş hayatına girmesini artırmayı amaçladıklarını kaydeden Davutoğlu, 2023 yılında kadınların iş gücüne katılma oranını yüzde 41'e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Davutoğlu son dönemde kadınların Parlamento'da temsil oranlarında da önemli artış yaşandığına işarete ederek, "Bu oran 2002'de yüzde 4.4 iken 2007'de 9.1'e, 2011'de ise 14.4'e ulaşarak Türkiye tarihinin en yüksek seviyesine çıktı. Haziran'daki seçimlerden sonra kadınların parlamentoda temsil oranının yüzde 20'yi geçmesini umuyoruz" dedi.

Davutoğlu, geçen yılki yerel seçimlerde kadın büyükşehir belediye başkanları sayısında da artış yaşandığını ifade etti.

Yeni doğan ölümlerindeki azalmaya ilişkin de bilgi veren Davutoğlu, "Doğumda bebek ölümlerinin azalması Türkiye'yi 2008'de en başarılı 10 ülke arasına soktu. Biz bu başarıyı sürdürmek için hiçbir çabadan geri durmayacağız" diye konuştu.

"Güçlü millet, güçlü aile ve kadın temeli üzerine kurulmalı"

Başbakan Davutoğlu, yerel ve uluslararası çabaların kadınların güçlendirilmesine önemli katkılar sağlamasını umduğunu da belirterek, "Güçlü millet, güçlü aile ve kadın temeli üzerinde kurulmalı. Eğitimli, güçlü ve kalifiye kadın, hayatın tüm alanlarında başarının anahtarıdır" dedi.

Toplumlarda kadının statüsünün güçlendirilmesi konusundaki çabaların sürdürülmesi gerektiğini kaydeden Davutoğlu, bunun da çok yönlü bir yaklaşım ve sürekli çaba gerektirdiğini sözlerine ekledi.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Davutoğlu ABD'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement