Başbakan Davutoğlu Kazakistan'da - Son Dakika
Güncel

Başbakan Davutoğlu Kazakistan'da

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bizim perspektifimiz bütün bir Avrasya coğrafyasını bir barış coğrafyası haline getirmek.

06.02.2016 15:29

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bizim perspektifimiz bütün bir Avrasya coğrafyasını bir barış coğrafyası haline getirmek. Avrasya coğrafyasında rekabetin değil tamamlayıcılığın, karşılıklı gerginliğin, çatışmanın değil barış ve istikrar ortamının egemen olmasını istiyoruz" dedi.

Davutoğlu, resmi ziyaret kapsamında bulunduğu Kazakistan'ın başkenti Astana'da, Uluslararası Türk Akademisi'nin Hoşgörü ve Barış Sarayı'nda düzenlediği konferansta yaptığı konuşmada, Dışişleri Bakanlığı döneminde arkadaşlarına, Kazakistan bayrağına Türk bayrağı gibi muamele etmeleri ve aynı hürmeti göstermeleri talimatı verdiğini ifade etti.

Kazakistan'ın bağımsızlığının 25. yıl dönümünü kutlamaktan büyük onur duyduklarını belirten Davutoğlu, "Bir kez daha Astana'dan ifade ediyorum ki inşallah tarihin sonuna kadar Kazakistan bağımsız kalacak, nice 25 yıllara, 25 asırlara kadar Kazakistan bu Asya topraklarında özgür bir ülke olarak yaşayacak, Türkiye de her zaman Kazakistan'ın yanında yer alacak" diye konuştu.

Temasları kapsamında çok güzel görüşmeler gerçekleştirdiğini bildiren Davutoğlu, Türk-Kazak dostluk ve stratejik işbirliği çerçevesini konferansa katılanlarla paylaştı.

Türk Akademisi'nin başarılı çalışmalar yaptığını belirten Davutoğlu, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in akademiyi taçlandırdığını söyledi.

"Her şeyi değiştirebilirsiniz ama tarihi ve coğrafyayı değiştiremezsiniz"

Stratejik Derinlik isimli eserinde Orta Asya ile ilgili özel bir bölümün olduğunu anlatan Davutoğlu, "Her şeyi değiştirebilirsiniz ama iki şeyi değiştiremezsiniz. Tarih ve coğrafya. Ekonomi politikalarıyla ekonominizi değiştirebilirsiniz, siyasi politikalarla ülkenizi istikrara kavuşturabilirsiniz. Ama iki şeyin içine doğarız biz, tarihimizin ve coğrafyamızın. Onları değiştiremeyiz, onları hakkıyla değerlendirebilirsek siyasetimiz, ekonomimiz, kültürümüz başarılı olur" ifadelerini kullandı.

Tarih ve coğrafyanın hem büyük değer hem de risk unsurları olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Türkiye ve Kazakistan'ın bu anlamda coğrafyasında çok ilginç bir tamamlayıcılık ve birliktelik ilişkisi var. Tarihi ise zaten ortak bir kültür, ortak bir dil tarafından temeli kurulmuş" şeklinde konuştu.

Davutoğlu, insanlık tarihinin "geleneksel", "modern" ve "küreselleşme" şeklinde üç ayrı dönem olarak ele alınması durumunda geleneksel dönemin bütün Avrasya karakteristiğini şekillendiren en önemli bağlarından birinin İpek Yolu olduğunun görüleceğini kaydetti.

Büyük şehirlerin İpek Yolu üzerinde kurulduğunu belirten Davutoğlu, şehirlerin kültürel aktarımı üzerine yeni bir kitap üzerinde çalışma yaptığını dile getirdi.

Türkiye ve Kazakistan'ın bulunduğu coğrafyanın İpek Yolu'nun omurgasını teşkil ettiğine dikkati çeken Davutoğlu, "Tarih, aynen mallar gibi kültür gibi bu İpek Yolu üzerinde aktı, bu İpek Yolu üzerinde şekillendi" dedi.

"Büyük devletler İpek Yolu üzerinde kuruldu"

Büyük devletlerin İpek Yolu üzerindeki hatlarda kurulduğunu ifade eden Davutoğlu, modern döneme geçildiğinde "Büyük oyun" olarak nitelendirilen rekabetin de bu coğrafyada şekillendiğini vurgulayarak, siyasi rekabetin bazen bu coğrafyaları böldüğünü anlattı. Tarihin, modern dönemde de bu coğrafyadan aktığını belirten Davutoğlu, soğuk savaşın, bu tarihi akış içinde "coğrafyanın doğallığının kaybolduğu bir parantez" olduğunu söyledi.

Soğuk savaşta ve modern jeopolitik içinde yaşanan çatışmalı dönemde Avrasya'nın kültürel ve ekonomik etkileşiminin zayıfladığını dile getiren Davutoğlu, "Soğuk savaşın ortaya çıkardığı sınırlar aramızda bariyerler oluşturdu" dedi.

"Avrasya hattı üzerinde barışçıl her teşebbüse destek verdik"

Soğuk savaşın bitimiyle yeni bir dönemin başladığını, bu dönemde yeni dezavantajlar ve avantajların ortaya çıktığını ifade eden Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bu koridor üzerinde şimdi ne şekilleneceği, eski İpek Yolu hattı üzerinde, bizim elimizde. ya bu hattı barış için kullanacağız, daha çok ticaret, daha etkin ulaştırma, daha yoğun bir kültürel etkileşim için kullanacağız, enerji hatları için kullanacağız, halkları birbirine bağlayan büyük projeler için kullanacağız ya da bu hat üzerinde rekabet edip bu rekabetlerin çatışmacı ortamında herkes kaybedecek. Bizim perspektifimiz bütün bir Avrasya coğrafyasını bir barış coğrafyası haline getirmek. Avrasya coğrafyasında rekabetin değil tamamlayıcılığın, karşılıklı gerginliğin, çatışmanın değil barış ve istikrar ortamının egemen olmasını istiyoruz. Onun için son 25 yıl içinde bir taraftan bütün kardeş Türk Cumhuriyetlerini tanırken, onların istikrarı için katkıda bulunurken, diğer taraftan da bu Avrasya hattı üzerinde barışçıl her teşebbüse destek verdik ve buranın bir çatışma ortamı olmaktan çıkması için elimizden gelen her türlü gayreti gösterdik."

Adriyatik'ten Çin'e kadar büyük bir coğrafyada Türk dünyasını keşfetmeye başladıklarını anlatan Davutoğlu, " Saraybosna'dan sadece Türkçe bilerek yola çıktığınızda ta Sincan'a, Çin'e kadar Türkçe'nin değişik lehçeleriyle seyahat edebilirsiniz. Türkçe'nin değişik lehçelerinin böylesine yaygın olduğu bu coğrafya, aynı zamanda 90'lı yıllarda büyük çatışmaların olduğu bir coğrafyaydı. Büyük bir jeopolitik deprem yaşanmıştı, bu depremin içinde yepyeni ümitlerle yeni devletler doğdu. Şimdi bu coğrafyayı barış kuşağı haline getirmemiz için birlikte çalışmamız gerekir" şeklinde konuştu.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Davutoğlu Kazakistan'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement