Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Hangi siyasi partiye oy verirsek verelim herhalde ortada gizleyemeyeceği çok açık bir gerçek var ki Türkiye son 10 yıl içinde olağanüstü bir mesafe kat etti" dedi.
Davutoğlu, Tekirdağ Ramada Otel'de sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldiği yemekte yaptığı konuşmada, Trakya'daki bütün ilçelerin tümünün gelişmeye aday ilçeler olduklarını aktardı.
Trakya'daki tüm iller için bütüncül bir stratejinin geliştirilmesi gerektiğini ve bunun için Trakya Gelişim Projesi'ni (TRAGEP) hazırladıklarını aktaran Davutoğlu, bu projeye Trakya'nın bütününü düşünen bir perspektifle baktıklarını, Trakya'da entegre bir perspektif geliştirmeden Trakya ekonomisini geliştirmenin, onun ülke ekonomisine katkısını artırmanın mümkün olmadığını söyledi.
Davutoğlu, Ergene Havzası'nda ıslah çalışmaları yaptıklarını birçok atık su tesisi kurduklarını hatırlattı.
Tarıma verilen desteği de artıracaklarını vurgulayan Davutoğlu, pirinçte Katma Değer Vergisi (KDV) oranını yüzde 8'den yüzde 1'e indireceklerini, soya, kanola ve aspirde 10 lira olan desteği 15 liraya yükselteceklerini, iyi tarım uygulamaları çerçevesinde ıtri, tıbbi bitki üretimi dönüm başına 100 lira destek sağlayacaklarını ifade etti.
Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Bizim dağlarımız ovalarımız bu tıbbi tarıma çok elverişli. Emin olun tarım konusunda daha verimli bir şeye geçtiğimizde sadece Trakya, Hollanda ölçeğinde tarım verimliliği sağlayabilir. Dönüm başına bu çalışmalarda 30-60-100 Türk lirasına kadar giden kademeli çeşitler sağlayacağız. Mazot desteğini yüzde 5, gübre desteğini yüzde 10 artıracağız. Bunları seçim dolayısıyla yaptığımız düşünülmesin. Hayır. Başbakanlık görevini aldıktan sonra her konuda çok detaylı derinlemesine brifingler alıyorum, ne yapılması gerekiyorsa bunların yapılması için bizzat takip ediyorum. Buraya gelmeden önce Trakya'yla ilgili bütün meseleleri bizzat anlayabilmek için elimizden gelen çabayı hep gösteriyoruz. Bunlar bizim 2023'e giden perspektifteki çalışmalarımız."
Tekirdağ'daki sağlık hizmetleri
Trakya'da bir ağız diş sağlığı merkezini hizmete açacaklarını bildiren Davutoğlu, şöyle konuştu:
"Biz iktidara geldiğimizde 4 hastane inşaat halindeydi, tamamlanamıyordu, tamamladık. 3 sağlık merkezi, ondan bu yana da Çorlu'da 300 yataklı, Marmara Ereğlisi'nde de büyük ölçekli devlet hastanesi kurduk. Şimdi 480 yataklı Tekirdağ Devlet Hastanesini yapıyoruz. Namık Kemal Üniversitesinin araştırma merkezi hastanesini inşa ediyoruz. Namık Kemal Üniversitesi bizim dönemde 5 fakülte, 8 meslek yüksekokulu, 3 yüksekokul, bir teknokent kazandı. Bunların hepsini, bu Trakya ekonomisinin mümkün olduğu kadar Türkiye ekonomisi içindeki payı artsın ve dünya çapında Avrupa ekonomilerini, çevre ülkelerin ekonomilerini de sürükleyen bir nitelik kazansın diye... Çok az yerde bütün bu çok boyutlu ekonomik aktivite vardır."
"Geldiğimizde Türkiye'de 617 ambulans vardı"
Bugün 798 ambulansın Tekirdağ'dan diğer illere gönderileceğine işaret eden Davutoğlu, şöyle dedi:
"2002 yılında biz ülkeyi devraldığımızda toplam ambulans sayısı neydi biliyor musunuz? 617. Bütün Türkiye'de 617 ambulans vardı. Şimdi biz bir hamlede 798 ambulansı bütün Türkiye'ye gönderiyoruz. 617 ambulans vardı, bu gidenlerle Türkiye'de toplam ambulans 5 bin 268 olacak. Ayrıca ambulans uçaklar var, ambulans helikopterler var. Sadece gündüz faaliyet gösteren ambulans helikopterleri yeniliyoruz, yeni helikopterler alıyoruz, gece de faaliyet gösterip yaralı taşıyabilecek. Dışişleri Bakanı olarak çok gurur duyduğum anlar yaşadım, Libya'dan 25 bin vatandaşımızı tahliye ettiğimiz zaman. Bizim vatandaşımız ve diğer ülkelerin vatandaşlarını 10 gün içinde tahliye ettik."
Davutoğlu, ambulans uçakların yaptığı çalışmaları aktarırken Somali'den yaralı bir TİKA çalışanının Türkiye'ye getirilmesi operasyonuna şu sözlerle değindi:
"Somali'de bir TİKA çalışanımız çölün ortasında mahsur kalmıştı. Çatışmalar arasında kalmış ve yaralanmıştı. Haber bana geldi, Sağlık Bakanımızla konuştuk, Mogadişu'daki Büyükelçimize talimat verdik. Oradan bir helikopterle yaralıyı önce Mogadişu'ya, biz de ambulans uçağımızı gönderip o helikopterimizden alıp ambulans uçağıyla Türkiye'ye getireceğiz. Çölün ortasında bir yer. Emin olun 6-7 saat sonraydı, yaralı hasta o çöl şartlarından Ankara'daki en yüksek teknoloji hastaneye taşınmıştı. Bu devletin operasyon kabiliyeti. Bunu şunun için zikrediyorum, Türkiye'de siyaset bazen kutuplaşmalara sebebiyet verecek bir dille yapılıyor olabilir veya böyle yapılmasını tercih edenler çıkabilir. Trakya'da da bunun şu veya bu şekilde yansımaları olabilir ama hepimizin hangi siyasi partiye oy verirsek verelim, herhalde ortada gizleyemeyeceği çok açık bir gerçek var ki Türkiye son 10 yıl içinde olağanüstü bir mesafe kat etti."
Çağdaşlığın milli normlar üzerinden çağdaşlık edebiyatı yapmak olmadığını kaydeden Davutoğlu, "Çağdaşlık Somali'de, çöldeki vatandaşını en hızlı ulaşım vasıtalarıyla ülkesine getirebilme kabiliyetidir. Çağdaşlık, sivil toplum üzerindeki bütün baskıların ortadan kalktığı herkesin özgürce düşüncelerini ifade ettiği bir Türkiye kurma idealidir. Daha iktidara geldiğimizde olağanüstü hal vardı. EMASYA'lar vardı. Yasaklar her yerdeydi" ifadelerini kullandı.
Tekirdağ ve Trakyalılardan beklentilerinin ekonomik dinamizmi hayata geçirecek şekilde yerel süreçleri hızlandırmaları olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Yani tarım, ticaret, sanayi, turizm, ulaştırma. Türkiye'nin hiçbir başka bölgesinde bu kadar dar bir alanda bütün bu sektörler yoğun bir şekilde bulunmuyor. Her bir köşesinde Trakya'nın birbirleriyle de irtibatlandırarak yükselen Türkiye'nin yükselen bölgelerinden biri haline getireceğiz" dedi.
"Batıya yatırım yapılmıyor"
Davutoğlu, Türkiye'nin batı illerinde "Bütün yatırımlar Güneydoğu'ya yapılıyor, Batı ihmal ediliyor" şeklinde bir algının üretildiğini ancak bunun doğru olmadığını, doğuya da batıya da yatırımlar yapıldığını vurguladı.
Türkiye'nin her yerinde aynı anda yükselme olduğunu kaydeden Davutoğlu, "Zaten bir ülkede bir yerde yükseliş olur da diğer yerde düşerse orada optimum bir kalkınma sağlanamaz" dedi.
Trakyalıların birlik ve beraberliğe verdiği öneme değinen Davutoğlu, "Trakya'da huzurun ekonomide kalkınmanın olması için Türkiye'de terör tehdidinin, Türkiye'deki sosyal gerilimlerin düşmesi lazım. onun düşmesi için de çözüm süreci lazım. Çözüm süreci herhangi bir şekilde ülke birliğinden, beraberliğinden feragat edilen bir süreç değil. Aksine ülkede tekrar aidiyet bilincini güçlendiren ki artık Türkiye'de hiçbir yer, tek renkli değil, her yerde Türkiye'nin her bölgesinden vatandaşlarımız yan yana yaşıyor, onu teminat altına almak başka ülkelerde yaşanan parçalanmaların ülkemize sirayet etmesine izin vermememiz lazım" dedi.
Toplantıda bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Davutoğlu, Tekirdağ ve Trakya'nın ülkenin motor gücü olacağına inandığını dile getirerek sözlerini tamamladı.
- İstanbul
Son Dakika › Güncel › Başbakan Davutoğlu Tekirdağ'da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?