Başbakan Erdoğan (2/son): Vatandaşının Kılık Kıyafetinden Korkan Büyük Devlet Olamaz - Son Dakika
Güncel

Başbakan Erdoğan (2/son): Vatandaşının Kılık Kıyafetinden Korkan Büyük Devlet Olamaz

Başbakan Erdoğan (2/son): Vatandaşının Kılık Kıyafetinden Korkan Büyük Devlet Olamaz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Vatandaşının kılık kıyafetinden korkan, görünüşünden korkan, ona göre vatandaşını sınıflara ayıranlardan, makbul ve makbul olmayan diye ayıranlardan büyük devlet olamaz" dedi.Başbakan Erdoğan, Fethiye...

01.12.2013 16:34

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Vatandaşının kılık kıyafetinden korkan, görünüşünden korkan, ona göre vatandaşını sınıflara ayıranlardan, makbul ve makbul olmayan diye ayıranlardan büyük devlet olamaz" dedi.

Başbakan Erdoğan, Fethiye Cumhuriyet Meydanı'nda toplu açılış törenlerine katıldı. Burada yaptığı konuşmada, Fethiye isminin 1913 yılında Suriye'de Teberiye Gölü yakınlarında uçağı düşen şehit pilot yüzbaşı Fethi Bey'den geldiğini belirten Başbakan Erdoğan, ilk hava şehidi olan Fethi Bey'in kabrinin Şam'da, Emevi Camisi'nin yanı başında olduğunu anımsattı. Erdoğan, "Şimdi bize, "Suriye ile neden ilgileniyorsunuz' diyenlere soruyorum. Bizim orada şehitlerimiz var. Adama sormazlar mı, "Fethi Bey'in orada ne işi vardı'. Fethi Bey oraya gittiyse iz bıraktı bize. Selahaddin Eyyübi oraya gittiyse iz bıraktı bize. Bizim Suriye ile ortak tarihimiz ortak medeniyetimiz var. Bizim Suriye'de kardeşlerimiz var. Gidin Çanakkale'ye oradaki şehitliklere bakın. Orada Suriyeli kardeşlerimizi göreceksiniz. Lübnanlı, Filistinli, Iraklı, Makedonyalı, Bosnalı, Kosovalı şehitlerimizi göreceksiniz. Nerede şehidimiz varsa biz oraya gideriz. 11 yıllık iktidarımızda ben Balkanlara sık sık gittim. Gitmemiz lazım. Orada tarihimiz var. Orada eserlerimiz, köprülerimiz, camilerimiz var. Orada medreselerimiz var. Gitmezsek ecdadımız, Fatih Sultan Mehmet bize sorar" diye konuştu.

-"BÜYÜK DEVLET EGE'Yİ KUCAKLADIĞI KADAR, DOĞU'YU DA, GÜNEYDOĞU'YU DA KUCAKLAYACAK"-

Kapılarını herkese kapatanın büyük devlet olamayacağını söyleyen Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Nerede mağdur muhtaç varsa biz oraya ulaşırız. Büyük devlet böyle olur. İçine kapanan büyük devlet olamaz. Kapılarını herkese kapatan büyük devlet olamaz. Hakkı savunmayan, haksızlık karşısında susan büyük devlet olamaz. Eğer biz Suriye, Mısır karşısında sussaydık, eğer biz Lübnan, Irak, İran meselesinde sussaydık, Afganistan, Somali meselesinde sussaydık büyük devlet olamaz, ekonomiyi bu kadar büyütemez, ihracatı bu kadar artıramaz, Fethiye'ye bu kadar turisti çekemezdik. Korkarak, ürkerek, çekinerek büyük devlet olunmaz.

Vatandaşının kılık kıyafetinden korkan, görünüşünden korkan, ona göre vatandaşını sınıflara ayıranlardan, makbul ve makbul olmayan diye ayıranlardan büyük devlet olamaz. Vatandaşının dilinden, etnik kökeninden, şarkısından, türküsünden, düşüncesinden korkan büyük devlet olamaz. Vatandaşını Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Abaza, Boşnak, Arnavut roman bu şekilde ayrımlara tabi tutan büyük devlet olamaz.

Vatandaşının bir kısmını muteber, diğer kısmının yaşam tarzını hor gören devlet büyük devlet olamaz. Dayatmalar, baskı yapan, reddeden, inkar eden, asimle eden büyük devlet olamaz. Büyük devlet Ege'yi kucakladığı kadar aynı şefkatle Doğu'yu da, Güneydoğu'yu da kucaklayacak."

-"BU TÜRKİYE "YENİ TÜRKİYE' OLACAK"-

Kendilerinin yola çıkarken, etnik milliyetçilik, bölgesel milliyetçilik, dinsel milliyetçilik yapmayacaklarını söylediklerini ve bugün de bu yönde bir politika izlediklerini vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Çünkü biz ülkemizde Müslüman kardeşlerimize, Hıristiyan, Musevi hepsine laik bir devletin yöneticisi olarak hep eşit mesafedeyiz ve onların inancı bizim güvencemiz altındadır. Bize hor baktılar. Biz kızlarımızı üniversitelere göndermedik. Onun için binlerce kızımız yurt dışında okumak zorunda kaldı. Orada okudular ama ülkemde okuyamadılar. Şairin dediği gibi; "Onlar öz yurdunda garipsin, öz vatanında parya' anlayışıyla parya görüldüler. Şimdi ne oldu? Hepsi üniversitelere gidiyor. Ne oldu, var mı bir sıkıntı? Kamuda hepsi çalışmaya başladı. Ne oldu, var mı bir sıkıntı? Şimdi herkes el ele, gönül gönüle geleceğe yürüyor. Geleceğin büyük Türkiye'si böyle olacak, yeni Türkiye böyle olacak, biz bunu yapıyoruz. Onun için vatandaşlarını eşit gören, onlara aynı mesafede duran Türkiye 2023'e böyle yürüyecek. Her geçen gün daha iyi olacağız, 2053 daha farklı olacak, 2071 daha farklı olacak. Yapmak istediğimiz şey bu. Hayalimizdeki, hedefimizdeki Türkiye bu. Bu Türkiye, adını koyuyorum; inşallah "Yeni Türkiye' olacak. Bu Türkiye aslında özüne rücu eden, ruhuyla, özüyle buluşan Türkiye olacak."

Hedefledikleri "Yeni Türkiye"nin aslında, 23 Nisan 1920'de Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşlarının açtığı Meclisteki Türkiye olduğunu belirten Erdoğan, "Biz Türkiye'yi özüyle buluşturuyoruz. Biz Türkiye'yi şehitlerimizin mirası doğrultusunda büyüten bir iktidarız. Önümüzdeki ilk hedef 2023, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümünde Türkiye'yi inşallah büyük hedeflerle buluşturacağız. Sonraki hedef 2053, İstanbul'un fethinin 600. yıl dönümü... Sonraki hedef 2071, Malazgirt Zaferinin 1000'inci yıl dönümü... İnşallah torunlarımız da bunları görecek" diye konuştu.

(AR/GO/ORH)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Başbakan Erdoğan (2/son): Vatandaşının Kılık Kıyafetinden Korkan Büyük Devlet Olamaz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement