Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin, Balkan ülkelerinin AB sürecini çok önemsediğini belirterek, "Belki tarihi sıkıntıları, kültürel farklılıkları olan bu ülkelerin ortak hedefler, ortak idealler etrafında buluşmasının da AB vesilesiyle olacağına inanıyoruz" dedi.
Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) Liderler ve Hükümet Temsilcileri Zirvesi'ne katılmak üzere Arnavutluk'un başkenti Tiran'da bulunan Babacan, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Tükiye'nin GDAÜ'yü çok önemsediğine dikkati çekti. Babacan, " Balkanlar'ın kendi içinden çıkan ve Balkan ülkelerinin kendi sesi olan bu yapı, işbirliğini geliştirmede, ülkeler arasındaki diyaloğu geliştirmede oldukça önemli bir fonksiyon üstlenmiş durumda" diye konuştu.
Zirveye çok sayıda devlet ve hükümet başkanının ve bakanların katıldığını anlatan Babacan, tüm katılımcıların ortak işbirliği alanlarının tespiti için çalıştığını vurguladı.
Babacan, ortak projeler üzerindeki çalışmaların sürdüğünü ifade ederek, GDAÜ'nün özellikle siyasi ilişkilerin çok daha iyi bir noktaya gelebilmesi, farklılıklardan ziyade ortak çıkar alanlarında buluşulabilmesi, ülkelerin ortak değerler ve idealler etrafında buluşabilmesi için çok önemli bir fırsat olduğunu söyledi.
GDAÜ üyesi birçok ülkenin AB perspektifinin bulunduğuna işaret eden Babacan, masanın etrafında oturan ülkelerden ikisinin AB üyesi, diğerlerinin de üyelik sürecinde farklı aşamalarda olan ülkeler olduğunu belirtti.
Babacan, Türkiye'nin Balkan ülkelerinin AB üyelik sürecini çok önemsediğini vurgulayarak, "Belki tarihi sıkıntıları, kültürel farklılıkları olan bu ülkelerin ortak hedefler, ortak idealler etrafında buluşmasının da AB vesilesiyle olabileceğine inanıyoruz" ifadesini kullandı.
AB üyelik sürecinin aynı zamanda iyi bir reform çerçevesi oluşturduğuna dikkati çeken Babacan, üyelik sürecinin hem siyasi reformlarda hem de ekonomik reformlarda bu ülkelere yön verdiğini, ışık tuttuğunu kaydetti.
Babacan, Türkiye'nin Balkan ülkelerinin NATO üyeliğini de desteklediğini vurgulayarak, Balkan ülkelerinin güçlü bir transatlantik perspektifle ortak konularda, ortak ekonomik çıkarlar zemininde buluşacağı ve bu şekilde güven ve istikrarın daha iyi bir noktaya geleceği temennisinde bulundu.
Balkan ülkeleri arasındaki ticaretin kolaylaştırılmasını istediklerini anlatan Babacan, insanların, ürünlerin ve sermayenin serbestçe dolaşabilmesinin bu ülkeler arasında çok önemli olduğunu, bu serbestliğin arttırılmasının olumlu sonuçları olacağını söyledi.
Babacan, "Eğer ekonomide ortak bir zemin, ortak bir işbirliği güçlü bir şekilde oluşturulursa, ekonomik açıdan ülkeler birbirine daha bağımlı kılınırsa bu hem güven için hem de istikrar için çok faydalı olacaktır" şeklinde konuştu.
Son Dakika › Güncel › Başbakan Yardımcısı Babacan, Arnavutluk'ta - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?