Başkentte Patlama (3) - Son Dakika
Güncel

Başkentte Patlama (3)

Başkentte Patlama (3)

BAKAN ŞAHİN.İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Afganistan Mülteciler ve Geri Dönenler Bakanı Cemahir Enveri ile görüşmesinin öncesinde, gazetecilerin soruları üzerine Ankara'daki patlamaya ilişkin açıklamalarda bulundu.

20.09.2011 16:24

Başkentte PATLAMA (3)

BAKAN ŞAHİN: OLAY TERÖR SALDIRISI, 3 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Afganistan Mülteciler ve Geri Dönenler Bakanı Cemahir Enveri ile görüşmesinin öncesinde, gazetecilerin soruları üzerine Ankara'daki patlamaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Şahin, patlamanın ilk belirlemelere göre olay yerinde park eden araçlardan birinde meydana geldiğini belirterek, 3 vatandaşın yaşamını yitirdiğini açıkladı.

İlk belirlemelere göre orada park eden araçlardan '06 BS 099' plakalı bir araçta şiddetli bir şekilde meydana geldiğini, diğer araçlarda da yakıt cinsinin LPG olmasına bağlı olarak patlamaların olduğunu söyleyen Şahin, şöyle konuştu:

"Haberi alır almaz Ankara polisimiz, Ankara itfaiyemiz olay yerine anında ön görülen sürelerden de önce 5 dakika içinde amiriyle, memuruyle intikal ettiler. Olay yerinde inceleme açısından her türlü tedbir ve kontrol zamanında alındı. Hastalar, yani yaralılarımız, acilen Ankara'daki hastanelerimize intikal ettirildiler. Sağlık teşkilatımız yine hem taşıma açısından, hem de hastanelerdeki ilk müdahaleler açısından gerekli tedbirleri aldılar. Yaralı sayısı konusunda şu an itibariyle 15 önemli yaralı olduğu, bunların 5'inin ciddiyet arz ettiği bilgimiz var. Tedavileri devam ediyor."

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Ankara'daki patlamayla ilgili olarak Almanya'da terörü kınadığını söyleyen Bakan Şahin, "Sayın Cumhurbaşkanımızın terörü lanetlemesi, son derece yerinde bir tepkidir. O lanet, Sayın Cumhurbaşkanı'nın şahsında, zat-ı alilerinin temsilinde bütün bir millet tarafından yapılmıştır, yapılmaktadır. Bu vesileyle hem olayı incelerken, irdelerken diğer taraftan bu konudaki kınamamamızı, lanetimizi de ifade ediyoruz" diye konuştu.

Şahin, bir soru üzerine, bunun terör saldırısı olma ihtimalinin yüksek olduğunu ifade ederek, "Ama ayrıca görgü tanıklarının bir ifadesi var. Elinde tüple dışarıya çıkan bir şahıstan bahsediliyor. Onun üzerinde de duruluyor şu anda. Eğer o olasılık ki zayıf bir olasılık gibi gözüküyor, tüketilirse o zaman terör olayı şeklinde kendini gösteriyor bu saldırı" dedi.

İçişleri Bakanı Şahin, saldırının hedefinin sorulması üzerine, "Bunu, tabii eylemi yapan en iyi bilir. Bu eylemi yapanların hedefini, ancak şimdilik tahmin edebiliyoruz. Kamera kayıtları inceleniyor, henüz incelemelerin sonucuna ulaşılamadı, takip ediliyor. Hedef gözetmeden yapılan bir hedeftir. Terör saldırısı, her yeredir, herkesedir. Onlar için bebek, yaşlı, polis, vatandaş ayrımı yok. Türk milletinin tamamı hedef" dedi.

"Patlamanın olduğu hassas bir nokta, istihbarat zaafı söz konusu mu?" sorusuna Şahin, olayın aydınlatılmasına yönelik çalışmanın yürütüldüğünü ifade ederek, "Şimdi olayın olduğu yer, Kumrular Caddesi üzeri, araç parkının çok yoğun olduğu bir yer. İnsan hareketinin yoğun olduğu bir yer. Olay yerinin özelliği bu. Dolayısıyla patlamayla daha çok insana zarar verme hedefinin gözetildiği görülüyor. Onun dışında başka bir amaç şu anda düşünülmüyor" yanıtını verdi.

Şahin, soru üzerine, bu aracın da ilk bilgilere göre LPG'li olduğunu belirterek, "Araç 13 Eylül'de devri alınmadan satın alınmış, parası verilerek satın alınmış bir araç ama henüz noter devri yapılamamış" dedi.

Olay yerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının saat 13.00 sularında intikal ettiğini belirten Şahin, "Onlar incelemelerini yapıyorlar, olay yeri kendilerine terk edildi. Yaptıkları bina içi incelemede, sokakta ve caddede can kaybımız yoktu. Ancak binaların içinde yaptıkları incelemelerde, aramalarda, adli makamların yani Ankara Savcılığının, intikal eden ön bilgilere göre, 3 vatandaşımızın yaşamını yitirdiği bilgisi var elimizde" diye konuştu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da patlamanın bir terör saldırısı olduğunu açıkladı.

GÖZALTI SAYISI 3 OLDU

Araştırmalarını sürdüren polis ekipleri, öğleden sonra patlamayla ilgisi olduğu iddiasıyla bir kişi daha gözaltına aldı. Böylece gözaltı sayısı 3'e çıktı.

Patlamanın meydana geldiği bölgede, olayın hemen ardından polis tarafından gözaltına alınan ilk kişi olan kadnı şüpheli ile Tunceli'ye gitmek üzereyken yakalanan erkek şüphelinin sorguları da Ankara Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorguları sürüyor.

Görgü tanıkları, kadın şüphelinin polisler tarafından gözaltına alınıp kargatulumba ekip aracına bindirildiği sırada "Yaşasın kardeşliği. İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" diye sloganlar attığını duyduklarını söyledi.

18 YARALININ KİMLİKLERİ

Ankara Numune Hastanesi ve Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alınan 18 yaralının kimlikleri şöyle:

Abit Yaygır, Meltem Öztürk, Yusuf Ünal, Serap Turgut, Ekin Toker, Berna Ünsal, Zübeyir Yılmaz, Çağrı Boyaş, Rıfat Yılmaz, Halis Öztürk, Burcu Oktay, Muzaffer Acun, Batuhan Öztürk, İlknur Öztürk, Filiz Çelikçi, Semra Güven, Selçuk Suci, Aytekin Kaptan.

Yaralıların çoğu yanık ve parça isabet etmesi sonucu yaralandığı bildirildi. Yaralılardan 23 yaşındaki Meltem Öztürk'ün patlamanın meydana geldiği yerde bulunan bir çağrı merkezine iş başvurusu yapmaya geldiği öğrenildi.

Bu arada patlamada ölen ve henüz kimlikleri öğrenilemeyen 3 kişinin cenazeleri ise Keçiören'deki Adli Tıp Kurumu Morgu'na kaldırıldı.

ARINÇ: TERÖR VAHŞETTİR

Öte yandan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise TRT Avaz'da katıldığı programın ardından Ankara'daki patlamayla ilgili açıklamalarda bulundu. Patlamadan, program esnasında haberdar olduğunu belirten Arınç, şunları söyledi:

"Başbakanlık'a yakın bir yerde, bir araçta patlama olmuş. Bu patlamada ağır yaralılar olduğunu, arkadaşlarım bana haber veriyorlar. Başbakan Vekilimiz Sayın Beşir Atalay, olay yerinde. Ben de biraz sonra intikal edeceğim. Terör vahşettir. Nerede, ne zaman yapılacağına ancak istihbaratla ve önleyici bir takım çabalarla karşılık verebiliyoruz ama bazen istenmeyen olaylar da maalesef bu şekilde bizleri üzüyor. Olay yerine hem intikal edeceğiz, hem de arkadaşlarımızdan detaylı bilgi almaya çalışacağım. Geçmiş olsun."

Arınç, bir gazetecinin, "Size terör saldırısı bilgisi diye mi geldi?" diye sorması üzerine ise "Patlama oldu diye geldi. Patlama sonucunda araç yanmış. İçinde bomba olduğu tespit edilmiş veya biliniyor. Beşir Atalay, sanıyorum bu konuda daha açıklayıcı bilgi verir" yanıtını verdi.

Ankara Valisi Alaaddin Yüksel de olay yerindeki incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, "Teknik birimler, görgü şahitlerini de dinliyorlar. Bir görgü şahidi, yanan bir tüpün dışarıya atıldığını ve oradaki aracın tüple patlaldığını ifade ediyor. Ankara Emniyet Müdürlüğü, tüm ekipleri ile gerekli araştırmaları yapacak ancak şunu bilin, Türk kamuoyunu ilerleyen saatlerde daha net bilgilendirme imkanımız olacak" dedi. Yüksel konuyla ilgili şunları söyledi:

"Cumhuriyet Başsavcısı ve savcılarımız olay yerine geldiler. Alanda detaylı çalışmalarını sürdürüyorlar. Olayın niteliği ile hakkında tam detaylı bilgi veremem. Caddede, gördüğünüz gibi, çok sayıda araç var. Altlarında bir takım çöp paketleri de var. Köpekler dahil tüm teknik birimler, onlar üzerinde inceleme yapıyor. Teknik birimler, görgü şahitlerini de dinliyorlar. Ankara Emniyet Müdürlüğü, tüm ekipleri ile gerekli araştırmaları yapacak ancak şunu bilin, Türk kamuoyunu ilerleyen saatlerde daha net bilgilendirme imkanımız olacak."

Kaymakamlığın yakınındaki ilköğretim okulunu yarım gün tatil ettiklerini belirten Yüksel, ikinci bir ihbarın yapılmadığını da ifade etti.

DHA(SS) - Ankara

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Başkentte Patlama (3) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement