Başkomutan Tarihi Milli Parkı'ndaki Sınır Değişikliği - Son Dakika
Güncel

Başkomutan Tarihi Milli Parkı'ndaki Sınır Değişikliği

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünün sorumluluk alanında bulunan "Başkomutan Tarihi Milli Parkı" sınırlarındaki değişiklik ile muharebeler ile ilgisi bulunmayan köy yerleşik alanlarının sınırların dışına çıkartıldığı, tarihi değer taşıyan...

29.12.2016 11:22

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünün sorumluluk alanında bulunan "Başkomutan Tarihi Milli Parkı" sınırlarındaki değişiklik ile muharebeler ile ilgisi bulunmayan köy yerleşik alanlarının sınırların dışına çıkartıldığı, tarihi değer taşıyan yerleşim alanlarının ise milli park sınırları içinde bırakıldığı bildirildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak sınırlarında 40 bin 948 hektarlık sahanın 31 Ağustos 1981'de milli park ilan edildiği anımsatıldı.

Milli parkın Afyonkarahisar bölümünün, Eskişehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 14 Ocak 2000, Dumlupınar bölümünün ise Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 3 Nisan 1990 tarihli kararıyla tarihi sit alanı olarak tescil edildiği aktarıldı.

Milli Park ile alakalı Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim görevlileri tarafından, Genelkurmay Askeri Askeri Tarih ve Stratejik Etüt (ATESE) Başkanlığı arşivleri taranarak bilimsel çalışma yapıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"26 Ağustos 1922'de başlayıp 30 Ağustos 1922'de son bulan muharebeler ile doğrudan alakalı olan ve milli park sınırları içerisinde bulunması önemli olan bazı sahaların milli parka dahil edilmesi gerektiği, bunun yanında muharebe ile alakası bulunmayan bazı sahaların ise milli park sınırları dışına çıkarılması gerektiği anlaşılmıştır. Netice olarak 26 Ağustos sabahı ilk topçu ateşimizin başladığı ve askerlerimizin son toplanma merkezi olan Avlağı Yaylası ve muharebede şehit olan askerlerimizin meftun bulunduğu Giresunlular Şehitliği, Akdeğirmen Şehitliği, Anıtkaya Şehitliği, Yıldırım Kemal Şehitliği ve Çalışlar Şehitliği milli park sınırlarına dahil edilmiş olup, harbin geçtiği kısımlar büyütülmüştür. Yani 3 bin dekar alan bu şekilde ilave edilmiştir ancak bölge halkının da yakından bildiği ve vatandaşların evlerinin bulunduğu muharebelerle alakası bulunmayan köy yerleşik alanları, milli park sınırları dışına çıkarılmıştır. Böylece milli park sınırları parçalı hale getirilerek yaşanan sosyal problemler ortadan kaldırılmıştır."

Tarihi değer taşıyan yerleşim alanlarının ise milli park sınırları içinde bırakıldığı vurgulanan açıklamada, "Sınır değişikliği ile Başkomutan Meydan Muharebesi ile doğrudan alakası bulunan tarihi kaynak değerlerimizin milli park içerisine dahil edilerek muhafaza edilmesi ve gelecek nesillere intikal ettirilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca bölge halkının koruma statüsünden kaynaklanan problemlerinin giderilmesi planlanmaktadır." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığının Başkomutan Tarihi Milli Parkı'nda da önemli çalışmalar gerçekleştirdiği belirtilerek, parkın sınırları içinde bulunan 34 kilometrelik Zafer Yolu başta olmak üzere bütün yolların asfaltlandığı, bazı yolların ise parke taşlarıyla döşendiği kaydedildi.

Şuhut'ta bulunan büyük taarruz hazırlıklarının yapıldığı evin restore edilerek Büyük Taarruz Karargahı ve Atatürk Evi olarak düzenlendiği aktarılan açıklamada, bütün şehitliklerin ihya edildiği ve çevre düzenlemelerinin tamamının bitirildiği, milli parkın Dumlupınar kısmında da bütün şehitliklerin bakım, onarım ve çevre düzenlemelerinin yapıldığı bildirildi.

Milli park sınırları içerisinde yer almayan ancak Türk milletinin istiklal mücadelesinde zaferin müjdelendiği alanın "26 Ağustos Tabiat Parkı" olarak ilan edildiği kaydedilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Tabiat parkı içerisinde tamamlanan 'İstiklal Tanıtım Merkezi' ile de Büyük Taarruz ve İstiklal Harbi'nin bütün gerçekliği ile anlatılması ve o günkü şartların çok daha iyi anlaşılması sağlanmaktadır. Ayrıca Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı, Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı ve Nene Hatun Tarihi Milli Parkı'nı milli park olarak ilan ederek, atalarımıza ahde vefa örneği gösteren bakanlığımız, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı içerisinde de Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'ni inşa ederek yaşanan harbin gelecek nesillere doğru ve gerçekçi bir şekilde aktarılmasını sağlamıştır."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başkomutan Tarihi Milli Parkı'ndaki Sınır Değişikliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement