Baydemir: Diyarbakır'ı Dondurucuya Koydular - Son Dakika
Güncel

Baydemir: Diyarbakır'ı Dondurucuya Koydular

Baydemir: Diyarbakır\'ı Dondurucuya Koydular

'Kentsel Politikalar Konferansı'nda konuşan Osman Baydemir, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

06.07.2013 04:09  Güncelleme: 08:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bdp Genel Merkezi tarafından düzenlenen ve Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği (GABB) tarafından desteklenen, 'Kentsel Politikalar Konferansı' Nusaybin Belediyesi'ne ait Mitanni Kültür Merkezi Ape Musa Konferans Salonu'nda başladı.

KONFERANS 3 GÜN SÜRECEK

Üç gün sürecek olan konferansa BDP Yerel Yönetimler'den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Muş Milletvekilli Demir Çelik, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, BDP'li tüm il ve ilçe belediye başkanları, belediye bürokratları, şehir plancıları, sosyal hizmet uzmanları, bölgedeki mimar ve mühendis oda başkan ve yöneticileri katıldı.

DİYARBAKIR'I DONDURUCUYA KOYDULAR

Daha sonra BDP Yerel Yönetimler'den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Muş Milletvekilli Demir Çelik, yerel yönetimlere yönelik olarak 14 Nisan 2009'da başlatılan operasyonun büyük mücadele ile elde edilen kazanımları itibarsızlaştırılmayı hedeflediğini, bunun Cumhuriyet tarihi boyunca yürütülen politikanın bir devamı olduğunu söyledi. Çelik ve Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran'ın moderatörlüğünü yaptığı ilk oturumda, konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, kent, yerelleşme politikaları ve kentsel kimlik başlıklı bir sunum yaptı. Diyarbakır'daki uygulamaların merkezi hükümetin yerele dayattığı politikalardan bağımsız olarak ele alınamayacağını belirten Baydemir, Diyarbakır'ın şehirleşme, göç, işsizlik, sanayi tesisi, gelişmişlik endekslerine ilişkin istatistiki bilgiler vererek, "Cumhuriyet tarihi boyunca adeta Diyarbakır ve Güneydoğu, derin dondurucuya konulmuştu. Diyarbakır ticaretinin çok büyük bir bölümü Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne yapılıyordu. Ekonomik ve sosyal kalkınma için gerekli olan koordinasyon, iletişim ve işbirliği; valilik ve belediye arasındaki merkezli yapı nedeniyle oluşmadı" dedi.

ÇEVREYİ KORUYORUZ

Yaptıkları her çalışmada, kimlikli bir kent yaratmayı, kaybolmaya yüz tutmuş dil, inanç ve kültürleri koruyup geliştirmeyi amaçladıklarını kaydeden Baydemir, meslek gruplarını siteleştirirken onları örgütlü bir yapıya kavuşturmayı teşvik ettiklerini, imar planları yaparken de, tarım alanlarını korumayı, kavşak düzenlemelerini yaparken, araçların durmadan daha az yakıt yakarak çevreye zarar vermesine dikkat ettiklerini anlattı.

Aynı oturumda Diyarbakır merkez Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, 'Kültürel mirasın korunması ve değerlendirilmesi yönetimi', Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği'nden (GABB) Aslan Özdemir ise 'Kent sorunlarının kaynağı, kentleşme-kentlileşme sorunu' konusunda sunumlar yaptı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Baydemir: Diyarbakır'ı Dondurucuya Koydular - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement