Berlin 8. Türk Filmleri Haftası Başladı - Son Dakika
Güncel

Berlin 8. Türk Filmleri Haftası Başladı

Berlin 8. Türk Filmleri Haftası Başladı

Geleneksel Olarak Berlin'de Her Sene Düzenlenen Berlin Türk Filmleri Haftasının Sekizincisi ?takiye" Filminin Gösterimiyle Başladı. Berlin Türk Filmleri Haftasının Açılışını, Uluslararası Küresel Güvenlik Çalıştayına Katılmak Üzere Berlin'e Gelen Savunma Bakanımız Vecdi Gönül Yaptı.

04.06.2010 20:30

Geleneksel olarak Berlin'de her sene düzenlenen Berlin Türk Filmleri haftasının sekizincisi ?Takiye" filminin gösterimiyle başladı. Berlin Türk Filmleri haftasının açılışını, Uluslararası Küresel Güvenlik Çalıştayına katılmak üzere Berlin'e gelen Savunma Bakanımız Vecdi Gönül yaptı.

Sinema Paris'te gerçekleştirilen açılış töreninde bir konuşma yapan Bakan Vecdi Gönül, sessiz filmler döneminden teknolojik imkanların yoğun olarak kullanıldığı bugüne kadar geçen süre içerisinde sinemaya ilginin giderek arttığını ve bu süre içerisinde sinemanın kültürler, toplumlar arasında diyalog ve karşılıklı anlayışın önemli araçlarından biri haline geldiğini söyledi.

Bakan Gönül, bugün gelinen noktada Türk sinema sektörünün diğer ülkelerdeki muhataplarıyla ortak filmler çekmekte olduğunu ve Türk filmlerinin çeşitli festivallerde gösterildiğini, çeşitli ödüller kazandığını kaydetti.

Gönül, Türk ve Alman sinema sektörünün ortak yapımlara imza atmak suretiyle yakın işbirliği içine girmesinin Türkiye'nin Almanya'da tanıtılmasına katkı sağladığına vurgu yaptı. Bunun halkların arasındaki anlayışın gelişmesine de yardımcı olduğunu kaydeden Vecdi Gönül, ?Sinema sanatı bu niteliğiyle ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin kültürel boyutuna katkılarda bulunulmaktadır. Almanya'da yaşayan Türk kökenli yönetmen ve oyuncular da Türk ve Alman sinemalarına değerli katkılarda bulunmakta ve iki ülke arasındaki kültürel ilişkilere zenginlik katmaktadır" şeklinde konuştu.

Aralarında Semih Kaplanoğlu'nun ödüllü filmi ?Bal", Haluk Piyes'in hem yönetip hem de oyunculuğunu üstlendiği ?Kanımdaki Barut", Çağan Irmak'ın ?Babam ve Oğlum" gibi filmlerin de olduğu toplam 17 Türk filmi 12 Haziran tarihine kadar Berlin'de farklı semtlerdeki iki sinemada sinemaseverlerle buluşacak.

Berlin Türk Filmleri haftasının açılış filmi olan ?Takiye'nin senaristi ve yapımcısı Kadir Sözen ise DHA'ya verdiği demeçte, 5 yıl önce yeşil sermaye mağdurlarının açtıkları davaların gündeme gelmeye başlamasıyla kafasında böyle bir senaryonun oluştuğunu söyledi. İki üç yıl Avrupa'da ve Türkiye'de yaptığı araştırmaların sonunda senaryo çalışmalarına başladığını söyleyen Sözen, bu süre içerisinde hepsi birbirinden ilginç ve hepsi birbirinden acı yüzlerce hikaye dinlediğini ve sonunda bu filmin oluştuğunu kaydetti.

Berlin Eyalet Başbakanı ve Belediye Başkanı Klaus Wowereit'ın himayesinde ve Kültür Bakanlığımızın katkılarıyla gerçekleştirilen Berlin Türk Filmleri haftasının açılışına Savunma Bakanımız Vecdi Gönül, Almanya Büyükelçimiz Ahmet Acet, Berlin Başkonsolosumuz Mustafa Pulat ve çok sayıda Türk ve Alman sinemasever katıldı. Yönetmen Çağan Irmak'da açılışa katılanlar arasındaydı.

Her iki senede bir verilen Berlin Türk Filmleri Haftası onur ödülüne ise bu sene, Türk Filmleri Haftasına yaptığı katkılardan dolayı bayan Kirsten Niehuus layık görüldü. Niehuus'a ödülünü Büyükelçimiz Ahmet Acet takdim etti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Berlin 8. Türk Filmleri Haftası Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement