Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği'nin (TÇMB) mimarlara yönelik olarak yayımladığı Betonart dergisinin çimento ve betonun alternatif kullanım olanaklarını araştırmak, çevre duyarlılığını ve fiziksel çevre kalitesini arttırmak amacıyla mimarlık bölümü öğrencileri için düzenlediği 2013 Betonart Mimarlık Yaz Okulu, 02 - 10 Temmuz 2013 tarihleri arasında Balıkesir Burhaniye'de gerçekleştiriliyor.
Limak Balıkesir Çimento Fabrikası, Balıkesir Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü ve Burhaniye Belediyesi işbirliği ile Balıkesir/Burhaniye'de gerçekleşecek olan 2013 Betonart Mimarlık Yaz Okulu'nun bu yılki proje konsepti "İdealimdeki Kent" olarak belirlendi.
2013 Betonart Yaz Okulu'nun küratörlüğünü yapan Mehmet Erkök "İdealimdeki Kent" için şunları söyledi:
"Bugün dünya nüfusunun yarısı kentlerde yaşıyor. 2030 yılında Avrupa'da nüfusun yüzde sekseninin şehirlerde yaşaması öngörülüyor. Trafik gitgide yoğunlaşıyor, insanlarla diyalog gitgide azalıyor; ağaçlar, bitki örtüsü gitgide azalıyor.
Peki, neredeyse hepimizin, öğrenci ya da öğretmen, kentlerde yaşayan bireyler olarak bizler aslında nasıl bir çevrede yaşamayı arzu ediyoruz? Temel ihtiyaçlarımızın yanında kentlerden ne gibi ihtiyaçlarımızı karşılamasını bekliyoruz? Hangi duygularımızı tetiklemesini bekliyoruz. Kenti bir tiyatro sahnesi olarak mı görmek istiyoruz? Bir rekreasyon alanı olarak mı? Teknolojik yeniliklerle önde olmak mı? Hayatı daha üretken, daha hızlı yaşamak için mi?
Bu yaz okulundaki çalışmanın amacı nevcut yaşam alanlarımızı sorgulayıp gelecekte nasıl kentlerde yaşamak istediğimize ilişkin ipuçları vermek. Her bir grup kendi kentini oluşturacak ve kentler arasında nasıl bir irtibat/diyalog olduğuna ilişkin önerilerini de gösterecekler.
Bu çalışmada yöntem, doğrudan malzemeye biçim vererek- atölye ortamında kütle/mekanlar yaratmak ve sonunda kentlerin birer ölçekli maketini meydana getirmek; ortaya çıkan maket kentler bir yönü ile ucu açık, yani ileride başka müdahalelere yatkın ve birbirlerine bağlanabilir yapıda olabilmelidir. Meydana getirilecek maket kentler aynı zamanda (belki insan boyunu biraz aşkın) birer kamusal heykel olarak da öngörülmelidir; böylece yerel yönetimlerin de uygun göreceği bir kamusal alanda sürekli sergilenme olanağı yaratılabilir."
Mehmet Erkök küratörlüğünde, Şirin Bayram, Serap Durmuş, Yeliz Tülübaş Gökuç, Serkan Palabıyık ve Ferhan Yalçın moderatörlüğünde düzenlenecek olan 2013 Betonart Mimarlık Yaz Okulu'na Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Mimarlık Bölümü 3. sınıftan 4. sınıfa geçmiş mimarlık öğrencilerinden birer öğrenci seçilerek alınacak. Öğrencilerin konaklama ve yemek ücretleri ise organizasyon tarafından karşılanacaktır.
Seçilen Öğrenciler;
Ozan Terlemez - İstanbul Kültür Üniversitesi
Çağrı Özkan - Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
Sunay Paşaoğlu - İstanbul Teknik Üniversitesi
Serkan Polat - Dokuz Eylül Üniversitesi
Mehmet Bilgin - Süleyman Demirel Üniversitesi
Tekin Sarıtekin - Balıkesir Üniversitesi
Fatih Mut - Balıkesir Üniversitesi
İbrahim Belli - Balıkesir Üniversitesi
Mehmet Karabalık - İstanbul Kültür Üniversitesi
Melike Saygılı - Balıkesir Üniversitesi
Emine Aslı Sarızeybek - Karadeniz Teknik Üniversitesi
Semiha Selim - Karadeniz Teknik Üniversitesi
Özge Arıkoğlu - Çukurova Üniversitesi
Kevser Kayacık - Çukurova Üniversitesi
Özge Sedef Tanır - Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
Gamze Hacer Alnıak - Dokuz Eylül Üniversitesi
Cansu Uzun - Kocaeli Üniversitesi
Cemile Arat - Uludağ Üniversitesi
Yasemin Demirci - Uludağ Üniversitesi
Semra Çalık - Trakya Üniversitesi
Son Dakika › Güncel › Betonart Mimarlık Yaz Okulu, Balıkesir'de Gerçekleştiriliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?