Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBİTAK Teknoloji Ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı'nın (TEYDEB) yürüttüğü Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO) Destekleme Programı imza törenine katıldı. Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Mehmet Tüzün ve İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Mehmet Karaca'nın mazeret bildirerek katılmadıkları imza töreninde sekiz üniversiteden rektör yer aldı.
Bakan Fikri Işık katıldığı imza töreninde, atılacak imzaların Türkiye'nin geleceği açısından, bakanlık açsından ve diğer kurumlar açısından önemli olduğunu söyleyerek, "Bu yıl ikincisini gerçekleştirdiğimiz destek programında destek almaya hak kazanan üniversitelerimizin destek programını başlatmış oluyoruz. 2013 yılı içinde yapılan değerlendirmede 10 üniversitemiz daha bu 'TTO' destek programından yararlanmaya hak kazandılar" ifadelerini kullandı. Sorumluluğunu üstlendiği bakanlık görevinin Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek bakanlık olduğunu söyleyen Bakan Işık, "Şunu çok iyi biliyoruz ki Türkiye'nin geleceği bilim teknolojidedir. Tabi ki Türkiye üretmeden, istihdam oluşturmadan, ihracat yapmadan kalkınamaz ama sürdürülebilir bir üretim, sürdürülebilir bir ihracat, sürdürülebilir bir kalkınma için bilim ve teknoloji, teknolojiye dönüştürülmüş bilim olmazsa olmazdır" dedi.
-"ÜLKEMİZİN KALKINMASINDA ÜNİVERSİTELERİN ROLÜ BÜYÜK"-
Türkiye'nin kalkınmasında üniversitelerin rolünün büyük olduğuna vurgu yapan Işık, "Ülkenin kalkınmasında, toplumların gelişmesinde en büyük rol üniversitelerimizindir. Orada bilginin üretilmesi ve bu bilginin işlenmesi, ekonomide sosyal faydaya dönüşmesi üniversitelerimizin en önemli görevlerinden biridir" dedi. Dünyanın geldiği noktada Türkiye'nin artık düşük teknoloji ürünler seviyesinden orta seviyede teknolojik ürünler seviyesine çıkarılması gerektiğini söyleyen Bakan Işık, "Şu anda yaptığımız üretim düşük orta orta teknoloji seviyesindedir. Bundan dolayı da pazarlardaki ciddi rekabet şirketlerimizin karlılığında azalmaya neden oluyor. Artık bu alanda yoğun bir rekabet var. Yoğun rekabet şirketlerinin karlılıklarını düşürüyor bunun sonucundaysa şirketlerde hizmet sektörüne kayma oluyor. Bunun nedeni teknoloji seviyemizin düşüklüğüdür" ifadelerini kullandı.
-"ÜNİVERSİTELER EĞİTİM GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRİRKEN ARAŞTIRMA SÜREÇLERİNİ İHMAL ETMEMELİ"-
Bakan Işık üniversitelerin eğitim görevlerini yerine getirirken araştırma süreçlerini ihmal etmemesi gerektiğini belirterek, "Üniversitelerimiz aynı zamanda da sosyal sorumluluklarını unutmayarak, bu üç yapı içerisinde üniversitelerimiz çalışmalarını sürdürmeliler" dedi. Türkiye'de üniversitelerin fazla eğitim ağırlıklı olduğunu söyleyen Bakan Işık, "Evet eğitim ağırlıklı üniversitelerimiz olacak ama üniversitelerimiz araştırma ve geliştirme misyonlarını da mutlaka yerine getirmelidirler. Son yıllarda bu konudaki farkındalık önemli ölçüde arttı. Üniversitelerimiz sadece eğitim misyonunu yerine getirmekle kalmıyorlar bunun yanında araştırma geliştirme ve inovasyon misyonunu da yerine getiriyorlar. Buradaki imza töreni bu noktada gösterilen gayretin en önemli göstergesidir" şeklinde konuştu.
-"ÜNİVERSİTE KENDİ EVRENİNDE HAPSOLUP KALMAMALI"-
Kamu Sanayi İşbirliği Programı'nın da 26 bölgedeki çalışmalarının tamamlandığı bilgisini veren Işık şunları kaydetti:
"Bu çalıştayın sonucunda ortaya çıkacak görüşler ve öneriler bizim açımızdan çok ciddi değer taşıyor. Üniversitelerimizin ülkenin kalkınmasına doğrudan kalkınmasını artıracak öneriler olacağını düşünüyoruz. Artık ülkenin kalkınmasında hepimiz üniversitede, sanayide ve kamuda proaktif rol almalıyız. Üniversite kendi evreninde hapsolup kalmamalı."
-"TÜRKİYE'DE AR-GE ÇALIŞMALARINA AYRILAN HİBE 1 MİLYAR 576 MİLYON LİRA"-
TÜBİTAK, KOSGEB ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı aracılığıyla Türkiye'de AR-GE çalışmalarına ayrılan hibenin 1 milyar 576 milyon lira olduğunu belirten Bakan Işık, "Bu rakam Türkiye'nin 10 yıl öncesi için muazzam bir rakam ancak şuanda hala yetersiz. Bunu daha da arttıracağız. Hedefimiz bu rakamı 2023 yılında gayrı safi milli hasılamızın yüzde 3'üne getirmektir" dedi. Bilim Teknoloji Genel Müdürlüğü'nün Araştırma Merkezleri Performans Endeksini tamamladığını belirten Bakan Işık, "Hangi araştırma merkezinin performansı nasıl biliyoruz. Hangi alanlarda hangi araştırma merkezimiz iyi, yada vasat bunları görebiliyoruz. Ancak araştırma endekslerinin ortaya koyduğu sonuçlardan yola çıkarak, araştırma kalitesinde henüz çok iyi noktalara gelemediğimizi söyleyebilirim. Araştırma kalitemizi yükseltmeliyiz. Başka türlü dünyanın hızına yetişemeyiz
-"BULUNDUĞUMUZ NOKTADAN BÜYÜK BİR SIÇRAMA YAPMAMIZ GEREKİYOR"-
Türkiye'nin içinde bulunduğu orta gelir tuzağından çıkarılması gerektiğini belirten Bakan Işık, "Son 11 yılda önemli bir gelişme gösterdik. Çok ciddi bir ilerleme var. Bu sürede 230 milyar dolardan 800 milyar dolar seviyesine geldik. 3 bin 300 dolar milli geriden 10 bin 500 dolar milli gelir seviyesine geldik. Ama bulunduğumuz nokta sıçrama yapmamız gerek bir noktadır" dedi.
Son Dakika › Güncel › Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Türkiye'nin Geleceğinin Bilim ve Teknolojide - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?