"Birjan ve Sara" Samsun'da İkinci Kez Sahnelendi - Son Dakika
Güncel

"Birjan ve Sara" Samsun'da İkinci Kez Sahnelendi

"Birjan ve Sara" Samsun\'da İkinci Kez Sahnelendi

Kazak besteci Mukan Tölebayev’e ait Birjan ve Sara operasının Türkiye prömiyeri Samsun’da ikinci kez sahnelendi.

16.12.2013 21:34

Kazak besteci Mukan Tölebayev'e ait Birjan ve Sara operasının Türkiye prömiyeri Samsun'da ikinci kez sahnelendi.

Samsun Devlet Opera ve Balesi'nde sahnelenen Birjan ve Sara operasını Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ve çok sayıda sanatsever izledi.

Kazakistan, Rusya, Azerbaycan, Kırgızistan ve Özbekistan gibi ülkelerden gelen konuk sanatçılar ve Samsun operasının sanatçılarıyla sahnelenen Birjan ve Sara operasının konusu gerçek bir aşk hikayesini anlatıyor. 19. Yüzyılda yaşamış şair, ozan ve halk bestecisi Birjan Sal ile kadın halk şairi Sara Tastanbekova arasında yaşanan gerçek bir aşk hiyakesinin izlerini taşıyor. Zalim Vali Janbota, Sara'yı kardeşi Jiyenkul'a dördüncü eş olarak almak ister. Ancak Sara ve Birjan birbirlerini sevmekte, halk da onların aşkını mutlulukla karşılamaktadır. Fakat Janbota, Birjan'ı tehdit eder. Ailesi ve sevenleri Birjan için kaygılanırlarken, Birjan'a aşık olan Janbota'nın kızı Altınay, Birjan'la yakınlık kurmaya çalışır. Sara'dan vazgeçmezse, babası Janbota'nın onu sürgün edeceğini söyler.

Eserin librettosu Kazak edebiyatının önemli isimlerinden Kajim Jumaliyev'e ait olurken orkestra şefliği Tolga Taviş tarafından yapılan eserin Rejisörlüğünü Prof. Dr. Eflatun Neimetzade, dekor ve kostüm tasarımlarını Kazak sanatçıları Erlan ve Esengeldi Tuyakov, Birjan ve Sara operasının koro şefliğini ise Mikhail Iskrov üstlendi.

İki perde olarak sahnelenen operada Birjan'ı Özer Öndeş, Sara'yı Seda Ortaç, Birjan'ın annesini Eda Yıldırım, Birjan'ın babasını Enver Töre, Estay'ı Bolat Bukenov, Vali Janbota'yı Şahmardan Abilov, Vali Janbota'nın kardeşi Jiyenkul'u Çağdaş Dursun, Vali Janbota'nın kızı Altınay'ı Sibel Kızılateş ve Serik'i ise Gürkan Sezgin canlandırdı. Opera öncesi konuşan Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, "Bugün Kazakistan Cumhuriyetinin bağımsızlık yıl dönümü. Kazakistan Cumhuriyeti'ne bağımsızlık yıldönümleri nedeniyle tebriklerimi iletiyorum. Dünya var oldukça bağımsız bir ülke olarak yaşamlarını sürdürmelerini temenni ediyorum" dedi.

Kazakistan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığın 23. yıl dönümünde Samsun'da olmak büyük bir onur duyduklarını ifade eden Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, "Kazakistan'ın bağımsızlığının yıldönümünde sizlerle birlikte olmak bizim için büyük bir şereftir. TÜRSOY kültür ve sanat alanında alanın da Türk bünyesini birleştiren ve Türk kültür ve sanatını dünyaya tanıtan bir örgüttür. Kültür ve sanat bizleri birleştirecek, kültür ve sanat uzak mesafeleri kısaltacak. Ondan dolayı birbirimizi tanıyalım. Kazakistan'da Türkiye'yi çok iyi biliyorlar ve tanıyorlar. Türkiye'nin de Kazakistan'ı iyi tanımasını istiyoruz" diye konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 'Birjan ve Sara' Samsun'da İkinci Kez Sahnelendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement