Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Barış Gücü'nün uzun ve başarılarla dolu bir geçmişe sahip olduğunu ve kurulduğu 1948 yılından bu yana 1 milyondan fazla BM barış gücü askerinin dört kıtada görev yaptığını belirterek, "Barış Gücü'nde görev yapan asker, polis ve sivil personel, kendi yaşamlarını tehlikeye atma pahasına toplumların istikrara kavuşmasına, sivillerin korunmasına, hukukun üstünlüğünün desteklenmesine ve insan haklarının güçlendirilmesine yardımcı oluyor" ifadesini kullandı.
Ban, 29 Mayıs BM Barış Gücü Günü için yayımladığı mesajında, Barış Gücü'nün, muhtemel yeni sorunlarla başa çıkabilecek şekilde kendini yenilediğini ve 120 ülkeden 116 binden fazla personelin 16 misyonda görev yaptığını belirtti.
Geçen yıl 106 personelin BM bayrağı altında görev yaparken yaşamını yitirmesiyle, ilk kurulduğu günden bu yana Barış Gücü'nde görev yaparken yaşamını yitiren personel sayısının, 3 bin 200'ü geçtiğine dikkati çeken Ban, "Bu cesur çalışanları tek tek saygı ile anıyoruz. Aileleri ve dostlarının üzüntüsünü paylaşıyor ve barışa yaptıkları katkıların hiçbir zaman unutulmaması için kararlılıkla çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
Mavi Bereliler olarak da bilinen BM Barış Gücü'nün, geleceğin barış ve güvenlik konuları ile başa çıkabilecek özelliklere sahip olmak üzere modernizasyondan geçtiğini belirten Genel Sekreter, Barış Gücü'nün, bir yandan insansız ve silahsız hava araçları kullanarak yeni teknolojileri hayata geçirdiğini, diğer yandan sivilleri daha iyi korumalarını sağlayacak yaklaşımlara ağırlık verdiğini, bünyesinde kadın personel sayısını artırdığını ve bölgesel kuruluşlarla işbirliğini güçlendirdiğini belirtti. "BM lojistik ve idari uygulamaları daha iyi hale getirmek, alt yapıyı güçlendirmek ve personelin kapasitesinden en iyi şekilde yararlanabilmek için gerekli adımları atıyor" ifadesini kullanan Ban, hedeflerinin, barış gücünün, uygun maliyetle önemli faydalar sağlayan, her şeyden öte hayat kurtaran bir uygulama olmasını garanti altına almak olduğunu belirtti.
Geçen bir yıl içinde Güvenlik Konseyi'nin, biri Mali diğeri Orta Afrika Cumhuriyeti olmak üzere iki yeni Barış Gücü harekatı kararı almasının, Barış Gücü'nün zorlu görevlerin üstesinden gelebileceği yönündeki inancını bir kez daha ortaya koyduğunu belirten Ban, " Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki BM Barış Gücü Misyonu, sivilleri hedef alan M23 isimli gruba bağlı asilerin etkisiz hale getirilmesinde hükümet güçlerine destek oldu. Güney Sudan'da, BM Barış Gücü tarihinde ilk kez askerleri üslerinin kapılarını sistematik olarak açarak on binlerce sivilin hem hükümet hem de muhalif grupların saldırılarından korunmalarını sağladı. İlk kez bir kadın bir BM Barış Gücü komutanlığına atandı" ifadesini kullandı.
Güvenlik Konseyi'nin mayıs ayı başında, 1994 yılında Ruanda'da bin kadar insanı soykırımdan kurtaran ancak bu çabası esnasında kendi yaşamını yitiren Senegalli Yüzbaşı Mbaye Diagne adına onur madalyası verilmesi kararı aldığını hatırlatan Ban, şunları belirtti:
"Yüzbaşı Mbaye Diagne Madalyası"nın olağanüstü cesaret örneği gösteren BM personeline verileceğini belirtti. Ban, "Mavi Berelilerin barışın, değişimin ve geleceğin gücü olması için yürüttüğümüz çabalarda gelin hepimiz, Mbaye Diagne ve yaşamını yitiren diğer birçok kahramanın gösterdiği yolda ilerleyelim." - Ankara
Son Dakika › Güncel › BM Barış Gücü Günü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?