BM'de Türkiye Oturumu - Son Dakika
Güncel

BM'de Türkiye Oturumu

Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı Siyasi İlişkiler Genel Müdürü Büyükelçi Hasan Ulusoy, ırkçılıkla mücadele kapsamında Türkiye'nin yaşadığı sorunların ve zorlukların farkında olduğunu, bu nedenle de reform sürecini kesintisiz olarak devam ettirdiğini söyledi.

04.12.2015 19:03

Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı Siyasi İlişkiler Genel Müdürü Büyükelçi Hasan Ulusoy, ırkçılıkla mücadele kapsamında Türkiye'nin yaşadığı sorunların ve zorlukların farkında olduğunu, bu nedenle de reform sürecini kesintisiz olarak devam ettirdiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Irk Ayrımcılığının Sonlandırılması Komitesi, İsviçre'nin Cenevre kentindeki Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nde dün başlayan Türkiye ile ilgili periyodik incelemesini tamamlandı.

Her türlü ırk ayrımcılığının sonlandırılmasına ilişkin uluslararası sözleşmeye taraf 177 ülkeden biri olan Türkiye, 18 bağımsız uzmandan oluşan komiteye periyodik inceleme öncesi raporunu sunmuştu.

Komite, Türkiye'deki azınlık haklarının korunması, Roman ve Kürt vatandaşları, azınlıkların ülkedeki temsili, sığınmacılar ve onların eğitimi konusunda Türk heyetine raporla ilgili sorular yöneltmişti.

Komisyona yanıt veren Türk heyetinin başkanı Büyükelçi Ulusoy, "Irkçılıkla mücadele kapsamında Türkiye, yaşadığı sorunların ve zorlukların farkında, bu nedenle de reform sürecini kesintisiz devam ettiriyor" dedi.

Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar konusuna da değinen Ulusoy, Suriyeli çocukların eğitimi için Türkiye'nin uluslararası ortaklar ile beraber projeler yürüttüğünü, Suriyeli öğretmenlere bu projeler yoluyla gelir sağlandığını ve okullarda çocukların sadece Türkçe değil Arapça da öğrendiğini ifade etti.

Ulusoy, Türkiye'nin mümkün olduğunca Suriyeli sığınmacılara ev sahipliği yapmaya devam edeceğini ve bunun yasal ve ahlaki bir yükümlülük olduğuna dikkati çekerek, uluslararası toplumun diğer üyelerini de bu sorumluluğu paylaşmaya davet etti.

Komite'nin Türkiye'nin DAEŞ ve PKK ile savaşına yönelik sorusuna ise Ulusoy, bu konuların siyasi konular olduğunu ve periyodik inceleme kapsamında ele alınmaması gerektiği yanıtı verdi.

Komitenin Türkiye raportörü Patricia Nozipho January Bardill ise komite ve Türk heyeti arasında samimi bir diyalog gerçekleştiğini belirterek, Türkiye'nin çok kültürlü, çok etnikli ve çok dinli başarılı bir ülke olduğunu ifade etti.

İnsan hakları ve özgürlüklerinin güçlendirilmesi ve ırkçılıkla mücadele kapsamında Türkiye'ye tavsiyelerde bulunan komite, Kürt ve Ermeni halklarıyla yaşanan sorunların daha ciddi bir şekilde ele alınması gerektiğini tavsiyesinde de bulundu.

Komite, periyodik inceleme kapsamında ikinci kez Türkiye'yi ele aldı.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement