BM Genel Sekreter Yardımcısı Eliasson: "Yeni Bir Somali Gördüm" - Son Dakika
Güncel

BM Genel Sekreter Yardımcısı Eliasson: "Yeni Bir Somali Gördüm"

BM Genel Sekreter Yardımcısı Eliasson: "Yeni Bir Somali Gördüm"

BM Genel Sekreter Yardımcısı Eliasson, BM Güvenlik Konseyi'ne verdiği brifingde yeni bir Somali'nin başlangıcını, umut ve kararlılık belirtileri gördüğünü söyledi Türkiye'nin Somali'ye verd...

31.10.2013 14:03

BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson, BM Güvenlik Konseyi'ne verdiği brifingde, yeni bir Somali'nin başlangıcını, umut ve kararlılık belirtileri gördüğünü söyleyerek, Somali'ye desteğin artması çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson, dönem başkanlığını Azerbaycan'ın yaptığı BMGK'da, Azerbaycan BM Daimi Temsilcisi Agşin Mehdiyev'in başkanlığındaki toplantıda, Somali'deki temasları hakkında brifing verdi.

Bölgeyi en son 1992 yılında ziyaret ettiğini belirten Genel Sekreter Yardımcısı Eliasson, 21 yıl sonra yeni bir Somali'nin başlangıcını gördüğünü ifade ederek, bölgedeki umut ve kararlılık belirtilerine şahit olduğunu söyledi.

Eliasson konuşmasında, haziranda BM'nin Mogadişu ofisine, eylülde de Kenya'nın Nairobi kentindeki alışveriş merkezine düzenlenen saldırıların, barış sürecine olan güveni kırmayı hedeflediğini bildirdi.

Mevcut mali durumda, ek kaynaklar istemenin zor olduğunu ifade eden Eliasson, "Fakat  barışa yatırım konusunda, bizim daha önceki ve bugünkü artan desteğimiz olmasaydı belki milyonlarca Somalilinin ölmüş olacağını Güvenlik Konseyi'ne bildirmek benim görevim" dedi.

Azerbaycan'ın BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanlığı'nın sona ermesi dolayısıyla akşam düzenlediği resepsiyona katılan Eliasson, AA'ya yaptığı açıklamada, ziyareti sırasında gördüğü Somali'deki olumlu gelişmelerde Türkiye'nin payının büyük olduğuna şahit olduğunu ve bunu takdirle karşıladığını dile getirdi.

AMISOM'a destek

Afrika Birliği'nin Somali Misyonu'nu (AMISOM) desteklediklerini belirten Eliasson, "Aynı zamanda bizim personelimizi koruyan Somali ulusal güçlerine yatırım yapmak zorundayız" dedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Afrika Birliği'nin, Somali güçleri ve AMISOM'un, Eş-Şebab'ın tehditlerine cevap verebilmek ve barış için gerekli temel güvenlik açısından "önemli bir geçici desteğe" olan ihtiyacının yerine getirilmesini tavsiyesini hatırlatan Eliasson, bu tavsiyenin, Eş-Şebab'a karşı, AMISOM'a helikopter ve başka kolaylaştırıcı araçların sağlanmasını içerdiğini belirtti.

Eliasson, Somali ulusal güçlerine tıbbi yardım, ulaşım, çadır, gıda ve yakıt gibi lojistik desteğin öneminin altını çizdi. - New York

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel BM Genel Sekreter Yardımcısı Eliasson: 'Yeni Bir Somali Gördüm' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement