BM Genel Sekreteri Antonıo Guterres, Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu'nu Afganistan İçin Özel Değerlendirme Misyonu Koordinatörü Olarak Atadı - Son Dakika
Güncel

BM Genel Sekreteri Antonıo Guterres, Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu'nu Afganistan İçin Özel Değerlendirme Misyonu Koordinatörü Olarak Atadı

BM Genel Sekreteri Antonıo Guterres, Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu\'nu Afganistan İçin Özel Değerlendirme Misyonu Koordinatörü Olarak Atadı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu'nu, Afganistan İçin Özel Değerlendirme Misyonu Koordinatörü olarak atadı. Konuya ilişkin, "Genel Sekreter Sinirlioğlu'ndan Afganistan'ın karşı karşıya olduğu mevcut zorlukların ele alınmasında bütüncül ve tutarlı bir yaklaşım için tavsiyelerde bulunmak amacıyla bağımsız değerlendirmeye öncülük etmesini istedi" açıklaması yapıldı.

25.04.2023 22:36

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu'nu, Afganistan İçin Özel Değerlendirme Misyonu Koordinatörü olarak atadı. Konuya ilişkin, "Genel Sekreter Sinirlioğlu'ndan Afganistan'ın karşı karşıya olduğu mevcut zorlukların ele alınmasında bütüncül ve tutarlı bir yaklaşım için tavsiyelerde bulunmak amacıyla bağımsız değerlendirmeye öncülük etmesini istedi" açıklaması yapıldı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu'nu Afganistan İçin Özel Değerlendirme Misyonu Koordinatörü olarak atadı. BM Genel Sekreter Sözcülüğü'nün atamaya ilişkin yazılı açıklamasında şunlar kaydedildi:

"BM Genel Sekreteri António Guterres bugün Türkiye'den Feridun Sinirlioğlu'nun 2679 sayılı Güvenlik Konseyi Kararı ile Yetkilendirilen Bağımsız Değerlendirme Özel Koordinatörü olarak atandığını açıkladı. Genel Sekreter Sinirlioğlu'ndan Afganistan'ın karşı karşıya olduğu mevcut zorlukların ele alınmasında bütüncül ve tutarlı bir yaklaşım için tavsiyelerde bulunmak amacıyla bağımsız değerlendirmeye öncülük etmesini istedi.

Sinirlioğlu uluslararası ilişkiler ve diplomasi alanında kırk yılı aşkın bir deneyime sahip. Kariyeri boyunca siyasi, insani, kalkınma ve insan hakları konularını kapsayan makamlarda görev yapmış, arabuluculuk çabalarına öncülük etmiş ve Afganistan da dahil olmak üzere Orta Doğu ve Kuzey Afrika, Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya gibi geniş coğrafi alanlarda uzmanlığa sahiptir."

Açıklamada, Sinirlioğlu'nun 2015'te kurulan geçici hükümette Dışişleri Bakanlığı yaptığı, 2015-2016 ve 2009-2015 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı Daimi Müsteşarı olarak görev yaptığı belirtildi. Büyükelçi Sinirlioğlu'nun 2016-2023 yılları arasında Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi olarak görev yaptığı da kaydedildi.

Sinirlioğlu'nun BM daimi temsilcisi olarak görevi 30 Ocak 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile uzatılmıştı. Sinirlioğlu, 2021'de 65 yaşını doldurarak yaş haddinden emekli olması gündeme gelince, uygulanan özel formül ile görevine devam etmesi sağlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Başdanışman" olarak atadığı Büyükelçi Sinirlioğlu, böylece Türkiye Cumhuriyeti BM Özel Temsilcisi olarak görevine devam etmişti. 4 Şubat 2023 tarihinde yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal'ın atamasıyla Sinirlioğlu'nun görevi sona ermişti.

DIŞIŞLERI BAKANLIĞI: BU GÖREVE BÜYÜKELÇİ SİNİRLİOĞLU'NUN GETİRİLMESİ MEMNUNİYETLE KARŞILANMIŞTIR

Dışişleri Bakanlığı'ndan ise konuya ilişkin şu açıklama yapıldı:

"Dışişleri eski Bakanı, BM nezdinde eski Daimi Temsilci Büyükelçi (E) Feridun Hadi Sinirlioğlu, 2679 (2023) sayılı BM Güvenlik Konseyi Kararı kapsamında Afganistan konusunda yapılacak bağımsız değerlendirme sürecinde BM Genel Sekreteri tarafından Özel Koordinatör olarak atanmıştır. Afganistan'daki sorunların çözümüne yönelik uluslararası toplumun angajmanına verdiğimiz önem ışığında, bu göreve Büyükelçi Sinirlioğlu'nun getirilmesi memnuniyetle karşılanmıştır.

Afganistan'la tarihi ve kültürel bağları bulunan Türkiye'nin, BM kapsamında Afganistan'a yönelik çalışmalara desteği bundan sonra da devam edecek olup, Özel Koordinatör Büyükelçi Sinirlioğlu'nun bu çalışmalara kaydadeğer katkı sağlayacağına şüphe duyulmamaktadır."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel BM Genel Sekreteri Antonıo Guterres, Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu'nu Afganistan İçin Özel Değerlendirme Misyonu Koordinatörü Olarak Atadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement