Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyinin (BMGK), Suriye'de bir ay "insani ateşkes" kararının uygulanması halinde anlam kazanacağını belirterek, "Yeryüzündeki (Doğu Guta) bu cehennemi durdurmak için tam zamanı." dedi.
BM İnsan Hakları Konseyinin 37. Oturumu, İsviçre'deki BM Cenevre Ofisi'nde başladı. Oturumda konuşan Guterres, Beşşar Esed rejiminin ablukasındaki Doğu Guta'da yaşayan 400 bin kişiye acil, güvenli ve sürekli olarak insani yardım verilmesi ve yaralılar ile hastaların tahliyesi için BM'nin göreve hazır olduğunu bildirdi.
Doğu Guta'da halkının daha fazla bekleyemeyeceğini vurgulayan Guterres, "Yeryüzündeki bu cehennemi (Doğu Guta) durdurmak için tam zamanı." ifadesini kullandı.
Guterres, bölgede çatışan tüm tarafların uluslararası hukuka uygun şekilde sivilleri ve sivil yapıları koruma zorunluluğu olduğunun altını çizerek, BMGK'nın ateşkes kararının sadece uygulanması halinde anlam kazanacağını kaydetti.
Arakan çağrısı
Myanmar'da fanatik Budistlerin ve güvenlik güçlerinin Müslümanlara şiddet uyguladığı Arakan eyaletini bir kaç kez ziyaret ettiğini anımsatan Guterres, "Benim tecrübeme göre, Arakan halkı dünyada en fazla ayrımcılığa uğramış bir halktır. Bu hatta geçen yıl (25 Ağustos öncesi) ortaya çıkan krizden önce de böyleydi." diye konuştu.
Guterres, Arakan halkının vatandaşlık haklarından mahrum kaldığını, ordu güçlerince acımasız bir zulme tabi tutulduğunu ve evlerinden sürüldüğüne işaret ederek, tüm bunların Myanmar'da Müslüman Arakanlılara karşı etnik bir temizlik yapıldığının göstergesi olduğunu bildirdi.
Arakan sorununa kalıcı bir çözüm bulunması gerektiğini belirten Guterres, Myanmar hükümetine Arakan'a insani erişim sağlaması ve uluslararası topluma da Bangladeş'e kaçmak zorunda kalan Arakanlı Müslümanlara daha fazla destek verilmesi çağrısında bulundu.
BM İnsan Hakları Konseyinin 37. Oturumu 23 Mart'a kadar sürecek. Oturumda başta Suriye, Myanmar, İsrail işgali altındaki Filistin toprakları, Mısır, Güney Sudan, Yemen, Kuzey Kore ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti olmak üzere dünyanın değişik bölgelerindeki insan hakları sorunları, ifade özgürlüğü, iklim değişikliği, sığınmacılar ve aile içi şiddet gibi konular ele alınacak.
Çeşitli panel ve etkinliklerin düzenleneceği oturumda, insan hakları konularında çok sayıda rapor değerlendirilecek.
Son Dakika › Güncel › BM İnsan Hakları Konseyinin 37. Oturumu Başladı - Guterres - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?