Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığınca, Birleşmiş Milletlerin (BM) yayımladığı Kıbrıs raporunun bir kez daha hayal kırıklığına uğrattığı bildirildi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in geçen temmuz ayında sonuçsuz kalmasıyla sona eren kapsamlı müzakere sürecine dair İyi Niyet Misyonu raporu yayınlandığı hatırlatıldı.
Açıklamada, sözde tarafsızlık yaklaşımı sergileyen raporun, Crans- Montana'daki Kıbrıs Konferansı olmak üzere müzakere sürecinde yaşanan gelişmeleri eksizsiz ve doğru bir biçimde aktarmadığına işaret edilerek, "Genel Sekreter raporunda, sürecin Kıbrıs Rum tarafının uzlaşmaz tutumu nedeniyle başarısızlığa uğradığını teslim etmekten kaçınmaktadır. Daha da vahimi Kıbrıs Rum tarafının sergilemiş olduğu siyasi irade ve kararlılık eksikliği tüm taraflara eşit bir biçimde mal edilmeye çalışılmaktadır." ifadeleri kullanıldı.
Raporda, üzerinde daha önceden mutabık kalınan ve Kıbrıs Türk tarafının siyasi eşitliği açısından en önemli unsur olan "dönüşümlü başkanlık" konusunu reddeden Rum tarafının bu menfi tutumuna hiçbir atıfta bulunulmadığına dikkat çekilen açıklamada, raporda, Kıbrıs Türk tarafının güven artırıcı önlemlere dair yapmış olduğu tek taraflı açılımlardan dahi bahsedilmediği belirtildi.
"Rapor, Rum tarafının, 'sıfır-asker, sıfır-garanti' şeklindeki uzlaşmaz yaklaşımını görmezden gelmektedir." değerlendirmesine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bu bağlamda, bir kez daha hatırlatmak isteriz ki Kıbrıs Türk tarafı için Türkiye'nin garantör haklarının devam etmesi olmazsa olmazımızdır ve bunun yer almayacağı bir anlaşmaya 'evet' dememiz mümkün değildir.
?Gelinen aşamada müzakere sürecinin tamamıyla çökmüş olduğunun ve mevcut parametrelerle bir yere varılamayacağının Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri tarafından halen itiraf edilmemesi düşündürücüdür. Çözümsüzlüğün yegane sorumlusu Kıbrıs Rum tarafıyken, buna açıkça işaret edilmemesi, müzakere sürecine kalındığı yerden yeniden başlanması gerektiği şeklindeki yaklaşım, bu başarısızlığın etraflıca değerlendirilmesinin yapılmasına engel olmakta ve yeni bir anlaşma yolu çizilmesine imkan tanımamaktadır. Kıbrıs'ta süregelen 50 yıllık müzakerelerin neden bir anlaşma ile sonuçlanamadığına dair hakkaniyetli bir değerlendirme yapılmadığı sürece Kıbrıs'ta bir anlaşmaya varılması mümkün değildir. Ne yazıktır ki Genel Sekreterin raporu bu değerlendirmenin yapılmasına ışık tutacak ve olumlu katkı sağlayacak unsurlar içermekten uzaktır."
Açıklamada, Kıbrıs Türk halkının hak ettiği konuma getirilmesi yönünde BM'den ve Genel Sekreter'den beklenilen kararlı ve cesaretli tavrın bir kez daha sergilenemediğine işaret edilerek, "BM'nin raporu bizleri bir kez daha hayal kırıklığına uğrattı. Rapor, Kıbrıs'ta önümüzdeki dönemde yeni bir yaklaşımla çözüm için bir el kitabı olma şans ve potansiyeline sahipken, bu haliyle raporun 50 yıllık müzakere sürecindeki herhangi bir doküman olarak tozlu raflarda yer almaktan ileriye gidemeyeceğini belirtmekten üzüntü duyarız." ifadeleri kullanıldı.
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından Mayıs 2015'te yeniden başlatılan müzakereler kapsamında temmuz ayında İsviçre'nin Crans-Montana kentinde yapılan Kıbrıs Konferansı'ndan sonuç çıkmamıştı.
Müzakereler, "Ekonomi", "Avrupa Birliği"?, "Mülkiyet"?, "Yönetim-Güç Paylaşımı"?, "Toprak" ile "Güvenlik ve Garantiler??" olmak üzere 6 temel başlıktan oluşuyordu.
Son Dakika › Güncel › BM'nin Raporu Bizleri Bir Kez Daha Hayal Kırıklığına Uğrattı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?