Dünya Böbrek Günü etkinlikleri, çocuk böbrek hastalarına dikkati çekmek amacıyla Tepecik Eğitim Hastanesi Çocuk Nefroloji Kliniği'nde kutlandı.
Uluslararası Nefroloji Derneği tarafından böbrek hastalıklarına dikkati çekmek ve organ naklini teşvik etmek amacıyla her yıl mart ayının ikinci Perşembe günü kutlanan 'Dünya Böbrek Günü' bugün kutlandı. İzmir'deki kutlamaların adresi çocuk böbrek hastalarının bulunduğu Tepecik Eğitim Hastanesi Çocuk Nefroloji Kliniği oldu. Törene böbrek nakli bekleyenler, böbrek nakli olan çocuklar ve aileleri de katıldı. Çocuklara yönelik tiyatro ve çeşitli gösterilerin yeraldığı etkinliklerde böbrek hastalıkları, çocuklardaki hastalıkların teşhisi ve korunma yollarının anlatılması konusunda da bilgi verildi.
Toplantıda konuşan Türk Nefroloji Derneği İzmir Şube Başkanı Prof.Dr. Tamer Çamsarı, Türkiye'deki böbrek hastalığı nedenlerinin son yıllarda batılı ülkelerinkine benzemeye başladığını söyledi. Dünyada her 10 insandan 7'sinde böbrek rahatsızlığının bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Çamsarı, "Dünyada 300 milyondan fazla insanda böbrek hastalığı bulunuyor. Tansiyon, kötü beslenme ve aşırı tuz tüketimi gibi sebeplerle ortaya çıkan böbrek hastalıkları insanların yaşam kalitelerini bozuyor. Böbrek hastalıklarından korunmak için öncelikle yeme içme alışkanlıklarının değiştirilmesi, tuz ve şeker tüketiminin azaltılması gerekiyor" dedi.
Önemli olanın böbrek hastalığını önlemek olduğunu belirten Prof. Dr. Çamsarı, "Türkiye'de 10-12 milyon civarında hipertansiyon hastası var. Bunlar böbrek hastası adayı. 2 milyon kişi kritik böbrek hastası. Şimdiden bunların önümüzdeki beş yıl içinde hasta olacağını söyleyebiliriz. Bu bile buzdağının görünen yüzü. Buzdağının görünmeyen yüzünde yaklaşık 7 milyon potansiyel hasta var" diye konuştu.
Organ naklinin önemine değinen Prof.Dr. Çamsarı, Türkiy'deki böbrek hastalarının yüzde 77'lik bölümünün hemodiyaliz, çok az bir bölümünün periton diyaliz, ancak yüzde 12'lik bölümünün ise ancak nakil ile tedavi olduğuna dikkati çekti. Prof.Dr. Çamsarı, "Organ nakli bu hastalık için çok önemli. Sağlık Bakanlığı organ naklini teşvik etmek amacıyla nakillere çok yüksek paralar ödüyor. Bu yüzden kadavradan nakiller azaldı çünkü toplumun her alanında bulunan sahtekarlar bu alanı da buldu. Devletin verdiği parayı alabilmek için sahte akrabalar ortaya çıktı. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor" dedi.
Türkiye'nin ilk çocuk nefrolojisi eğitim kliniği olmak istediklerini söyleyen Tepecik Eğitim Hastanesi Çocuk Nefroloji Kliniği Uzmanı Doç. Dr. Önder Yavaşcan ise, "Türkiye'de çocuk böbrek nakilleri yüzde 12 iken kliniğimizde bu oran yüzde 34. Nakil konusunda Türkiye ortalamasının çok üstüne çıktık. 2011 yılında kliniğimize 11 bin 825 hasta başvuru yaptı" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Mavi Tiyatro Topluluğu çocuklara yönelik oyun oynadı. Etkinlik pandomim gösterisi ile sona erdi.
ARTIK HAYAL KURABİLİYORUM
Böbrek nakli ile yeniden hayata tutunan 3 yaşındaki Rojda Sökmez'in annesi 26 yaşındaki Melihat Sökmez ise kızının sağlığına kavuşmasının ardından yeniden hayal kurmaya başladığını söyledi. Rojda'yı 11 aylıkken ishal nedeniyle doktora götürdüklerini anlatan Melihat Sökmez, " Ağrı'dan Erzurum'a götürdük. Orada kızımın böbrek hastası olduğunu söylediler. Bunun üzerine biz de İzmir'e geldik. Rojda bir yıl Dr. Behçet Uz çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde diyalize girdi. Daha sonra Tepecik Eğitim Hastanesi'ne geldik. Geçen yıl Gaziantep'te hayatını kaybeden 7 aylık bir bebeğin böbreği uyunca İstanbul'da nakil gerçekleşti. Nakil olana kadar 9 kiloyu geçmeyen kızım şimdi yerinde duramıyor. Organ naklinin bu kadar önemli olduğunu bilmiyordum, ancak yaşanınca öğreniliyor. Rojda şimdi çok mutlu bir çocuk oldu, çok hareketli yetişemiyoruz. O sağlığına kavuşunca ben de onunla ilgili hayaller kurmaya yeniden başladım. Büyüyünce kesinlikle çocuk doktoru yapacağım" dedi. - İzmir
Son Dakika › Güncel › Böbreklere Dikkat - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?