BODRUM'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın birinci derece SİT alanlarını ikinci ve üçüncü derece SİT alanına dönüştürüp imara açacağı belirtilen 'Doğal SİT Alanları Uygulama Öneri Planı'na tepkiler sürüyor. İmara açılmak istenen alanın Bodrum'daki mevcut yerleşim alanın üç misli olduğuna dikkat çeken TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu, düzenlediği basın açıklamasıyla yanlıştan dönülmesini istedi.
TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu, Bodrum Yarımadası ile Gökova'daki birinci derece doğal SİT alanlarındaki orman ve Hazine arazilerinin yapılaşmasının önünü açacak olan Doğal SİT Alanları Uygulama Öneri Planı'nın değerlendirmek üzere üyelerini topladı.
Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bodrum Temsilci Yardımcısı Levent Kalyon, Bodrum ilçe merkezinin şu andaki yerleşim alanı yaklaşık 900 hektar iken yeni yapılaşmaya açılacak doğal SİT alanları için hazırlanan planlarda bu oranın tam 5 bin 340 hektar olduğunu söyledi. Kalyon, "Bu planın onaylanması halinde 3 bin 627 hektar birinci derece doğal SİT alanından ikinci dereceye, 300 hektar alan birinci derece SİT alanından üçüncü derece doğal SİT alanına, 1413 hektar ikinci derece doğal SİT alanından üçüncü derece doğal SİT alanına dönüştürülerek yapılaşmanın ve rantın önü açılmış olacak" dedi.
'DAHA PLAN ONAYLANMADAN YATIRIMCILAR BELLİ' İDDİASI
İnşaat Mühendisi İlhan Özyiğit de imara açılması düşünülen bölgelerde altı, yedi ay önce bazı girişimcilerin emlakçılarla birlikte incelemeler yaptıklarını öğrendiklerini söyledi. Özyiğit, hatta daha plan onaylanmadan yatırımcıların bile belli olduğunun da ortaya çıktığını öne sürdü. Özyiğit, "Buraların imara açılması mümkün değildi. Bakanlığın yeni imar planı önerisini görünce şoke olduk. Bodrum ve Gökova'nın tamamını kapsayan bu plan eğer yasallaşırsa cennet Gökova ve deniz turizmi biter. Umarım, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ne yaptığının bu ülkenin hazinelerine nasıl bir zarar verdiğinin farkına varır, yanlıştan döner" diye konuştu.
'GÖKOVA'NIN, MAVİ YOLCULUĞUN VE TURİZMİN ÖLÜM PLANI'
Mimarlar Odası Bodrum Temsilcisi Cevat Kalfa, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı yeni doğal SİT alanları haritasını incelediklerinde Bodrum Yarımadası ve Gökova'ya çok ciddi müdahaleler yapıldığını gördüklerini söyledi. Kalfa, "Koruma adını verdikleri plan aslında Gökova'nın mavi yolculuğun ve turizmin ölüm planıdır. Şimdiki Bodrum'un tam üç katı yapılaşma olacak. Buna ne altyapı, ne yol dayanır. Bakanlığın acil olarak bu sevdadan vazgeçmesini istiyoruz. Bu katliama 'Dur' denilmesi, bakanlığın bu plandan acilen vazgeçmesi için imza kampanyası, eylem ve tüm hukuki girişimlerimizi kullanacağız. Yarımada'nın bakir kalmış koyları ile adalarını yapılaşmaya açacak olan bu plan acil olarak durdurulmalı. Aksi takdirde Bodrum Yarımadası'nın ranta nasıl kurban edileceğini bu plan onaylanırsa hep birlikte göreceğiz. Muğla Büyükşehir Belediyesi'ndeki meclis üyelerine, bu plana karşı çıkmaları için görüşlerimizi ileteceğiz. Planın onaylanmasını önlemek için TMMOB olarak her türlü eylem ve yasal girişimde bulunmayı taahhüt ediyoruz" dedi.
NERELER İMARA AÇILACAK?
Doğal SİT Alanları Uygulama Öneri Planı ile Bodrum Yarımadası'nda imara açılacak yerler arasında, Adalıyalı Meşelik Mevkii, Gündoğan Küçükbük Mevkii, İçmeler Mevkii, Kargıcık Koyu, Kızılağaç mahallesi iç kısımları, Torba mahallesi Usuluk Koyu, Kaynar Burnu, Zeytinli Burnu, Duvarlı Tarla Burnu, Yavansu Burnu, Bodrum- Milas Karayolu arasında kalan Güvercinlik - Bodrum arası, Gündoğan Mahallesi Çomça Burnu, Kızılburun, Demir, Gökburun, Türkbükü Kanlıkaya Mevkii, Bitez mahallesi, Adaboğazı, Gümbet ve Bitez Koyu'na bakan taraflar, Eskiçeşme Mahallesi, İnceburun, Haremtan Koyu, Değirmen Burnu, İnce Burun, Koca Burun Topan ve Taban Tepeleri, Karaada, Orak Adası, Küçük Orak Adası, Çamlık Köyü karayolu arası, Konacık mahallesindeki Pedasa ve Çırkan bölgesi, Yalıkavak mahallesinde Küdür Yarımadası bulunuyor.
Planla Gökova'da yapılaşmaya açılacak alanlar içerisinde işe şu bölgeler bulunuyor:
"Milas'a bağlı olan ve Akdeniz'de bir örneği olmayan Halep çamı ormanlarının bulunduğu Akbük Koyu'nun tamamı, Akyakma Koyu'nun tamamı, Sedir Adası, Çamlı Köyü, Köpek balıklarının üreme alanı olan Boncuk Koyu, İngiliz Koyu, Okluk Koyu, Göllü Ada, Yedi Adalar, Tuzla Koyu, Kissebükü Koyu, Çökertme, Mazı, Karacasöğüt Koyu, Buzağı Otu Koyu, Ören, Zeytinlik Plajı, Karya Yolu, Sarnıç, Kıran Koyu." - Muğla
Son Dakika › Güncel › Bodrum'da 'Doğal Sit Alanları Uygulama Öneri Planı'na Tepkiler Sürüyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?