Boeing Türkiye Milli Havacılık Planı Detayları Açıklandı - Son Dakika
Güncel

Boeing Türkiye Milli Havacılık Planı Detayları Açıklandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın New York ziyareti esnasında duyurusu yapılan Boeing Türkiye Milli Havacılık Planı'nın detayları Boeing, Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından açıklandı.

21.11.2017 14:03

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın New York ziyareti esnasında duyurusu yapılan Boeing Türkiye Milli Havacılık Planı'nın detayları Boeing, Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından açıklandı.

Boeing Türkiye Milli Havacılık Planı (Milli Havacılık Planı) detaylarının paylaşılması amacıyla düzenlenen basın toplantısı, Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, TYDTA Başkanı Arda Ermut ve Boeing Türkiye Genel Müdürü ve Ülke Temsilcisi Ayşem Sargın'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, gelişmiş ve global bir havacılık sanayinin öncelikli alanlarından ve Türkiye'nin 2023 hedeflerinin ana unsurlarından biri olduğunu belirterek, "Milli Havacılık Planı; kaynaklarımızı, yetkinliklerimizi ve uzmanlıklarımızı Boeing ile birleştirmek ve Türkiye'nin havacılık sanayini geliştirmemiz için yenilikçi bir yoldur. Biz, Türkiye ve Boeing'in ortak amaç doğrultusunda çalışarak faydalanmalarını sağlayan bu tip planları memnuniyetle karşılıyoruz." dedi.

Dünyadaki ilk 10 ekonominin çok güçlü bir havacılık sanayisi olduğunu kaydeden Demir, Boeing'in bu adımının büyüyerek devam etmesini ve diğer şirketlere örnek olmasını beklediklerini vurguladı.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demir, ASELSAN hisselerinde görülen iniş çıkışların geçici olduğunu ve şirketin projeleri ile hızına bir etkisi olmayacağını dile getirerek, "Şu anda bizi etkileyecek, yolumuzdan alıkoyacak bir sorunumuz yok." değerlendirmesinde bulundu.

"Doğrudan yatırımlar geçen sene rakamlarında gelir"

TYDTA Başkanı Arda Ermut da planın Türkiye'nin 2023 vizyonu kapsamında Türk havacılık sektörüne önemli katkılarda bulunmasını beklediklerini belirterek, "Bu plan ve yapılması öngörülen yatırımlar doğrudan ülkemizin geleceğine yapılan yatırımlardır. Türkiye ve Boeing firmasının bu anlamdaki stratejik ortaklığı, ülkemizi havacılık alanında dünyanın lider ülkelerinden biri haline getirmeyi hedefliyor." dedi.

Ajans olarak katma değerli yatırım ısrarı ile Türkiye'nin 2023 vizyonuna hizmet etmek adına stratejiler geliştirdiklerini vurgulayan Ermut, şunları kaydetti:

"Şunun anlaşılması önemlidir. Bu planın yaratacağı etki ve katma değer konvansiyonel bir fabrika yatırımından çok daha güçlü olacak. Doğrudan yatırımlarda özellikle teknoloji transferi, istihdam ve ihracat odaklı imalata önem veriyoruz. Bu açıdan bakınca açıklanan plan kapsamında Boeing firmasının gerçekleştireceği teknoloji, mühendislik ve Ar-Ge yatırımları ile üzerinde önemle durduğumuz teknoloji transferi de gerçekleşecek.

Yine bu plan çerçevesinde kurulacak eğitim merkezleri ve mühendislik merkezi ile havacılık alanında nitelikli istihdam oluşturulacak. Ayrıca Boeing ve SSM ile yürütülecek olan havacılık sanayini geliştirme programı sayesinde yerli sanayimizin küresel tedarik zincirindeki payının büyüyeceğini, ihracatımıza katkı yapacağına inanıyoruz."

2003 yılında 26 olan Türkiye'deki sivil havaalanı sayısının 2016 yıl sonu itibarıyla 55'e ulaştığını anımsatan Ermut, yapımı devam eden 3. Havalimanı Projesinin ilk etapta yıllık 90 milyon, tamamen bittiğinde ise 150 milyon yolcuya hizmet edeceğini, bu rakamların Türk havacılık sektöründe, özellikle Türk Hava Yolları'nın kapasitesinde ve karlılığında ciddi olumlu farklar oluşturacağını vurguladı.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ermut, dünyadaki global yatırımları öngörmenin çok zor hale geldiğini belirterek, "Türkiye'ye doğrudan yapılan uluslararası yatırımlarda eylül sonu itibarıyla 7,3 milyar dolara ulaştık. Sene sonunda ise geçen seneye yakın kapanacağını tahmin ediyorum. Geçen sene 12,3 milyar dolardı. 2018'de ise beklentimiz herhangi bir durum yaşanmadığı takdirde bu rakamın üzerine çıkılması..." bilgisini verdi.

Ermut, siyasi ve bölgesel istikrarın önemli olması nedeniyle politik ilişkilerin doğrudan yatırımları etkilediğine işaret ederek, her zaman siyasi ilişkilerin çok iyi olduğu ve bunun ekonomik ilişkilere çok iyi yansıdığı pozitif gelişmeler yaşanmasını umut ettiklerini söyledi.

"Türk sanayisinden yıllık 160 milyon dolarlık alım yapıldı"

Boeing Türkiye Genel Müdürü ve Ülke Temsilcisi Ayşem Sargın ise Milli Havacılık Planı'na sanayiden devlete, hava taşımacılığından üniversitelere kadar birçok alanda katkı sağlandığını söyledi.

En büyük desteği devletten aldıklarını aktaran Sargın, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile yakın bir çalışma yaptıklarını dile getirdi.

Sargın, "Boeing, küresel bir şirket, önünde dünya haritası var. Birçok ülkeyle iş yapıyor. Sadece uçak satıyor şeklinde düşünmemeniz lazım. Boeing, dünyada pazar olarak gördüğü ülkelerde satışlarını yapıyor, aynı zamanda dünya çapında iş birlikleri var." diye konuştu.

Geçen yıl 100. yıllarını kutladıklarını anımsatan Sargın, gelecek yüzyılda Türkiye'nin de içinde bulunduğu bazı ülkelere daha fazla yoğunlaşacaklarını kaydetti.

Sargın, Türkiye'nin 55 ülkeye 3 saat uçuş mesafesinde bulunmasının havacılıkta altın değerinde bir konum olduğunu vurgulayarak, THY'nin bu konumu çok iyi kullandığını ifade etti.

Bazı ürünlerde Türkiye'nin öncelikli tedarik alanında yer aldığını belirten Sargın, "Biz hangi alanlara odaklanırsak Türkiye'de hem Türkiye'nin büyüme vizyonuna destek olabiliriz ve Türk havacılığını dünyada rekabetçi kılarak sürdürülebilir büyümesine katkıda bulunabiliriz diye düşündük. Bu surette sanayi, teknoloji, servis ve insan olmak üzere 4 ana alan belirledik." bilgisini verdi.

Sargın, "Türkiye'yi Kontrol Yüzeyleri Mükemmeliyet Merkezi Projesi", "Havacılık Sanayii Geliştirme Programı", "Servis ve Bakım İş Birliği", "Bölgesel Eğitim Merkezi" ve "Boeing-Türkiye Mühendislik ve Teknoloji Merkezi" projelerinin Boeing-Türkiye ortak vizyonu arasında yer aldığını söyledi.

Türk sanayi ile genişletilmiş iş birliği taahhütleri, mühendislik ve Ar-Ge, teknik yetkinliklerin paylaşımı ve havacılıkta nitelikli iş gücü geliştirilmesi gibi yeni birçok önemli alanda ortaklık içinde olunacağının altını çizen Sargın, "Bu çok boyutlu program ile birlikte, önümüzdeki 10 yıllık süreçte Türkiye'deki ekonomik etkimizi en az iki katına çıkarmayı hedefliyoruz. Bu plan aynı zamanda Boeing'in önemli bir pazarı ve önde gelen küresel sanayi ortağı olan Türkiye'nin uzun vadeli gelişimine olan güvenini yansıtmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sargın, Boeing'in Türk sanayisinden yıllık 160 milyon dolarlık alım yaptığını belirterek, "1,6 milyar dolar şimdiye kadar yapmış olduğumuz işlerin toplamı. Ancak bu güne kadar sadece sanayide çalıştık. Bundan sonra mühendisliği, eğitim merkezlerini ve Ar-Ge'yi devreye sokuyoruz. Bütün bunlarla beraber çarpan etkisini düşünün." şeklinde konuştu.

Dünyanın üretim modeli olarak farklı yerlere doğru gittiğini dile getiren Sargın, "Boeing-Türkiye Mühendislik ve Teknoloji Merkezi'ni İstanbul'da açmayı düşünüyoruz. Teknokent'in içerisinde ilk etapta yer alabilir. Yetkililerimiz önümüzdeki 2 ay içinde yer seçimi için gelecek. Gelecek yılın ilk çeyreğinde bunu sizlerle paylaşırız." bilgisini verdi.

Sargın, Boeing'in 2017 raporuna göre, 2036 yılına kadar dünyada 600 bin yeni pilota, 610 bin yeni teknisyene ihtiyaç duyulacağını vurgulayarak, "Biz 70 yıldır Türkiye'deyiz ve burada olacağız. Türkiye'nin geleceğine güveniyoruz." yorumunu yaptı.

Havacılık Sanayii Geliştirme Programı 28 Kasım'da başlatılacak

Edinilen bilgiye göre, Milli Havacılık Planı, Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda, Boeing ve Türkiye'deki ortakları tarafından Türk havacılık sanayisini geliştirmek amacıyla oluşturuldu.

Planın en önemli unsurlarından biri olan Havacılık Sanayii Geliştirme Programı yine Boeing tarafından, Savunma Sanayii Müsteşarlığı himayesinde 28 Kasım'da İstanbul'da başlatılacak.

Boeing'in Türkiye'deki varlığını güçlendirmeye yönelik hedefine katkı sağlayacak Milli Havacılık Planı'nın odaklandığı öncelikli alanlar ise şu şekilde:

"Türk sanayinin küresel rekabet edebilirliğini geliştirecek ve havacılık ekosistemi oluşturacak Havacılık Sanayii Geliştirme Programı ile Türk sanayinin küresel havacılık tedarik zincirine entegrasyonuna destek sağlamak. Türkiye'nin havacılık alanında büyümesini desteklemek amacıyla Türkiye'de mühendislik ve Ar-Ge varlığı oluşturmak. Türkiye'de ve bölgedeki uçakların kapasite, verimlilik ve performanslarını daha yukarı taşımak üzere savunma ve ticari hizmet sağlayıcılarla iş birliği geliştirmek.

Hızla gelişen Türk havacılık sanayinin sürdürülebilir büyümesi için kapasite ve ileri düzeyde kabiliyet geliştirmek için Türkiye ile iş birliği geliştirmek. Türkiye'yi Kontrol Yüzeylerinde 'Mükemmeliyet Merkezi' haline getirmek üzere Boeing'in bu alandaki işlerini Türkiye'de genişletmek ve Türk sanayisi ile stratejik iş birliği geliştirmek."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Boeing Türkiye Milli Havacılık Planı Detayları Açıklandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement