Türkiye Psikiyatri Derneği Örgütlenme Sekreteri Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Şahut Duran, Manisa'da her gün bir Bonzai vakası ile karşılaştıklarını söyledi. Bonzai kullanımın önüne geçilemediğini belirten Duran, gelen vakalar arasında polis çocuklarının da olduğunu söyledi.
Türkiye Psikiyatri Derneği Örgütlenme Sekreteri Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Şahut Duran, Manisa'da Bonzai kullanımı hakkında çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Manisa'da her gün bir Bonzai vakası ile karşılaştıklarını söyleyen Şahut Duran geçtiğimiz aylarda ölüm vakaları ile de karşılaştıklarını ifade etti. Bonzai kullanımın önüne geçilemediğini belirten Duran, gelen vakalar arasında polis çocuklarının da olduğunu söyledi. Duran, son 5 ayda yaklaşık 600 kişinin uyuşturucu madde bağımlılığı konusunda kendilerine başvurduğunu bildirdi.
Gelen vakalar arasında hakim savcı ve polis çocuklarının da olduğunu vurgulayan Duran, "Zehirlenme durumu söz konusu olduğunda ise onları genel hastanelere yönlendiriyoruz. Durum gerçekten çok kötü. Bonzai aldı başını gidiyor. Bize gelen vakaların arasında polis çocukları bile yer alıyor. Bonzai'nin bu kadar popüler olmasında fazlasıyla dillendirilip şarkılara konu alması da etkili oldu. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Geçen ay gelen vakalar arasında ölümler bile oldu" diye konuştu.
Bonzai'nin özellikle ergenlik döneminde kullanıldığına dikkat çeken Şahut Duran, "Bonzai'nin en büyük etkisi ölüm oluyor. Sonrasında ise akıl hastalıklarına yol açarak, şizofreni ve benzeri durumları gösteriyor. Yine aynı şekilde organ yetmezliğini de beraberinde getiriyor. Bağımlılığı çok yüksek olan bir maddedir bu. Manisa'da ise her gün bir vaka ile karşılaşıyoruz. Bonzai kullananların yaş aralığı ise 18-22 yaş aralığında oluyor. 8 yıldır bu görevdeyim ilk defa son dönemde böyle yoğun vaka başvuruları ile karşılaşıyorum. Gelenlerin çoğu ailesi ile geliyor. Bize gelen vakalar daha çok akıl hastalığı boyutunda oluyor" dedi.
Özellikle ailelerin bu konuda çok dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Duran, "Aileler bu durumda çok dikkat etmelidir. Çocuğun tam ergenlik dönemine denk geldiği için durumu kontrol altına almak daha güç alacaktır. Çocukların bu dönemde davranış değişikliği önemsenmelidir. Eğer davranışlarda ciddi anlamda değişiklik varsa hemen bir uzamana danışılmalıdır" şeklinde konuştu.
Bonzai'nin diğer maddeler gibi yapılan testlerde çıkmadığını ifade eden Duran, "Bonzai, labaratuvar ortamında üretilip sonrasında saflaştırılarak sıvı hale getirilip piyasaya sürüldü. Sıvı halde işken bir otun üzerine püskürtülerek kullanılıyor. Hindistan ve Çin'de kullanımı oldukça fazla görülüyor. Bonzai'nin piyasaya bu kadar hızlı girmesi ise oluşturtulan Pazar ile fiyatının düşük olmasıdır. Bonzai'nin bizim için dezavantajı ise yapılan testlerde çıkmamasıdır. Esrar kullanımı yapılan testlerde hemen çıkarken aynı durum Bonzai için söz konusu olamıyor. Çünkü içinde tek bir maddeden daha fazla madde yer alıyor. Yapılan testlerde çıkmaması ise rahat kullanımına olanak sağlıyor. Bunun yanında Türkiye'de henüz Bonzai testlerini ortaya çıkaran bir test cihazı da bulunmuyor. Cihaz fiyatının çok yüksek olması alımını da güçlendiriyor. Bu yüzden hastalığı saptamak çok zor oluyor" dedi.
Duran son olarak şunları söyledi: "Türkiye'de durum gerçekten çok vahim önlem alınmazsa çok daha kötü sonuçlar ortaya çıkacaktır. Bonzai ve benzeri maddeleri yasalarla da kontrol altına almak tek başına yeterli olmuyor. Önemli olan denetim mekanizmaların hızla hareket etmesidir. Yasalar tabi ki önemlidir ama siz denetim mekanizmasını devreye sokmazsanız bu kötü durumun önüne geçemezsiniz." - MANİSA
Son Dakika › Güncel › Bonzai Tehlikesi Hızla Artıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?