Bosna'da 502. Ayvaz Dede Şenlikleri Etkinlikeleri - Son Dakika
Güncel

Bosna'da 502. Ayvaz Dede Şenlikleri Etkinlikeleri

Bosna-Hersek'te düzenlenen Ayvaz Dede Şenlikleri'nin 502.yıl etkinlikleri, Ayvaz Dede'nin 40 gün ve 40 gece boyunca dua ettiği yerde onbinlerce kişinin katılımıyla kılınan toplu namaz ve edilen duanın ardından son buldu.

24.06.2012 17:30

Bosna-Hersek'te düzenlenen Ayvaz Dede Şenlikleri'nin 502. yıl etkinlikleri, Ayvaz Dede'nin 40 gün ve 40 gece boyunca dua ettiği yerde onbinlerce kişinin katılımıyla kılınan toplu namaz ve edilen duanın ardından son buldu.

Bosna-Hersek'in en uzun soluklu olan ve her yıl onbinlerce kişinin katılımıyla düzenlenen Ayvaz Dede Şenlikleri, bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu. Şenlikler kapsamında ülkenin 16 yerinden ellerinde Osmanlı'yı temsil eden sancaklar, başlarında kırmızı fesleriyle gelerek dün Karaula kasabasından yola çıkan yaklaşık 300 atlı, sabah saatlerinde Prusaç kasabasında toplandı.

Bosna-Hersek, Türkiye, Avustralya, Norveç, İsveç ve İran gibi ülkelerden gelen sancakların temsilcileri, Prusaç kasabasında etkinlik alanına ulaştırılmak üzere "bayraktar" olarak adlandırılan ve çeşitli illerdeki Boşnak toplumunun temsilcilerine verildi.

Etkinliklere katılmak için, Prusaç kasabasına, yurt dışından da çok sayıda kişi geldi. Etkinliklere katılanlar, atlı birlikler öncülüğünde, 500 yıl önce yaşanan kuraklık sırasında Ayvaz Dede'nin 40 gün boyunca dua ettiği ve daha sonra suyun çıktığı kayalık alanına doğru, yaya olarak hareket etti.

Yaklaşık 8 kilometrelik yolun ardından onbinlerce kişi, ilk olarak, kayanın yarılıp suyun çıktığına inanılan alanda dua etti.

Buradan etkinliklerin yapılacağı alana gidenler için, Türkiye'den gelen Ankara Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı konser verdi. Daha önce gelmeyeceği açıklanan ve daha sonra şenliklere katılmasıyla Boşnaklar'da büyük sevinç uyandıran 40 kişilik mehter takımının konseri alandaki onbinlerce kişi tarafından heyecanla ve büyük bir ilgiyle izlendi.

Mehterin yanı sıra, Türkiye'den Mustafa Akbaş, Mehmet Esad Aydoğan, Boşnakça, Türkçe ilahi seslendiren ve bir süre önce de Srebrenitsa ile ilgili kaset çıkartan Orhan Çakmak, Bosna-Hersek'in genç sanatçılarından Armin Muzaferiya seslendirdiği ilahilerle toplanan kalabalığı duygulandırdı.

-Ceriç veda konuşmasını yaptı-

Bosna-Hersek'in Reis-ül Uleması Dr. Mustafa Ceriç, etkinliklerde yaptığı konuşmada, Bosna Hersek ve diasporada yaşayan Boşnakların "manevi lideri" görevinin bir süre sonra sona erecek olmasından dolayı Ayvaz dede Şenlikleri'nde son konuşma yaptığını hatırlattı.

Ayvaz Dede Şenlikleri'nin sevinçli bir buluşmanın yeri olduğunu ifade eden Ceriç, "Bu şenlikler Boşnakların geçmişlerinin hatırlamalarının özel fırsatıdır" dedi.

Kendisinin bu yıl sonuna doğru Reis-Ul Ulema görevi için yapılacak seçimlerde aday olmayacağını anımsatan Ceriç, "Halkıma, milletime bazı yaşama kurallarını bırakıyorumç Boşnaklar'ın soykırıma bir daha uğramaması için mücadele verneye devam edeceğim" diye konuştu.

Boşnaklar'ın evlerini, ailelerini ve ülkelerini savunamaz hale gelmemeleri gerektiğini ifade eden Ceriç, Boşnakların bu bağlamda iyi bir şekilde organize olmuş bir devlet yapısına sahip olmaları gerektiğini vurguladı.

Ceriç, şöyle konuştuÇ

"Biz hiç kimseye bu devleti zorla sevdiremeyiz, ama kimse de bizim bu devleti tek vatanımız olarak sayma hakkımızı da ihlal etmemelidir. Boşnakların kültür, din, dil ve maneviyata sahip olmaları en önemli konudur. Günümüzde yaşayan nesiller, ileride gelecek nesiller tarafından soykırımla ödenecek borç bırakmamalı."

-AA'ya özel teşekkür-

Travnik Müftüsü ve Ayvaz Dede şenlikleri'nin organizatörü Nusret Abdibegoviç, yaptığı konuşmada, Anadolu Ajansı'nın Boşnakların en önemli etkinliği olan bu şenliklerin tanıtımı bakımından önemli destek verdiğini vurguladı.

On binlerce kişilik kalabalığa hitap eden Abdibegoviç, "Anadolu Ajansı, hem Türkçe hem de Boşnakça'nın konuşulduğu coğrafyada Ayvaz Dede Şenlikleri'yle ilgili yaptığı haberlerle, şenliklere gerçekleşen katılımın artış göstermesinde büyük katkı sağladı" diye konuştu.

Etkinliklerin ileride gelişmesi gerektiğini analatan Abdibegoviç, etkinliklerin her geçen yıl hem altyapı hem diğer konularda daha da geliştiğini kaydetti.

-Türkiye'den katılım-

Bu yıl 502'incisi düzenlenen şenliklere, dünyanın çeşitli yerlerindeki Boşnakların yanı sıra Türkiye'den de yoğun katılım oldu. Çok sayıda tur şirketi, şenlikler için binlerce kişiyi Türkiye'den Bosna-Hersek'e getirdi. Ayrıca etkinliklerin yapıldığı alanda binlerce kişi ellerindeki Türk bayraklarıyla mehteran takımının parçalarına eşlik ederek, Türkiye'ye sevgi gösterilerinde bulundu.

-Ayvaz Dede-

Ayvaz Dede Şenlikleri, her yıl onbinlerce kişinin katılımıyla Bosna-Hersek'te bu zamana kadar yapılan en uzun soluklu etkinlik olarak biliniyor.

Ayvaz Dede, Sarı Saltuk gibi, irşad maksadıyla Anadolu'dan kalkıp bölgeye gelen Horasan erenlerinden. İnanışa göre, Manisa Akhisarlı bir derviş olan Ayvaz Dede, 500 yıl önce, kuraklığın yaşandığı ve bugün şenliklere ev sahipliği yapılan Donyi Vakuf kentinin Prusaç kasabasındaki dağa geldi.

Halkın kıtlık çektiği, hayvanların susuzluktan telef olduğu bölgeye suyu getirmek için 40 gün 40 gece burada ibadet eden Ayvaz Dede, bir gece, uykusunda iki koçun birbiriyle çarpıştığını gördü. Boynuz sesiyle uykusundan uyanan Ayvaz Dede, bir anda karşısında yarılan dağı ve gürül gürül akan ırmağı buldu. Böylece bölge suya kavuşmuş oldu. Bu olayı duyan çok sayıda kişi de Müslüman oldu. Şenliklerin bir bakıma bu bölgedeki insanların İslamı seçişi nedeniyle de kutlandığı biliniyor.

Müslümanlar kadar Hristiyanların da inandığı efsanenin kahramanı Ayvaz Dede'nin suyu bulduğu ve mezarının yer aldığı dağın etekleri, 500 yıldır Ayvaz Dede Şenliklerine ev sahipliğini yapıyor.

Muhabir: Zlatan Kapiç

Yayıncı: Ömer Çetres - DONYİ VAKUF

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bosna'da 502. Ayvaz Dede Şenlikleri Etkinlikeleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement