Türkiye'de sadece Ordu'nun Akkuş İlçesi'nde yetişen ve Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescillenen Akkuş şeker fasulyesinin kilosu 15 liradan satılıyor. Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya, ilçede 4 bin ailenin yılda yaklaşık 300 ton fasulye ürettiğini belirtti.
Ordu'nun Akkuş İlçesi'nde yetişen şeker fasulyesi 3 yıl önce Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescillendi. Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya, marka çalışmasıyla değeri artan Akkuş şeker fasulyesinin Türkiye'de sadece Akkuş'ta üretilidğini dile getirerek fasulye ile ilçede göçü durdurmakta başarılı olduklarını kaydetti.
Akkuş şeker fasulyesinin zirai mücadele ilacı ve suni gübre kullanılmadan üretildiğini, toprak yapısından dolayı tadı ve şeklinin diğer fasulyelerden farklı olduğunu belirten Kaya, "Markalaştırdığımız bu fasulye sadece Akkuş İlçesi ve köylerinde yetişiyor. Böbrek şeklini andıran beyaz renkli bir üründür. Kendine has tadı, aroması ve kokusu mevcuttur. Akkuş İlçesi'nin rakımı 750-1400 metre arasında değişmekte. Fasulyemiz bu rakımda tınlı, humuslu ve killi bir toprak yapısına sahip arazimizde yetişiyor" dedi.
YILLIK ÜRETİM 300 TONA ÇIKTI
Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya, ilçede yaklaşık 4 bin ailenin yıllık 300 ton fasulye üretimi gerçekleştirdiğini, önümüzdeki yıllarda bu üretimi 2 bin tona çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Avrupa Birliği (AB) projelerinden de faydalanacaklarını ifade eden Kaya, "Geçen yıl deneme için Afyon'da çalışma yaptık, fakat aynı özelliği vermedi. Ekolojik olarak toprak tahlili yaptırdık, buranın toprak yapısı çok farklı çıktı. Fasulyenin en büyük özelliği damak zevkinin farklı olması. 15 dakika gibi kıza zamanda pişmesi, şişkinlik yapmaması ve vitamin değerinin diğer fasulyelere göre çok yüksek olması. Fasulyeyi tescil ettirdikten sonra gurbetten ilçemize tersine göç başladı. Sulama projesinin faaliyete geçmesiyle gelecek yıllarda hem üretim artacak hem de ciddi göç alacağımızı umuyoruz" diye konuştu.
KARGO İLE GÖNDERİLİYOR
Akkuş şeker fasulyesinin 1 kilosunun 15 liradan iç piyasada satıldığını belirten Kaya, "Özellikle marka olduktan sonra Antalya, İzmir ve İstanbul'dan ciddi talep gelmeye başladı. 3-5 kilo kargo ile gönderiliyor" dedi.
Ahmet Kaya, AB'ye sundukları 3 milyon liralık paketleme projesinin onay aşamasında olduğunu, proje finansmanının yüzde 65'ini AB'nin, kalan kısmını ise Akkuş Ziraat Odası olarak üstleneceklerini, 15 kişinin çalışacağı tesisin faaliyete geçmesiyle yurt içindeki talebe cevap verebileceklerini de sözlerine ekledi. - Ordu
Son Dakika › Güncel › Bu İlçenin Fasulyesine Patent Alındı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?